Lecție de istorie pentru oameni cu viziune


Data publicării: 02/12/2011

Ne asumăm rolul de promotori ai creativității, încât am fi în stare să ne băgam și în cutia Pandorei în căutarea ei. Ca să vă implicăm și pe voi, v-am pregătit împreună cu TVR o serie de evenimente, Proiecții ieșite din cutie.

Miercurea aceasta, 30 noiembrie, am făcut o scurtă călătorie în trecutul în care libertatea si creativitatea erau la cheremul unor lideri despotici. Ne-am adunat vreo 50 de omuleți în aceeași Caffffe Creativa și am apăsat play la documentarul The Soviet Story.  La sfârșit, împreună cu invitații noștri –  Cătălin Ștefănescu, Alexandru Lăzescu și Armand Goșu – am dezbătut realitatea prezentata a regimurilor comuniste și socialiste. Si putem spune că ochii noștri s-au facut mari in fața unei realități pentru care, până acum, au avut o imagine incompletă. Edvins Snore a documentat minuțios acest film timp de zece ani, tocmai pentru a oferi o versiune cât mai completă a istoriei.

Ceea ce ni s-a părut incredibil este faptul că există gene ale acestor regimuri care se propagă în comportamente actuale sau sentimente de apartenență la aceste puteri. Unul dintre participanții la această seară ne-a făcut mărturisirea că el a prezentat acest film unor studenți germani, care, după vizionare, s-au arătat foarte controversați: ei fuseseră învățați din școli că “Germania a fost cea mai rea, nu are cum să fie Rusia.” Un alt exemplu a fost acela al părinților sau al bunicilor noștri, rămași cu acea frică de autorități care, se pare, le lipsește tinerilor feriți de contactul direct cu acest trecut – așadar, am putea spune că lipsa fricii este un motor al creativității.

Dacă nu ați fost prezenți la proiecție, sperăm că v-am trezit curiozitatea asupra acestui documentar de care televiziunile din toată lumea se cam feresc  – la noi a fost difuzat doar de TVR– și o să vă faceți curaj pentru încă o lecție de istorie, ceva mai diferită și mai completă față de cea prezentată în manuale.

Și fiți pe fază, vom continua seria Proiecțiilor ieșite din cutie!