Juriul burselor în 2017

Emilia Șercan

Îi urăm bun venit în juriu! Pe Emilia am cunoscut-o la Masterclass-ul Superscrieri susținut de Liviu Avram, seară în care am aflat de la unul dintre tinerii jurnaliști participanți că i-a fost profesoară la Jurnalism. Și chiar „cea mai tare”, pentru că a fost singura care i-a arătat cu ce se mănâncă jurnalismul, pentru că nu preda doar teorie, ci îi provoca pe studenți și îi trimitea pe teren. De atunci am știut c-o să ne placă de ea.

Adunate în CV: Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, iar la „Evenimentul zilei” şi în grupul de Presă Realitatea-Caţavencu a condus departamentele de investigaţii.

În 2016, a primit premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism şi premiul Active Watch „Erou pe frontul interesului public” pentru seria de anchete despre teza de doctorat plagiată a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze de doctorat plagiate.

A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Florin Negruțiu

De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator  Republica.

 

Mona Dîrțu

Fiecare bursier selectat va beneficia de trei sesiuni personalizate de mentorat cu Mona Dîrțu, câte una pentru fiecare dintre cele trei mari etape ale proiectului – definirea unghiului de abordare, planul de documentare, definitivarea produsului finit (redactare/editare). Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.

Pe lângă munca de redacție, Mona a condus traininguri pentru jurnaliști începând cu 1997 și a susținut un workshop pe tema „Canale de comunicare – presa scrisă” la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Teodor Tiţă

Jurnalist. A semnat pentru prima oară în Dilema. Au urmat Curierul Naţional, Europa FM, BBC Romanian, Realitatea Media, Hotnews etc. A colaborat de-a lungul vremii cu periodice ca 22, Corso, Decât o Revistă.

Îl puteţi citi pe blogul www.incentru.ro și urmări pe Twitter.

Stela Toderașcu

Commercial Marketing Manager Avon România & Moldova