Ghidul aplicantului

Bursele Superscrieri/Avon 2015 au menirea de a sprijini financiar și profesional autorii de creative non-fiction care pot să gândească, să documenteze și să finalizeze proiecte jurnalistice complexe, de profunzime, pe tema violenței domestice din România.

TREI BURSE DE CÂTE 2.000 DE EURO FIECARE vor fi acordate în 2015 acelor proiecte de creative non-fiction înscrise în concurs care, în urma evaluării juriului, au primit punctajele cele mai mari. În plus, bursierii Superscrieri/Avon vor beneficia, pe parcursul derulării proiectului, de un program de mentorat în trei etape (definitivarea unghiului de abordare/planul de documentare/redactare&editare) si de o serie de trei întâlniri de bune practici în cadrul Seminariilor Superscrieri.

TEMA BURSELOR SUPERSCRIERI/Avon 2015 este violența domestică în România.

SCOPUL BURSELOR SUPERSCRIERI/Avon este să încurajeze autorii să sară bariera de clișee în abordarea subiectului, astfel încât materialul final să înfățișeze publicului fenomenul violenței domestice în variatele lui forme și simptome. Ne putem referi aici de la costuri pentru societate până la traume personale duse în spate decenii la rând, de la neputințe legislative până la cultura lui “bătaia e ruptă din rai”.

ÎNCURAJĂM, DE ACEEA, proiectele care includ inovație profesională, fie că e vorba de etapa culegerii de informație, de cea de redactare/editare, de felul în care e utilizată tehnologia sau de interacțiunea cu publicul. Cu alte cuvinte, încurajăm diversificarea canalelor de redare a materialului (proiecte de scriitură/fotojurnalism/video/multimedia) – vezi, la finalul ghidului, capitolul “Exemple de posibile abordări ale temei”.
Bursele Superscrieri, ca şi Premiile Superscrieri, se adresează tuturor autorilor, din presă sau de pe platforme digitale, jurnalişti sau bloggeri, profesionişti sau amatori.

Răspunsurile noastre la întrebările frecvente:

1. Cine poate candida?

La Bursele Superscrieri/Avon poate candida orice autor, angajat permanent în media sau freelancer, care poate* garanta că proiectul jurnalistic propus va fi publicat/difuzat în media din România.

IMPORTANT. Încurajăm proiectele de echipă, în care titularul aplicației lucrează împreună cu un autor/fotoreporter/artist vizual/multimedia artist; datele privind experiența și portofoliul acestuia vor fi incluse de titularul de aplicație în formularul comun.

Autorii care au beneficiat deja de suport în ediția 2014 a Burselor Superscrieri/Avon pot avea acces la finanțarea proiectelor cu tematica “violență domestică” din doi în doi ani.

*Candidații vor anexa la formularul de aplicație un acord scris de publicare/difuzare semnat de redactorul-șef/editorul canalului media ales pentru publicarea/difuzarea materialului (vezi la finalul formularului de aplicație).

2. Câte proiecte poate înscrie un autor/o echipă?

Maximum trei proiecte.

3. Poate o echipă avea mai mult de doi membri?

Da. Echipele pot avea un titular de proiect și doi sau mai mulți coechipieri. Titular de proiect este considerat autorul care trimite aplicația și își asumă publicarea materialului rezultat. Tot el este cel care va primi finanțarea, pe care o va gestiona în funcție de contribuția fiecărui coechipier.

4. Când și cum se acordă bursele?

Cele trei burse, în valoare de 2.000 euro* fiecare, vor fi plătite celor trei titulari de proiect câștigători astfel:
1. Prima tranșă (50% din sumă), în termen de șapte zile lucrătoare de la semnarea acordului de colaborare.
2. A doua tranșă (restul de 50%), până la finalul lunii iulie.
Organizatorii lasă la latitudinea titularilor de proiect să gestioneze sumele transferate în funcție de contribuția membrilor echipei la materialul final.
*Bursa este de 2.000 de euro este acordată în sumă netă, taxele fiind suportate de organizatori.

5. Sunt bursele împărțite pe categorii în funcție de genul publicistic/canalul media pe care va fi difuzat materialul?

Nu.
Bursele Superscrieri/Avon sprijină proiectele coerente, congruente cu misiunea programului, indiferent de canalul pe care vor fi difuzate, genul publicistic ales sau instrumentele utilizate.

Pot primi bursă deopotrivă reportajele scrise/video, proiectele fotografice/infografice, eseurile, portretele, documentarele, investigațiile sau proiectele de explanatory journalism.

Orice formulă – fie ea una clasică, de jurnalism old school, sau nouă, de jurnalism multimedia împletit cu forme non-standard de prezentare a informației (imagine, sunet etc.) – e privită ca eligibilă atât timp cât se înscrie în direcția urmărită de Bursele Superscrieri/Avon, aceea de a arăta publicului care este impactul social al violenței domestice.

6. Care este calendarul derulării burselor?

Înscrieri: 30 martie – 26 aprilie 2015
Evaluare înscrieri: 4 – 30 mai 2015
Anunț proiecte câștigătoare: Începutul lunii iunie. Se vor anunța public primele zece proiecte clasate.
Întâlnire cu organizatorii și semnarea planului de realizare: 9 – 12 iunie 2015
Perioada realizare materiale & mentorat: 12 iunie – 31 august 2015
Publicare: până la finalul lunii octobrie, 2015.

