Atelierele de jurnalism Carevasăzică pentru studenți


Data publicării: 25/02/2015

Carevasăzică organizează ateliere de jurnalism dedicate tinerilor pasionați de scriitură, cu noțiuni elementare de jurnalistică. Acestea se vor desfășura în perioada 6-8 martie, în București.

Workshopurile vor aborda patru domenii diferite: reportaj, interviu, portret și jurnalism narativ. Scopul acestora este acela de a-i ajuta pe participanți să înțeleagă mai bine aceste domenii ale jurnalismului și să învețe etapele realizării unor articole la nivelul celor din revistele de calitate. De asemenea, se dorește realizarea unei comunități de scriitori care să împărtășească informații, materiale și opinii pe subiecte diverse.

Proiectul începe cu o conferință, care va avea loc vineri, 6 martie, de la ora 14, al cărei scop este oferirea participanților o șansă de a se cunoaște și de a afla de la Karin Budrugeac și Cristian Lupșa cum au reușit să-și înființeze propriile reviste.

Sâmbătă, 7 martie, se vor desfășura atelierele: de la 10 la 14, interviu și jurnalism narativ, iar de la 15 la 19, reportaj și portret. Toate vor avea loc în sediul Reviro, în săli diferite. În ultima zi, va fi organizată o întalnire, începând cu ora 12, de asemenea în Reviro, în care participanții vor primi feedback pe activitatea lor la ateliere și vor acorda feedback pe felul în care au fost realizate atelierele.

Speakerii sunt: Cristian Lupșa, editor fondator la Decât o revistă, Karin Budrugeac, editor fondator la Sub25, Eugen Istodor (interviu), care scrie constant în săptămânalele Cațavencii și Dilema Veche, Sintia Radu (jurnalism narativ), Managing Editor la Esquire și Vlad Mixich (portret), jurnalist la HotNews.com și corespondent la Deutsche Welle în România.

Invitația la ateliere le este adresată în special studenților care au experiență la scris și sunt pasionați de jurnalism. Participanții vor fi selectați în urma unui formular și a unui text cu tema „Frică”, care trebuie trimise până pe 1 martie. Aceștia pot alege maximum 2 ateliere, întrucât atelierele de interviu și jurnalism narativ, respectiv cele de portret și reportaj au loc în același interval de timp. La finalul proiectului, partcipanții vor fi repartizați unor editori, sub îndrumarea cărora vor scrie un articol cu un subiect dat, care va fi publicat în următorul număr al revistei sau pe site.

Despre Carevasăzică

Revista susține o expresie liberă a opiniilor, gândurilor și temerilor tinerilor, „Carevasăzică” fiind întocmai o reflexie a acestora. Publicul cititor se poate informa cu privire la aspecte de interes imediat, poate lua contact cu opiniile oamenilor de cultură, poate afla noi perspective, idei sau păreri și poate citi despre experiențe cu care să empatizeze sau din care să învețe. Este distribuită gratuit în facultăţi, campusuri studenţeşti, în localurile şi librăriile partenere. Aceasta este un proiect marca Voluntari pentru Idei si Proiecte.

Despre Voluntari pentru Idei și Proiecte

Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP) este o organizație non-guvernamentală, non-profit, bazată pe voluntariat și formată exclusiv din studenți de la facultăți precum Academia de Studii Economice, Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative sau Universitatea Politehnică Bucuresti. Pe parcursul celor 15 ani de existenţă pe piaţa ONGS-urilor, VIP şi-a propus să formeze pilonii societăţii de mâine. Investirea în membrii organizaţiei se realizează prin intermediul responsabilizării progresive, dar și prin traininguri și workshopuri, oferind contextul favorabil învăţării practice.