Ciorne – De ce avem nevoie de ele


Data publicării: 29/08/2012

Suntem ființe creatoare. Aici nu încape îndoială, iar în toată istoria omenirii nu a existat o creație perfectă, făcută la prima mână. Toate au trecut prin încercări și greșeli. Ceea ce este interesant e că aceste încercări și puncte intermediare până la produs finit au grăbit evoluția atât culturală, cât și tehnologică a omenirii.

Se numesc ciorne, bucățele de gânduri aruncate pe foi, modele necizelate și colțuroase care stau la baza oricărei idei. Ele s-au transformat, în timp, într-un set de instrucțiuni din care orice ucenic își putea extrage informația necesară învățării lui. Ciornele au dat mai departe cunoștințe și segmente de “așa da/așa nu”. Cristi Lupșa de la Decât O Revistă o spune chiar mai bine: “Există un mit al creativităţii care spune că ea se hrăneşte cu o muză mofturoasă, care, ba vine, ba nu, dar dacă vine, sigur lasă în urmă o capodoperă. În filme, expectativa e ilustrată de scriitorul care mototoleşte foaia plină de eşecuri, muzicianul care încearcă timid nişte acorduri noi sau o mulţime de creatori îmbuibaţi cu cafea, ţigări şi alcool.

Ciornele din Expoziţia FFFF spun o poveste puţin diferită: poate există vreo muză, poate ajută cu naşterea unei idei sau schiţe, dar ăsta e doar începutul procesului. După ciornă vine munca, iar munca se pretează mai greu la mitologizare.”

Acum, pe noi ne învață cum ideile devin realitate, ceea ce ne-a și motivat să ajungem la a doua ediție cu Expoziția Ciorne 2.0 (aflați ce s-a întâmplat anul trecut AICI). Cu un set nou de “haine”, ea va oferi o privire pe gaura cheii asupra unor proiecte de succes din România, de la ilustrații (gândiți carte de basme cu iz folclorico-modern) și obiecte de artă (o masă inspirată din foi?), până la planurile de a strânge cei mai importanți oameni de business într-un summit. La fel ca toate proiectele noastre, Ciorne dorește a oferi unelte pentru inovatori de toate felurile, pe de-o parte prin valoarea pe care noi o punem pe o mâzgălitură căreia poate încă nu i-a fost găsită menirea și, pe de altă parte, prin ilustrarea procesului prin care proiectele de succes au trecut pentru a ajunge la o formă finită.

Vom lansa colecția de idei în dezvoltare pe 6 septembrie în mansarda noastră (dați un click dacă vreți să veniți), după care se va plimba prin diferite locații până la sfârșitul anului. Vă invităm să vedeți cum arată evoluția din culise într-un showroom de schițe și mâzgăleli care au devenit realitate.

Iată și o tachinare mică.