Vernisaj Irisz Kovacs: „Acasă, în chirie” – Bursa Superscrieri/Poqe @ Street Delivery 2020


Data publicării: 30/06/2020

Cu ocazia Street Delivery 2020: ReSoluții, inaugurăm, împreună cu prietenii și vecinii de la Energiea Pub, proiectul foto realizat de Irisz Kovacs – câștigătoare a Bursei Superscrieri/Poqe pentru tinere talente fotojurnalistice.


Facebook event


Timp de câteva luni, Irisz a documentat situația chiriilor din Cluj, unde este studentă la Facultatea de Teatru și Film, UBB. Ghidată de mentorii proiectului – fotojurnalistul Andrei Pungovschi (Documentaria.ro) și reporterul Ștefan Mako (Inclusiv), Irisz a ales să spună o poveste vizuală a tinerilor și a caselor în care trăiesc în orașul cu cele mai mari chirii din România.

Pentru că pandemia ne-a apropiat mai mult de casele noastre, e un prilej să vedem ce înseamnă pentru alții „Acasă, în chirie” și în alt oraș decât București.

📷 Povestea completă va fi publicată în curând pe Documentaria.ro.

👀 Expoziția are loc la Energiea Pub, în premieră în perioada Street Delivery, accesibilă pentru cei care vizitează terasa. Va rămâne expusă o perioadă mai îndelungată, în funcție de disponibilitatea spațiului.

POVESTEA PROIECTULUI, DE IRISZ KOVACS:

„La 19 ani, m-am mutat în Cluj-Napoca pentru facultate. Pe lângă faptul că am avut propriile aventuri cu chiriile în care am stat, am început să observ că tinerii din jurul meu erau constant în mutare, constant căutând ceva mai ieftin, mai bun, mai central. Am văzut, deodată, parcă peste tot, case construite ilegal, cu băi înguste și igrasie pe pereți, unde locuiau mulți oameni, majoritatea necunoscuți care s-au găsit pe grupurile de facebook de chirii. M-am întrebat: cum fac față studenții pieței imobiliare din Cluj? Cum reușesc să se simtă acasă în aceste locuințe temporare, unde mereu vine sau pleacă cineva? Dar mai ales, am vrut să aflu unde locuiesc tinerii pe care îi văd în baruri, pe terase, la expoziții, și de ce. Am vrut să duc mai departe o curiozitate față de viețile acestor studenți care în lunile active sunt aproape un sfert din populația Clujului.

Pe unii din cei fotografiați îi cunoșteam, unii îmi sunt prieteni apropiați, alții complet necunoscuți. Am vorbit cu peste 20 de persoane, majoritatea tineri și studenți, dar și arhitecți, sociologi și proprietari. Nu toți au ajuns în proiect ca atare, dar fiecare conversație a adăugat ceva imaginii de ansamblu, mai ales că petreceam ore bune împreună, la interviuri și fotografiat.
Au fost mulți care s-au deschis din prima, m-au primit în casele lor de parcă acolo îmi era locul, dar am avut și oameni timizi, care mă rugau să îi anunț că vin cu destul timp înainte încât să facă curat. Am lucrat câteva luni, la majoritatea m-am întors măcar o dată, pentru niște poze în plus sau întrebări pe care nu le pusesem.
Proiectul mai avea o parte, pe care o descoperisem pe drum: agențiile, activiștii pentru drepturile locative, oamenii care se ocupă de AirBnb, muncitorii de pe șantierele clujene unde se construiește fără oprire. Am vorbit cu oameni, ne-am programat întâlniri, și… a venit pandemia. Proiectul a rămas puțin știrb.

Cumva, îmi imaginam că după munca pe teren, o să ajung la o concluzie tristă, o altă imagine dezolantă a unei lipse în România. Dar mi-am dat seama pe parcurs, că majoritatea oamenilor se mândresc cu locuințele lor, sunt fericiți că pot sta acolo, înjură problemele, dar sunt mereu încântați de câte un aspect al casei, și se entuziasmau când îi rugam să îmi arate locul lor preferat din casă. Chiar și locuințele cele mai ciudate găzduiesc chiriași mulțumiți de alegerea făcută.”

⭐️⭐️⭐️⭐️

Mulțumim, Street Delivery București, pentru oportunitatea de a lansa proiectul realizat de bursiera noastră!

Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, răspândit în tot orașul și recompus online. Provoacă participanții să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața în cartier mai bună, mai sustenabilă, mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către comunitățile orașului a devenit o necesitate.

VEZI CE ALTE PROIECTE SE MAI ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ: https://street.delivery/

⭐️⭐️⭐️⭐️

#DESPRE BURSA SUPERSCRIERI/POQE PENTRU FOTOJURNALISM

În memoria fotojurnalistului George Popescu/Poqe, am lansat această bursă susținută de prietenii lui, pentru a susține, mai departe, financiar, logistic și editorial un fotograf din noile generații de talente, în vederea realizării și publicării primului său story documentar.
https://ffff.ro/bursa-superscrieri-poqe-pentru-fotojurnalism/

⭐️⭐️⭐️⭐️

UNDE NE MAI VEDEM LA STREET DELIVERY
Tot în cadrul Street Delivery 2020, mai pregătim un Masterclass Superscrieri: Ce facem cu aerul poluat din București.
Va fi o discuție online live, pe pagina noastră de facebook – duminică, 5 iulie, ora 14, alături de Oana Neneciu (Aerlive), Oana Racheleanu (Green Report), Cătălin Doscaș (Buletin de București), moderată de Vlad Tăușance (FFFF):

https://www.facebook.com/events/356074042045484/