Bursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism, ediția a doua


EDIȚIE ÎNCHEIATĂ

Seria de fotografii publicată cu ajutorul BURSEI SUPERSCRIERI/POQE:

BRĂȚARA DE AUR, de Andreea Harabagiu (Scena9)

 

REGULAMENT/GHIDUL APLICANTULUI

Lansăm ediția a doua a Bursei Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism, prin care ne dorim să oferim susținere financiară și editorială unui fotograf amator, în vederea realizării și publicării primului story documentar profesionist.

Programul constă în:

 • acordarea unei burse în valoare de 1.500 euro
 • suport editorial, prin mentorat intensiv alături de un fotojurnalist și un reporter profesioniști (care implică ghidaj și lucru de teren)
 • oportunitatea de publicare și promovare a proiectului final pe platforme jurnalistice consacrate.

Bursa se acordă în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe) și se desfășoară sub umbrela Superscrieri.

Bursa pentru fotojurnalism nu are o tematică specifică, însă își propune să profesionalizeze fotografi amatori în spiritul onest și dedicat al fotoreporterului George Popescu. Bursa nu presupune doar realizarea de fotografii, ci un proces complex de la alegerea subiectului, la felul în care te raportezi și cum relaționezi cu el, la abordare stilistică și tehnică și, în cele din urmă, a felului în care reușești să transmiți vizual o serie puternică de imagini care prezintă povestea unui om, a unei comunități sau a unui fenomen.

Cine poate candida?

La Bursa Superscrieri/Poqe poate candida orice fotograf amator, indiferent de vârstă și de ocupație, care nu a mai publicat un story documentar profesionist.

În ce constă aplicația?

Candidații completează în formularul de înscriere detaliile personale/profesionale și detalii despre un proiect fotojurnalistic pe o temă propusă de ei, pe care și-ar dori să îl realizeze cu ajutorul acestei burse. Recomandăm un minimum de 2 propuneri de proiecte în fiecare aplicație.

Când și cum se acordă bursa?

Bursa în valoare de 1.500 euro* va fi acordată acelei aplicații înscrise în concurs care, în urma evaluării juriului, a primit punctajele cele mai mari.

Suma va fi plătită astfel:

 • Prima tranșă (70% din sumă), în termen de 15 zile lucrătoare de la anunțarea proiectului câștigător.
 • A doua tranșă (restul de 30%), la finalizarea mentoratului și a materialului fotojurnalistic.

*Bursa de 1.500 de euro este acordată în sumă netă, taxele fiind suportate de organizatori.

Câteva angajamente importante din partea bursierului:

 • Titularul de proiect câștigător este de acord să împartă cu FFFF drepturile de publicare ce decurg din opera finală, urmând ca în termen de 7 zile de la desemnarea ca fiind câștigător să încheie contractul de cesiune de drepturi de autor. Scopul este acela de a putea promova liber materialele realizate.
 • Se angajează să păstreze comunicarea cu organizatorii/mentorii pe parcursul programului.
 • Se angajează să participe la sesiunile cu cei doi mentori și să colaboreze cu ei în vederea realizării proiectului.
 • Pentru că bursa nu are o temă predefinită, bursierul se angajează să fie deschis în alegerea și confirmarea cu mentorii a unui subiect final pentru realizarea proiectului – ne dorim să menținem libertatea tematicii acestei burse, dar e important ca aceasta să fie în spiritul fotojurnalistului George Popescu – recomandăm explorarea proiectelor lui George: http://www.poqe.com/
 • Își asumă disponibilitatea de a lucra pe teren pe parcursul mentoratului.
 • Se angajează să pună la dispoziția organizatorilor materialul final, rezultat în urma selecției făcute împreună cu editorul foto.

Care este calendarul derulării bursei?

Update: 2 programul de mentorat și de portofolio review s-au decalat pentru perioada octombrie-noiembrie 2022. Perioada de publicare va fi între 25 noiembrie-15 decembrie.

Update: calendarul inițial va suferi câteva modificări, dată fiind perioada de prelungire a înscrierilor. Vom anunța pe parcurs cum reușim să ne organizăm. Mulțumim pentru înțelegere!

 • Înscrieri: până pe 25 februarie 2022
 • Evaluare & interviuri top aplicanți (eventual) + anunț proiect câștigător & întâlnire cu organizatorii/semnarea planului de realizare: până pe 15 martie
 • Mentorat + lucru de teren/realizare proiect: martie – aprilie (deadline publicare proiect 5 mai)
 • Două sesiuni online de portofolio review cu unul dintre top aplicanți, susținute de Ioana Moldovan: martie – aprilie
 • Publicare: planul de apariții se agreează împreună cu mentorii, nu mai târziu de 5 mai 2022
 • EXPOZIȚIE, în mai 2022

În ce constă mai precis bursa?

– Suport financiar 1.500 de euro pentru un autor fotograf
– Program de mentorat intensiv cu doi mentori (1 fotojurnalist + 1 reporter)
– Publicarea și promovarea materialului final

În ce constă programul de mentorat?

