Broderii


Data publicării: 11/02/2011

Marjane Astrapi este un nume pe care îl aud din ce în ce mai des în ultimul timp. Îl aud în spaţiul Caffffe Creativa, îl citesc pe wall-ul Facebook-ian iar recent am descoperit că unul dintre blogurile preferate o are drept banner.

Deci cine este Marjane Astrapi ?! Internetul spune ca este scriitoarea de origine iraniană care a captat atenţia cititorului prin intermediul autobiografiei sale, Persepolis. A a câştigat premiul jurului la Festivalul de la Cannes in anul 2007 iar in 2008 a fost nominalizată la categoria Cel mai bun film de animaţie de lungmetraj la Premiile Oscar.Broderii1

Fundatia are cea de a 2a sa carte în bibliotecă (mulţumim lui Tudor Gerula), Broderii. Un roman grafic bazat pe dialogul dintre trei generaţii de femei, uşor misandre dar care au reuşit să lupte cu regulile stricte ale religiei musulmane. Subiectele discuţiei oscilează între dependenţa de opium a bunicii, relaţii de dragoste, tradiţii sociale, operaţii estetice şi căsătorii.

O dată cu parcurgerea primelor file, prejudecăţile mi-au fost schimbate în curiozitate iar umorul, ironia şi sarcasmul autoarei au menţinut-o până la sfârşitul cărţii. Metafora din spatele titlului vă voi lasă să o aflaţi singuri.

Zilele acestea, dacă v-am trezit curiozitatea, puteţi viziona la The Ark prima sa animaţie, Persepolis.