Cea mai “altfel” bibliotecă


Data publicării: 29/11/2010

Cărţile nu se răsfoiesc numai cu mâna, dar şi cu mintea şi cu inima. Iar acest lucru este cu atât mai valabil cu cât biblioteca de unde le împrumuţi este una vie.

HumanLibrary / Biblioteca Vie este un proiect care a  luat naştere în Danemarca cu scopul iniţial de a reduce violenţa – deorece unul din prietenii iniţiatorilor fusese înjunghiat la un festival. Pe măsură ce proiectul a prins contur, direcţia teoretica a luat şi ea o formă mai clară: Human Library îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei.

Şi cum să faci acest lucru mai bine decât punând oamenii în contact direct?

Actorii implicaţi implicaţi în Biblioteca Vie: un cititor dornic de cunoaştere şi o carte vie, gata de a împărtăşi din paginile ei. Doi oameni care se deschid: cartea pentru a răspunde la întrebările cititorului, iar cititorul pentru a deveni mai conştient de semenii lui şi de diferenţele pozitive dintre oameni.

În Romania, proiectul Biblioteca Vie a fost adus şi pus în practică la iniţiativa tinerilor inimoşi de la Asociaţia A.R.T. Fusion şi a avut mai multe manifestări pe parcursul acestui an, în diverse localităţi. Cititorii au avut ocazia de a răsfoi numeroase cărţi, de la deţinuţi la medici, psihologi, fotomodele, unguri sau funcţionari publici.

Am ratat sesiunea Bibliotecii Vii din acest weekend în Club Fabrica, aşa că o aştept cu nerăbdare pe următoarea.