Bursierul selectat va beneficia de câte două sesiuni lunare de mentorat cu fotojurnalista Ioana Moldovan și documentarista Lina Vdovîi în vederea înțelegerii felului în care se abordează un story fotografic documentar și cum se realizează un astfel de produs (de la alegerea subiectului, la tehnică și editare finală).

De reținut: programul de mentorat include și muncă de teren, așa că este important ca aplicanții să își asume disponibilitatea de a participa la astfel de sesiuni ghidate de mentori.

Ioana Moldovan

Ioana este jurnalist, fotograf documentarist freelance și autor din București, România. Reportajele ei au fost publicate de The New York TimesESPNAl Jazeera EnglishHuffington PostBBC, Der Spiegel, Open Society Foundation, Libération, LensCulture, Radio France Internationale, Slate.fr, Decât O Revistă și Vice printre alții.

S-a numărat printre cei 10 fotografi est-europeni selectați să participe la Masterclassul de fotografie documentară al agenției foto olandeze NOOR. În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul „Women of courage” pentru activitate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism. În 2018 a fost selectată și a participat la Missouri Photo Workshop.

Lina Vdovîi 

Lina Vdovîi a debutat în presă la Opinia Studențească, în 2007. A trecut pe la TVR, iar din 2011, de când a devenit jurnalistă independentă, a colaborat cu numeroase publicații românești și internaționale, precum Casa Jurnalistului, The Guardian sau Al Jazeera. A primit mai multe premii Superscrieri și în 2015 a fost desemnată Tânărul Jurnalist al Anului de către Freedom House.

Este scenarista filmului documentar „Acasă”, multi-premiat anul acesta la mai multe festivaluri din întreaga lume, fiind chiar primul documentar românesc premiat la prestigiosul festival Sundance. În prezent, co-regizează împreună cu Radu Ciorniciuc un nou film documentar, „Tata”.

Care este termenul limită de înscriere?

25 februarie 2022

Care sunt criteriile de selecție?

 • Portofoliu – lucrări relevante, link-uri
 • Scrisoare de intenție (în care aplicantul explică motivul pentru care aplică la bursă)
 • Nivel de experiență în fotoreportaj – mai puțin de 3 ani de experiență (aplicantul a făcut și poate să arate serii de imagini sau story-uri care pot fi încadrate ca „reportaj”, chiar dacă nu au fost realizate la nivel profesionist)
 • Relevanță – se referă la relevanța ideilor propuse în contextul acestei burse

Juriul – cine selectează câștigătorul?

Juriul proiectului este format din 4 fotojurnaliști (Andrei Pungovschi, Bogdan Dincă, Ioana Moldovan, Adrian Câtu), jurnalista Lina Vdovîi și Adina Popescu (soția fotojurnalistului George Popescu).

Unde va fi publicat materialul final?

Bursierului i se garantează un acord de publicare pe un canal fotojurnalistic relevant.

Ce se întâmplă cu materialul final?

Bursierul înțelege și consimte că după publicarea/difuzarea în premieră, până la termenul limită, pe canalele media implicate în program, organizatorii burselor vor avea libertatea de a folosi și republica/redifuza materialul pe orice canal media, din România și din străinătate, fără niciun fel de restricție.

Criterii de descalificare & retragere a bursei

Criterii de descalificare (la aplicare)

 • Titularul aplicației nu respectă termenul limită de trimitere (25 februarie 2022).
 • Aplicația este incompletă și/sau irelevantă.
 • Datele despre candidați și/sau portofoliile acestora includ neadevăruri și/sau falsuri.

Criterii de retragere a bursei

 • Nerespectarea, în materialul publicat, a temei proiectului agreat împreună cu mentorii.
 • Abateri de la etica profesională. Pentru orice situație delicată bursierul va discuta cu mentorii.
 • Nerespectarea de către bursier a termenului de predare a materialului final, așa cum este acesta stabilit prin calendarul bursei și/sau împreună cu mentorii.
 • Refuzul neîntemeiat de participare la programul de mentorat și la munca de teren.
 • Refuzul de predare a proiectului final brut.
 • Întreruperea comunicării cu organizatorii și/sau cu mentorii pe parcursul realizării proiectului.

Nerespectarea acestor criterii atrage dupa sine achitarea unei despăgubiri materiale către FFFF în cuantum egal cu suma in lei a premiul primit.

Cum trimit aplicația?

Aplicația se completează doar în formularul de înscriere: https://forms.gle/z2SRnAw9Ywfohdqc8

Odată cu trimiterea aplicației, candidatul confirmă că a luat la cunoștinșă, a citit și a înțeles REGULAMENTUL/GHIDUL APLICANTULUI prin care sunt stabilite termenele și condițiile de acordare ale premiului/bursei de 1500 euro.

Exemple de story-uri documentare

George Popescu link http://www.poqe.com/
Ioana Moldovan link http://ioanamoldovan.com/