7. În ce constă programul de mentorat?

Fiecare bursier selectat va beneficia de trei sesiuni personalizate de mentorat cu Mona Dîrțu, câte una pentru fiecare dintre cele trei mari etape ale proiectului – definirea unghiului de abordare, planul de documentare, definitivarea produsului finit (redactare/editare). Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști. De asemenea, a fost mentor pentru bursierii din cadrul primei ediții a Burselor Superscrieri/Avon și a susținut Seminariile Superscrieri, o serie de ateliere de scriitură non-fiction la care au participat, în toamna lui 2014, 15 jurnaliști.

Pe lângă munca de redacție, Mona a condus traininguri pentru jurnaliști începând cu 1997 și a susținut un workshop pe tema “Canale de comunicare – presa scrisă” la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași.

8. Care este termenul de înscriere?

26 aprilie 2015

9. Care sunt criteriile de selecție?

Bursele Superscrieri/Avon iau în calcul în egală măsură punctele tari ale candidatului și ale proiectului:

a. Motivație – 10 puncte
b. Unghiul de abordare al temei – 10 puncte
c. Relevanță – 10 puncte
d. Originalitate/Inovație – 10 puncte

10. Unde vor fi publicate/difuzate materialele?

Candidații se obligă să obțină acordul publisherului/difuzorului* pentru proiectul propus.

Acordul scris al acestuia va fi transmis odată cu formularul de aplicație.

Termenul limită de publicare a materialelor este sfârșitul lunii octombrie, 2015.

Autorii înțeleg și consimt că după publicarea/difuzarea în premieră, până la termenul limită, pe canalul media ales de bursier, organizatorii burselor vor avea libertatea de a folosi și republica/redifuza materialul pe orice canal media, din România și din străinătate, fără niciun fel de restricție.

*Alegerea canalului media de difuzare a materialului final este la libertatea autorilor. Încurajăm, totuși, orientarea către canale care ar putea asigura o difuzare cât mai amplă a materialului, astfel încât acesta să ajungă la un public cât mai larg.

11. Criterii de descalificare

a. Titularul aplicației nu respectă termenul limită de trimitere (26 aprilie 2015).
b. Aplicația este incompletă și/sau nu se înscrie în tematica propusă.
c. Datele despre candidați și/sau portofoliile acestora includ neadevăruri și/sau falsuri.
d. Există dovezi că titularul aplicației sau membrii echipei au încălcat Codul Deontologic Unic al presei românești, adoptat la Convenția Organizațiilor Media din octombrie 2009.

12. Cum trimit aplicația?

Puteți trimite formularul de aplicație completat până la 26 aprilie 2015 pe adresa bursele.superscrieri@ffff.ro.

Exemple de posibile abordări ale temei

Din cele 42 de aplicații înscrise la prima ediție a Burselor Superscrieri/Avon (2014), juriul a selectat trei proiecte, care au fost publicate în toamna anului trecut:

1. “Fără antecedente penale”

Proiectul jurnalistei Elena Stancu și al fotografului Cosmin Bumbuț a apărut în Esquire România și a fost dezvoltat ulterior de autori pe platforma online www.teleleu.eu/fara-antecedente-penale.

2. “Cu jumătate de inimă”

Proiectul jurnalistei Lina Vdovîi și al fotografului George Popescu a fost publicat pe platforma online Casa Jurnalistului.

3. “Toată lumea din familia noastră”

Proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu și Oana Sandu și al artistei vizuale Solène Cesbron a fost publicat în Decât o Revistă și dezvoltat online ca proiect separat www.violenta.decatorevista.ro/.

Alte posibile tipuri de abordări ale temei:

AMINTIRI DIN COPILĂRIE. Povestea cuiva, de preferat personaj cunoscut, care hotărăște să vorbească public despre efectele pe care violența în familie le-a avut asupra sa.

“BĂTAIA RUPTĂ DIN RAI” ÎN FAȚA LEGII. Povestea unui agresor ajuns în fața instanței. Poate fi găsit un proces avansat, care mai are puțin până la pronunțarea sentinței. Reconstituire + discuții cu toți cei implicați + ziua intrării în penitenciar.

MÂINILE CARE ȘTERG LACRIMI, MÂNGÂIE, APĂRĂ. Dincolo de numărul de cazuri, violența întreagă înseamnă armate întregi de oameni care luptă în fiecare zi pentru a-i trata efectele. Înseamnă polițiști, procurori, legiști, avocați, ONG-iști, terapeuți, judecători, preoți, asistenți sociali, educatori, medici etc. Ce cred ei despre violența domestică, cum își văd ei rolul în combaterea ei. O hartă a resurselor pe care violența domestică le înghite anual + infografică + explanatory journalism.

VIOLENȚĂ FĂRĂ CUVINTE. Proiect fotografic – o lună într-un adăpost pentru victimele violenței în familie.

ACESTEA NU SUNT DOAR CIFRE. Sub fiecare cifră e un noian de drame. Câte o poveste adevărată (text/video/audio/fotografie) pentru fiecare cifră de pe pagina Violența domestică în România (Campania Respectului).