Juriul burselor în 2016

Irina Păcurariu

Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU – marginea Europei – si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: Poveşti în halate albe, România deşteaptă, Zona Zero, Culoarele Puterii, Poveste fără sfârşit, Mari români, Un european ca mine, Cealaltă Românie, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

Simona Tache

A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de „cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul și a mai semnat texte în DilemaPlayboy, Maxim, Unica și The OneȘi-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla și a scris scenarii pentru televiziune, iar actualmente scrie săptămânal în Cațavencii și zilnic pe unul dintre cele mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro. Este autoare, împreună cu Mihai Radu, a volumelor cu mare succes la public Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor.

Florin Negruțiu

De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator  Republica.

 

Mihnea Măruţă

Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, este cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro și pe noua platformă www.pressone.ro.

Paul Radu

Paul este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al data journalism, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în jurnalismul de date cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. Ultima iniţiativă la care a luat parte este vis.occrp.org adică VIS-Visual Investigative Scenarios.

Teodor Tiţă

Jurnalist (Mediafax). A semnat pentru prima oară în Dilema. Au urmat Curierul Naţional, Europa FM, BBC Romanian, Realitatea Media, Hotnews etc. A colaborat de-a lungul vremii cu periodice ca 22, Corso, Decât o Revistă.

Îl puteţi citi pe blogul www.incentru.ro și urmări pe Twitter.

Vlad Mixich

Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul „Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas „Premiul Milan Kundera.” Este Fellow al German Marshall Fund și al Carter Center din Statele Unite. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie. „Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. „Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

Flavia Popa

Flavia lucrează în BRD din 2007, trecând prin mai multe poziții de management. Din 2012 este Secretarul General al băncii, ocupându-se de coordonarea mai multor departamente, printre care Corporate Affairs, Comunicare sau Calitate.
Și-a început cariera în banking în 2002, ca legal adviser, fiind de profesie avocat.
Are un MBA la City University of Seattle.

Crede cu tărie că atunci când, pe lângă muncă, pui și mult suflet, se întâmplムlucruri extraordinare, uneori miraculoase. Ύi plac oamenii și îi place succesul obținut împreunムcu oamenii. Deși lucrează în banking de mulți ani, unul din visele ei este să revină cândva la prima dragoste: învățământul.

Mentor bursieri

Mona Dîrțu

Fiecare bursier selectat va beneficia de trei sesiuni personalizate de mentorat cu Mona Dîrțu, câte una pentru fiecare dintre cele trei mari etape ale proiectului – definirea unghiului de abordare, planul de documentare, definitivarea produsului finit (redactare/editare). Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.

Pe lângă munca de redacție, Mona a condus traininguri pentru jurnaliști începând cu 1997 și a susținut un workshop pe tema „Canale de comunicare – presa scrisă” la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.