Creative of the day: Radu Georgescu


Data publicării: 07/03/2011

Radu Georgescu este unul din putinii antreprenori romani de succes, din domeniul IT. Creativitatea sa se manifesta prin modelul de business pe care l-a aplicat in Romania, bazat pe crearea de valoare, contrar tendintelor trasate de asa-zisii „miliardari de carton”. Radu Georgescu nu a cumparat fabrici pe nimic, pe care le-a vandut apoi la preturi inzecite, construind in loc ansambluri imobiliare. Modelul sau de antreprenoriat s-a bazat intotdeauna pe inovatie si calitate. Creativitatea lui consta tocmai in capacitatea de a vedea oportunitati acolo unde cei mai multi vad obstacole. El construieste pe o idee pornind de la zero, o dezvolta, iar cand realizeaza ca trebuie sa iasa din afacere, o da pe maini bune si o ia de la capat; pentru ca asta face un antreprenor; pentru ca asta ii place.

Radu Georgescu a absolvit Facultatea de TCM în cadrul Institutului Politehnic Bucureşti in 1992. Inca din ultimul an de facultate da dovada de viziune si simt antreprenorial reusind, pe baza drepturilor de autor, sa isi vanda proiectul de diploma – o biblioteca de organe de masini pe platforma CAD (Computer Aided Design). Apoi, trece de la scrierea de soft la crearea de companii, punand bazele unei industrii noi in Romania. In 1992 infiinteaza GECAD, pornind la drum cu un singur computer. In 1994 lanseaza cunoscutul RAV (Romanian Antivirus), ajungand in 2003 sa aiba peste 150 de distribuitori in 60 de tari. In acelasi an vinde RAV catre Microsoft, devenind o legenda pentru industrie si un model pentru tinerii romani. „Omul de la care a cumparat Bill Gates” refuza sa se alature gigantului american pe pozitia de VP pe securitate si o ia de la capat. Pastreaza echipa de management si infiinteaza, in 2004, Grupul GECAD. Dintre toate firmele grupului, da lovitura cu ePayment – o companie construita de la zero in 2004, pe care o vinde in 2010 unei alte companii de top la nivel international. In prezent, Gecad ii acapareaza majoritatea timpului si energiei, dar este implicat si in alte cateva proiecte paralele, precum si un blog personal: http://www.radugeorgescu.ro/.

Poate cel mai interesant si de apreciat lucru la succesul lui Radu Georgescu este faptul ca nu a avut un model dupa care sa se orienteze, asa ca si l-a creat singur. Este un pionier al creativitatii antreprenoriale, al leadershipului si al ideilor aducatoare de valoare.