Serile de Joc


Data publicării: 11/10/2013

Împreună cu prietenii de la Dekon am lansat un nou program prin care îți aducem cele mai inovative instrumente și soluții de învățare și dezvoltare prin joacă – Creative Wednesdays, Learn to play, play to learn.

Uneori te confrunți la job cu situații care ajung la un rezultat complet diferit de cel vizualizat în mintea ta. Iar când acest rezultat nu-ți dă motive de bucurie, te gândești să-ți îmbunătățești anumite abilități. Învățarea experiențială este cea mai bună formă prin care o poți face, pentru că îmbină practicarea și aplicarea unor metode cu libertatea de a da greș fără consecințe. 🙂

Modelul de învățare experiențială propus de Dekon este cel prin jocuri.

Ești binevenit la Serile de Joc dacă:

 • Vrei să înveți sau să experimentezi abilități
 • Vrei să înveți practic, nu din teorie
 • Ești angajat sau îți cauți un loc de muncă
 • Ești manager sau trainer
 • Ești student sau senior în domeniul tău de activitate.

Următorul joc la care te invităm:

COMMON CURRENCY – Moneda Comună: Jocul competiției și cooperării – 4 iunie

Înscrie-te aici

Obiectiv:

dezvoltarea abilităților de planificare strategică, lucru în echipă, leadership, comunicare, soluționarea conflictelor, common-currency-collage_300negociere, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.
Competiție și/sau cooperare? Common Currency utilizează conceptele de concurență și de cooperare între echipe pentru a sublinia importanța interdependenței grupurilor.
Common Currency este un instrument excelent pentru a aborda toate aspectele legate de planificare strategică, lucrul în echipă, leadership, comunicare, soluționarea conflictelor, negociere, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.

Cum funcționează

Echipele, care reprezintă țări fictive, trebuie să coopereze și să tranzacționeze monede și informații în timp ce concurează pentru a obține combinația cea mai valoroasă de monede.

Acest Business Game este conceput pentru a oferi unor grupuri (de colegi / parteneri / competitori) posibilitatea de a exersa “€œcompetiția cooperativă” în timp ce își dezvoltă aptitudinile interpersonale și cele de echipă. În timpul competiției, echipele trebuie să se bazeze pe propria lor dinamică în grup, precum și pe formarea relațiilor productive cu alte echipe. Jocul analizează conceptele de bază ale muncii în echipă, precum și planificarea strategică și îmbunătățirea continuă. 

Ce vei obține:

 • Vei învăța principiile de bază ale competiției cooperative
 • Vei descoperi cum competiția cooperativă ajută echipele și indivizii să-și atingă obiectivele
 • Vei învăța cum să dezvolți abilitățile interpersonale și ale echipei care conduc către competiția cooperativă
 • Vei înțelege cum competiția cooperativă este benefică pentru întreaga organizație

La finalul jocului, concluziile experienței pot fi aplicate la o mulțime de situații din viața de zi cu zi, cum ar fi:

 • gestionarea competiției
 • stabilirea unor obiective reale pentru propria echipă
 • eficientizare proceselor de comunicare,
 • gestionarea discuțiilor ce au la bază puncte de vedere diferite
 • cererea de resurse limitate
 • stresul provocat de un deadline.

O informare aprofundată cu privire la motivele pentru care s-au întâmplat anumite lucruri în timpul jocului oferă o perspectivă asupra modului în care oamenii interacționează unii cu alții într-un grup.

Cum a fost dezvoltat jocul 

Ideea acestui joc i-a venit autoarei atunci când explora efectele competiției în cadrul team buildingurilor. Ea a descoperit faptul că puține persoane conștientizează beneficiile competiției într-un mediu colaborativ, astfel că s-a decis să creeze acest business game tocmai pentru a demonstra aceste beneficii.

Provocarea a fost aceea de a crea un joc ce utilizează spiritul de competiție-cooperativă în timp ce rămâne deschis și către atingerea altor nevoi de training și dezvoltare. Cel mai important obstacol din timpul jocului este nevoia de a face rost de resurse (pentru a stârni competitivitatea). În timp aceasta presupune utilizarea colaborării cu ceilalți.

Jocul a avut un pilot ce a fost testat pe studenți de la colegii din USA și pe două grupuri din agenții guvernamentale. Răspunsul a fost unul foarte bun și a demonstrat faptul că nu sunt necesare modificări față de varianta originală.

Despre autor

Lorain Ukens are o experiență de peste 20 de ani în design, facilitare și evaluare de programe într-o varietate de business-uri. Deține un MS în dezvoltarea resurselor umane la Towson State University (Maryland). Este membru activ al American Society for Training and Development.

Detalii despre înscriere:

1. Rezervă-ți un loc la link-ul de Eventbrite, sau scrie-ne la zenaida@ffff.ro. Aici te rugăm să ne lași datele pe care vrei să îți facem factura: serie și nr. BI, CNP și adresa (pentru persoană fizică) sau numele companiei, nume reprezentant, nr. reg. com., CIF, sediul, județul și bancă/contul (pentru persoană juridică).

