Bursele Superscrieri/Avon 2017: Căutăm jurnaliști care să documenteze violența în cuplurile de adolescenți


Data publicării: 21/03/2017

UPDATE, 13 aprilie: Prelungim înscrierile până pe 20 aprilie.

Primele forme ale violenței domestice se manifestă de timpuriu, încă din adolescență – reiese dintr-o cercetare făcută pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de liceeni din 80 de orașe, în cadrul proiectului In a Relationship.

Încă de la primele relații apar forme variate de abuz: un partener care vrea să știe tot timpul unde ești și cere raportul poate deveni, mai târziu, soțul/soția care îți îngrădește libertatea. Insistența de a avea acces la conturile de social media sau de e-mail ale persoanei cu care ești, sau violarea lor, poate evolua într-o situație de control economic mai târziu, unul dintre motivele principale pentru care victimele violenței domestice nu își pot părăsi abuzatorii.
Granița dintre lucruri acceptabile și abuz este una fină și, mai ales pentru adolescenții crescuți în familii disfuncționale, violența domestică poate devini tipar de comportament.

Așa că dedicăm anul acesta cea de-a patra ediție a Burselor Superscrieri/AVON formelor de abuz în relațiile de cuplu ale adolescenților. 

Împreună cu partenerii noștri, Avon Cosmetics România, oferim trei burse a câte 2.000 de euro jurnaliștilor și autorilor pentru a investiga cauzele și formele violenței care afectează primele relații ale adolescenților.

TOATE DETALIILE DESPRE EDIȚIA CURENTĂ & ÎNSCRIERI

Despre alegerea temei argumentează Mona Dîrțu, membră a juriului și mentor pentru bursieri: „Violența domestică a intrat în viața mea și m-a făcut să cobor în straturile de profunzime acum trei ani, prin Bursele Superscrieri/Avon. Am lucrat, ca mentor, cu nouă echipe de jurnaliști – care au documentat în total, pentru materialele lor, zeci de cazuri. Sunt două lucruri fundamentale pe care le-am înțeles în acest răstimp. Primul: că, dacă tata o bate pe mama și acela ți-e pattern-ul de relație familiar, poți gravita tot restul vieții în jurul lui – pentru că îl asimilezi cu normalitatea, cu acceptabilul; e singurul model pe care-l știi. Al doilea: prima palmă nu e niciodată ultima palmă; și că dacă o accepți de la iubitul din liceu o vei accepta, foarte probabil, și de la soț.”

ffff-0317-bursele-superscrieri-2017-06

Poate câștiga o bursă Superscrieri/Avon orice autor din România – indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital. Încurajăm proiectele/serii de articole, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu care va susține și o fază de interviuri cu aplicanții finaliști: Mona Dîrțu, Emilia Șercan, Florin Negruțiu (Republica.ro), Teodor Tiță și un reprezentant AVON (Stela Toderașcu – Commercial Marketing Manager Avon România & Moldova).

Pe lângă finanțare, bursierii aleși vor beneficia pe perioada realizării materialelor de un program de mentorat și Seminarii Superscrieri de bune practici, ambele susținute de jurnalista Mona Dîrțu.

Primele trei ediții ale burselor au explorat tema violenței domestice – cele nouă materiale documentate în profunzime pot fi accesate și preluate de orice publicație: https://goo.gl/pfNCJH.

Primele rezultate ale cercetării despre liceeni sunt disponibile aici: https://goo.gl/VBUvDl.

Aplicațiile pentru ediția curentă sunt deschise până pe 16 aprilie.

Le super-mulțumim susținătorilor programului:  Femeia, Femeia de azi, Mămici, HotNews, Șapte Seri, Republica.ro, IQads, Decât o Revistă, SCENA9, UrbanKid, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Think Outside The Box, România Pozitivă.
————————————————

#Despre AVON și Campania Respectului

De 20 de ani in Romania, AVON schimba lumea femeilor, atat prin frumusete şi oportunitate de cariera, cat şi prin lupta pentru demnitatea lor.

Campania Respectului, una dintre initiativele sociale AVON, lansata in 2008 e un demers necesar in fata unei probleme care pare sa se replice la nesfarşit in jurul nostru. Credem ca e de datoria fiecaruia dintre noi sa vorbim deschis şi sa ne implicam pentru rezolvarea unor rani pe care niciun machiaj nu le-ar putea acoperi: ranile violentei in familie.