PRESSING – ATELIERELE SUPERSCRIERI

Împreună cu partenerul ING Bank România, propunem un program pilot de specializare dedicat jurnaliștilor din România, indiferent de vârstă și locul în care publică.

Trăim într-o epocă a hipervitezei. Inclusiv jurnaliștii, care sunt nevoiți să deprindă această meserie pe repede înainte. Nu au răgazul de a studia mai mult un anumit subiect, nu au luxul de a se specializa într-un anumit domeniu, trebuie să fie mereu gata să dea story-ul, materialul, articolul către public.

Atelierele Supersrieri pot fi, pentru unii, o ocazie de „revizuire a materiei”, iar pentru alții, un prilej excelent de învățare și aprofundare a unor domenii, tehnici și tips&tricks jurnalistice.

Așadar, atelierele se adresează atât generațiilor mai experimentate, cât și noilor generații.

ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac completând acest formular, până la data de 4 aprilie.

DE REȚINUT:

  • Programul este gândit ca o experiență completă, iar prin înscriere se rezervă un loc la toate aceste întâlniri, nu se pot face înscrieri doar pentru o parte a programului.
  • Deoarece locurile sunt limitate, ne rezervăm dreptul de a selecta participanții în funcție de nevoile acestora și de motivația de participare.
  • Putem deconta transport și cazare pentru 4 jurnaliști din presa locală. Dacă ești jurnalist local și ai nevoie de acest decont, bifează în formular. Dacă avem prea multe solicitări vom face, la fel, o selecție.

DESPRE PROGRAMUL ATELIERELOR 

9-10 aprilie
PRINCIPIILE JURNALISMULUI
cu Mona Dîrțu

Jurnalism vs. content. Diferențe. Agenda publică vs. agenda comunicatorilor & creatorilor de content. Rolul și responsabilitățile jurnalistului. Instrumente de lucru, filtre, criterii.

*Documentarea. Identificarea subiectelor de interes public. Ipoteza de lucru. Planul de documentare. Tipuri de surse de de informații. Verificarea informațiilor, coroborarea lor, eliminarea detaliilor irelevante. Capcane & bias-uri. Revizuirea ipotezei de lucru.

*Redactarea. Harta subiectului. Unghiuri de abordare. Planul de redactare. Structuri-standard. Lead, argumentație, încheiere. Atribuirea informațiilor: folosirea surselor documentare, a citatelor și a observațiilor personale. Primul draft.

*Editarea. Șapte tipuri de intervenții pe primul draft. Vocabularul și “limba de lemn”. Clișeele. Tonul. Acuratețea. Concizia. Ultima lectură înainte de “publish”.


4-5 iunie
JURNALISM ECONOMIC
cu Alina Mărculescu Matiș (Panorama.ro)

și

PREZENTARE MACROECONOMIE
cu Valentin Tătaru, macroeconomist șef, ING Bank România

În redacții care își permit tot mai greu să investească în hiperspecializarea jurnaliștilor pe un colț dintr-un domeniu, jurnalistul economic a ajuns o resursă foarte greu de găsit.

Dincolo de știri despre indici bursieri și raportări fie prea seci, fie prea mieroase ale companiilor, ce mai înseamnă azi să faci jurnalism economic pe piața media din România? Trebuie să fi trecut pe la ASE ca să poți vorbi corect și competent despre inflație? Cum spui o poveste despre bani fără să o îngropi în cifre și în statistici?

Atelierul va oferi o introducere în elemente de storytelling, aplicate pe subiecte din zona jurnalismului economic sau de business. Vom explora și instrumente online care să facă lucrul cu cifre mai simplu și mai puțin intimidant pentru jurnalist și pentru publicul lui deopotrivă. Ne vom căuta inspirație în câteva formate de jurnalism economic inovator și vom face împreună exerciții de execuție și brainstorming-uri de unghiuri de abordare și formate.

DESPRE TRAINERI

Mona Dîrțu este jurnalist și trainer. Susține cursuri de scriere, storytelling și editare, lucrând în același timp, ca editor, în proiecte jurnalistice complexe. Este jurat al competiției Superscrieri începând din 2014, a fost mentor și trainer pentru câteva generații de bursieri Superscrieri și a oferit consultanță pe teme de newsroom management în diverse proiecte editoriale. În perioada 2015-2022 a scris Monday Memo, un distilat de informație pe teme de actualitate, business, tehnologie. În 2024 a tradus “Cum să înfrunți un dictator” (ZYX Books), o carte în care jurnalista Maria Ressa, co-laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, și-a articulat viziunea despre viitorul jurnalismului în “epoca platformelor tehnologice” – și despre rolul critic pe care jurnaliștii îl au în protecția drepturilor și libertăților cetățenilor.

Alina Mărculescu Matiș este parte din echipa fondatoare a Panorama.ro, jurnalistă cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. Ea a fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE. Printre redacțiile din care a mai făcut parte se numără Digi24 și Gândul. Este co-autoarea anchetei „Sin-dromul NU” (follow-up: „Omul care nu există”), despre stresul post-traumatic în Armata română. În 2019, Alina a lansat Looking For A Story, un proiect cu care a călătorit pe trei continente și a adunat pov-ești din peste 10 țări.

Jurnalista a primit trei premii la Galele Superscrieri 2022 și 2023, inclusiv premiul pentru „Editorul anului”.

Valentin Tătaru, macroeconomist șef ING Bank România. S-a alăturat companiei ING România în 2007. Timp de 10 ani a lucrat în Departamentul Trezoreriei, unde a fost responsabil de gestionarea lichidității băncii și de tranzacționarea pe piața monetară interbancară. În acest timp, el a obținut diploma Certified Treasury Professional de la AFP (Asociația Profesioniștilor Financiari) și Diploma ACI de la Asociația Piețelor Financiare. În 2018 a fost numit Economist în cadrul băncii, în cadrul Departamentului de Cercetare Economică, unde a gestionat analiza macroeconomică a mai multor țări (România, Bulgaria, Serbia, Croația). El a fost adesea citat de presa internațională, iar previziunile sale s-au plasat în top 3 pentru câteva țări. În rolul său de economist șef, Valentin își continuă activitatea de cercetare macroeconomică, concentrându-se pe economia românească, dar și pe celelalte țări din regiune pe care le-a acoperit deja.

formular înscrieri


CÂTEVA DETALII LOGISTICE

  • Te rugăm să completezi formularul doar dacă ai intenția de a participa la întregul program.
  • Vei primi confirmare pentru rezervarea locului până cel târziu pe 5 aprilie.
  • Pentru atelierele susținute de Mona Dîrțu și de Alina Mărculescu Matiș, vom avea zile pline de lucru, program orientativ 10:00 – 17:00.
  • Vom asigura tot ce e nevoie pentru pauzele de cafea și de prânz.
  • Putem deconta transport & cazare pentru patru jurnaliști din presa locală. Poți bifa în formular dacă ai nevoie. Dacă primim mai multe solicitări, va trebui să facem o selecție.
  • Atelierele vor avea loc la ING Communication Hub, București: Expo Business Park, strada Aviator Popișteanu, nr. 54A, Clădirea nr. 3.

Vă așteptăm cu drag!