2. Achită taxa de înscriere. Participarea la o seară de joc este de 100 de lei. Numărul contului în care trebuie să faci plata este: RO70 BACX 0000 0003 5572 9000 (cont în RON deschis la Unicredit Ţiriac Bank, titularul contului: Fundația Friends For Friends). Adaugă la detalii de plată “Seri de Joc”.

3. Dă-ne un semn la  zenaida@ffff.ro că ai achitat taxa, iar noi îți facem factura, pe care ți-o vom da în original când vii la eveniment.

Când și unde ne jucăm

18:00 – 18:30 sosire și înregistrare
18:30 – 21:00 ne jucăm
21:00 – 22:00 culegem impresii
Snacks&drinks from the house.

UNDE? În mansarda FFFF, Str. Brezoianu, Nr. 4, etaj 4.

 

Ediții anterioare

COMMUNICATION DERAILED – 21 mai

Schimbările organizaționale, noile sisteme de lucru și cerințele de productivitate crescută sunt realități la locul de muncă de astăzi. Pentru a face față în mod eficient acestor provocări, comunicarea pozitivă este o necesitate.
Communication Derailed este un joc de învățare accelerată, care va ajuta proactiv participanții să-și însușească abilitățile de care au nevoie pentru a deveni buni comunicatori.

Communication Derailed abordează trei probleme tipice de comunicare: comunicarea în cadrul unei echipe, comunicarea între echipe și comunicarea în timpul stresului organizațional.

Communication Derailed ajută participanții să:

 • Înțeleagă cum o comunicare defectuoasă poate afecta o organizație
 • Înțeleagă cum să abordeze problemele de comunicare
 • Afle cum să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare
 • Creeze un plan de acțiune personal

Cum se joacă

Participanții, grupați în echipe, sunt angajați în cadrul unei companii producătoare de jucării. Echipele sunt responsabile cu construirea de noi prototipuri de jucării folosind piese amuzante, pline de culoare. Transmiterea sarcinilor devine dificilă atunci când apar obstacole care pun la încercare abilitățile de comunicare.

JUNKYARD – 7 mai

Obiectiv: dezvoltarea abilităților de creativitate și inovare, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, construirea echipelor.

Junkyard este un joc captivant care combină energia și distracția cu creativitatea și îmbunătățirea proceselor. Echipele lucrează împreună, planifică, elaborează strategii și implementează idei pentru a atinge un obiectiv comun – toate acestea în timp ce se distrează într-un mediu sigur de învățare. Nu există bine sau rău, doar învățare din reușite și greșeli.
Inovația este secretul tuturor organizațiilor de succes. Fără inovație, organizațiile pot supraviețui, dar rareori pot prospera. Adevărul este că oricine poate fi inovator, indiferent de profesie sau de nivelul de responsabilitate. Oportunități pentru îmbunătățirea proceselor există peste tot și la orice nivel în cadrul unui organizații. Toată lumea inovează, dar de multe ori acest lucru nu este recunoscut oficial ca “proces de îmbunătățire” sau “inovație”.

Acum, Junkyard oferă o modalitate de a încuraja inovația și de a dezvolta competențele necesare pentru a avea un impact pozitiv asupra performanței organizaționale. Echipele lucrează împreună, planifică, elaborează strategii și pun în aplicare ideile lor pentru a crea cele mai inovative jocuri pentru un concurs internațional între țări imaginare.

Cum se joacă
Folosind doar diverse “junk-uri” aflate la dispoziția acestora, echipele concurează pentru a crea cele mai inovatoare evenimente sportive pentru un concurs internațional. După o etapă inițială de planificare, echipele sunt provocate să practice inovarea proiectând propriile jocuri. Lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când echipele se distrează jucând reciproc jocurile celorlalte echipe.
Ce vei obține:

 • Vei înțelege mai bine diferența dintre inovație și creativitate
 • Vei înțelege ce este managementul bazat pe sarcini sau pe procese
 • Vei învăța și aplica un proces de inovare în 7 pași

Tall Ship

tall ship

Cui se adresează?

– celor care vor să își dezvolte / evalueze aceste abilități dar nu au timp pentru un curs
– celor care au trecut prin cursuri, dar vor să aplice sau să exerseze ceea ce au învățat
– celor ce se pregătesc pentru un nou job sau o nouă provocare
– trainerilor care doresc să vadă în acțiune kituri de business games.

Ce se va întâmpla

Echipele, reprezentând companii imaginare, au fost selectate de The Seven Seas Company să-și prezinte ofertele în cadrul unei licitații pentu proiectarea și construcția unei nave. Dar, pentru a câștiga licitația, fiecare companie trebuie să demonstreze că respectă cei €š7C€™ care stau la baza The Seven Seas Company: Clarity, Capability, Collaboration, Commitment, Communication, Continuous Improvement, Creativity.

