Burse pentru jurnalism despre filantropie


Data publicării: 06/12/2013

Se întâmplă de multe ori ca “filantropie” să fie asociat cu celebra replică “Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană“. Ar fi interesant, însă, să vedem partea sănătoasă și funcțională a procesului prin care mâna care oferă devine o formă de responsabilitate.

Prietenii de la Asociația Pentru Relații Comunitare au lansat un proiect pe care îl susținem cu drag, mai ales că e într-o zonă în care ne aflăm și noi cu Premiile Superscrieri – aceea a poveștilor puternice despre realitate și a recompensării autorilor care pot să reveleze și să schimbe lumea prin scrierile lor.

Bursele ARC „Donez, verb activ“ își propun să le ofere jurnaliştilor posibilitatea să scrie despre donatorii români care schimbă lumea în care trăiesc şi atitudinea societăţii despre actul filantropic.

Trei echipe formate dintr-un reporter și un fotograf vor primi din partea ARC o bursă de câte 1.000 de euro și vor avea la dispoziție maximum șase luni ca să scrie o poveste despre oameni care donează strategic pentru o cauză care îi mişcă – povești personale care pot inspira și alți oameni să se implice în comunitatea lor prin donaţii directe. Poate fi un subiect despre cum îşi educă un părinte copilul în spiritul generozităţii sau despre un cetăţean obişnuit care şi-a mobilizat prietenii pentru a dona unei cauze importante, dar care să arate cum un act caritabil a reușit să schimbe în bine o mică parte din lumea aceasta. Să demitizeze noţiunea de filantropie, dar şi să prezinte un comportament corect şi o relaţie sănătoasă, bazată pe încredere, între donator şi cauza lui. Mai exact, să arate că filantropia nu este întâmplătoare şi impulsivă, ci un mod responsabil şi legitim de a schimba lumea.

Cele trei echipe vor fi selectate de un juriu compus din jurnaliști și fotografi, pe baza unui concurs de proiecte. La concursul de proiecte se poate înscrie orice echipă formată din reporter și fotograf, indiferent de revista, ziarul, site-ul, postul TV de sau de radio pentru care lucrează sau colaborează. Aplicațiile trebuie trimise până la data de 20 ianuarie 2014, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 21 februarie 2014. Echipele au la dispoziție maximum șase luni de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze un reportaj amplu și o serie de fotografii pe tema legată de filantropie pe care au înscris-o la concurs.

Calendar

25 noiembrie 2013 – 20 ianuarie 2014: înscrierea proiectelor
20 ianuarie 2014 – 20 februarie 2014: jurizarea proiectelor
21 februarie 2014: anunțarea câștigătorilor
1 martie – 1 septembrie 2014: realizarea materialelor jurnalistice

Jurați confirmați

Elena Stancu
Georgiana Ilie
Cosmin Bumbuț
Vlad Odobescu
Mircea Vasilescu
Simona Tache
Gabi Dobre

Pentru mai multe detalii despre burse:
– intrați pe pagina proiectului
– descărcați Termeni și condiții
– scrieți la georgiana@arcromania.ro

sursa foto