Maimuţa goală a intrat în oraş – ZOOmenirea


Data publicării: 21/04/2011

Desmond Morris vine în ZOOmenirea cu o completare naturală a teoriilor din Maimuţa goală, lucrarea anterioară care l-a făcut celebru. Să nu vă lăsaţi copleşiţi de prejudecăţi: deşi publicată în 1969,  ideile din ZOOmenirea sunt demne de secolul 21.

Premisa principală a cărţii: comparaţia mediului urban cu o junglă este greşită, deoarece viaţa în oraş se apropie mai degrabă de condiţiile de viaţă ale animalelor în captivitate la zoo decât de cele din jungla sălbatică. Explicaţia: omul nu este echipat genetic să facă faţă condiţiilor de viaţă în care l-a adus dezvoltarea prodigioasă dictată de inteligenţa lui, ceea ce înseamnă că traiul modern este încă un mediu nenatural pentru Homo sapiens.

Condiţia de supraaglomerare din oraşe este denumită de D. Morris supertrib: un tip de organizare în care oamenii au pierdut legătura directă unii cu ceilalţi. Condiţia naturală a omului (la bază vânător-culegător) este cea de trib, în care toţi membrii interacţionează direct.

Consecinţele unei asemenea treceri de la condiţia naturală la cea de supertrib sunt destul de serioase, inclusiv la nivelul statutului social. In supertrib un număr mult mai mic de oameni pot să spere la un loc privilegiat în ierarhia socială. De aceea, tendinţa de dominare naturală firii omului îşi găseşte rezolvarea prin scindarea supertribului în multe triburi mai mici, unde oamenii pot spera să obţină un loc important (în familie, în cluburi de hobby, în asociaţii). Altfel spus, aceste mici grupuri specializate sunt create pentru a oferi celor cu potenţial de lider posibilitatea de a se afirma.

Morris afirmă că omul are un comportament extrem de violent pentru o specie cooperantă şi oferă o explicaţie interesantă şi îndrăzneaţă a acestui fenomen – el spune că violenţa poate fi justificată de un instinct al speciei legat de atingerea unui prag limită a numărului populaţiei.  Deci războaiele şi violenţele extreme şi sofisticate ale secolelor 20 şi 21 pot fi văzute ca nişte mecanisme de exterminare programate instinctual.

Afirmaţii la fel de savuroase găsim şi în capitolele despre supersex (adică sexul din supertrib) şi despre relaţiile dintre copii şi adulţi. ZOOmenirea este pe fiecare pagină un izvor de teorii interesante pe care merită sale descoperiţi.