Ce vei obține:

 • Vei învăța și practica cei 7 factori critici pentru eficiența muncii în echipă
 • Vei explora strategii de îmbunătățire a performanțelor echipei
 • Vei identifica acțiuni care pot fi aplicate la situații reale

Cum a fost dezvoltat jocul 

Dezvoltarea acestui joc a început în anii 1990 ca răspuns la cererea de pe piață pentru activități de team building cu un impact foarte mare asupra angajaților. De-a lungul anilor, jocului i-au fost adăugate noi componente cu intenția de a crește abilitatea de a măsura obiectivele, performanța și rezultatele. Jocul, în variate forme, a fost folosit într-un număr mare de organizații, iar participanți au fost manageri, non-manageri și multe tipuri de echipe. Mai mult, acest joc a fost inclus în programa mai multor facultăți din SUA și a fost prezentat în cadrul unor conferințe.
În toate cazurile, importanța înțelegerii obiectivelor, cât și a rolurilor fiecărui membru al echipei, au stat la baza procesului de învățare. De asemenea, foarte valoroasă este și oportunitatea de a observa și înțelege atitudini și comportamente care pot împiedica o bună colaborare.

Jocul a fost dezvoltat plecând de la explorarea conceptului de eficiență a echipei. Metoda celor 7C a apărut ca rezultat al celor 18 ani de experiență ai autorului în team building și dezvoltare organizațională. O serie de materiale de referință în domeniu au fost folosite pentru a explora și valida aceste 7 aspecte cheie pentru maximizarea performanței unei echipe. O consistentă muncă de cercetare a confirmat importanța celor 7 aspecte selectate.

Despre autor

Stu Noble, Med, Președinte și fondator 3D Learning, are o experiență de peste 20 de ani în Managementul Resurselor Umane și în Dezvoltarea Organizațională. Înainte de 3D Learning, Stu a fost Senior Associate la Block Petrella Weisbord Inc., o firmă de consultanță specializată în Dezvoltare Organizațională. Ca și consultant OD, Stu s-a specializat în Strategie, Viziune, Planificare, Leadership și Dezvoltarea echipelor. Este activ în multe organizații profesionale, susține prezentări și conferințe și are publicate o serie de cărți și articole.

———————-

learning

 

 

ÎN JURUL LUMII

Vom porni din Japonia prin marile capitale învățând să fim organizați conform metodei 5S și apoi ne vom scufunda în junglă și în Munții Sierra Madres, ca și arheologi, căutând  comori și rezolvând o serie de probleme.

Ce competențe și metode vom exersa și de ce sunt ele importante?

Organizarea, planificarea și rezolvarea de probleme sunt competențe de bază pentru o serie de joburi și mai ales pentru pozițiile de team leader și cele manageriale.

Dar chiar și lucruri aparent atât de complicate pot fi conștientizate, exersate și învățate prin joc. Vom porni însă de la o bază teoretică serioasă.

Organizarea și Planificarea (a timpului, a spațiului de lucru) sunt prezente în metoda 5S, metodă creată de japonezii de la Toyota. Vom descoperi împreună beneficiile acestei metode la activități de zi cu zi precum aplicabilitatea ei la locul de muncă, în organizație, dar și acasă sau în camera de joacă a copilului. 5S este valoros atunci când este aplicat conștiincios, în mod constant. Noi însă vom descoperi împreună beneficiile acestei metode și modul în care câțiva pași (aparent simpli) pot avea impact în viața noastră personală sau la serviciu.

Ce înseamnă 5S? 5S = Sort / Stabilize / Shine / Standardize /  Sustein

Vom învăța experiențial și despre REZOLVAREA DE PROBLEME

Mulți manageri se confruntă cu dificultăți de rezolvare a problemelor, adesea ei simțind că se află sub constrângeri de timp nerezonabile. Atunci când încerci să rezolvi problemele într-o manieră întâmplătoare te poți confrunta cu 3 capcane:

 • Tragi concluzii despre motivele creării problemei și în consecință acționezi pe baza unor premise greșite. Lucrul acesta generează costuri mari de timp și bani.
 • Ai o abordare prea largă a problemei, lucru care generează un număr imens de posibile motive. Pentru a analiza fiecare motiv trebuie să aloci timp și bani.
 • Nu reușești să analizezi eficient cauzele. Fără a înțelege care sunt adevăratele motive și cum să elimini pistele false vei fi nevoit să cheltuiești sume mari de bani și să realizezi un număr mare de teste astfel încât pierzi timp făcând încercări.

Este important să analizăm problemele într-o manieră sistematică, astfel încât să ai oportunitatea de a trage concluzia corectă, rapid și eficient.

Despre Dekon Business Solutions

Dekon Business Solutions este o companie care oferă servicii integrate de resurse umane: consultanță, recrutare, evaluare psihologică, aptitudinală și atitudinală, assessment center, diagnoză organizațională.

“Suntem reseller autorizat al HRDQ (SUA) -€“ publisher de materiale destinate evaluării, învățării și dezvoltării abilităților și aptitudinilor adulților. Toate acestea se adresează evaluării și dezvoltării individuale și ale echipei. O mai bună cunoaștere -€“ O mai bună învățare – O mai bună performanță -€“ O viață mai bună! Aceste cuvinte redau viziunea noastră și explică de ce facem ceea ce facem.”