Dan Duca: 5 lucruri legate de Bursele Superscrieri/Avon


Data publicării: 25/04/2014

“Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.” Dan Duca

Dan Duca ne-a susținut la ultimele două ediții ale Premiilor Superscrieri din postura de jurat. În prezent, este unul dintre jurații care vor alege proiectele câștigatoare la Bursele Superscrieri/Avon. Iată 5 lucruri legate de program, cu vocea lui Dan:
1. 3 motive pentru care s-ar înscrie un autor/o echipă la programul de burse:

1. Tematicムaparte. Violența domestică e un subiect de multe ori ocolit în presa româneascム(din nenumăƒrate motive), or o bursムpe aceastムtemムpoate reprezenta ocazia perfectムpentru o abordare interesantăƒ, pentru un text bun.
2. Prestigiul. Câstigarea unei burse poate reprezenta pentru autor un atuu important în CV.
3. Sesiunea de mentorship ce le poate aduce câștigăƒtorilor un plus de informație și instrucție.

2. Cum vezi acest model de susținere a scriiturii de calitate: o companie investește într-un program de burse jurnalistice?

Cred că asocierea unui brand puternic cu un produs premium jurnalistic reprezintă un schimb onest de beneficii. Într-o presă muribundă din multiple cauze, gestul unei companii de a susține un proiect de burse/un proiect jurnalistic poate reprezenta o gură de aer. Documentarea presupune de cele mai multe ori cheltuieli pe care din păcate, cele mai multe redacții nu le mai aprobă, ceea ce înseamnă evident și subiecte mai puține sau mai greu de abordat. Efortul e cu atât mai salutar cu cât programul de burse vizează un subiect tabu, precum acesta al violenței domestice, cea căreia îi cad victime numeroase femei, copii, bătrâni. În același timp, brandul câștigă în “noblețe”.

3. Ne poți da un exemplu de material pe tema “violența domestică” (scris/video/multimedia) care te-a marcat în vreun fel?  

Din păcate, la prima gândire, nu îmi amintesc vreun material pe tema violenței domestice, dar nu am uitat, în primii mei ani de presă, eforturile pe care un ong sibian le făcea pentru conștientizarea acestui fenomen, în ani în care din păcate, despre acest subiect nu se discuta mai deloc.  Dar iată, totuși un material, regăsit, pe această temă. Cifrele brute, chiar și într-un material banal informativ impresionează:

“O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie” (adevarul.ro)

4. Din ceea ce știi despre reflectarea subiectului “violența domestică” în presă, ce crezi că lipsește?

De cele mai multe ori, din reflectarea subiectului “violența domestică” în presă lipsește chiar reflectarea acestui subiect. Iar atunci când sunt prezentate, cazurile de violență domestică îmbracă haine tabloide sau sunt prezentate în termenii în care de multe ori societatea privește acest fenomen tăƒcut: ca pe ceva banal, ca pe ceva firesc, conform principiului “bătaia e ruptă din rai”.

5. O recomandare pentru aplicanți:

Citiți, ascultați, scrieți povești, treceți dincolo de statistici.

 

#Fundația Friends For Friends și Avon România au lansat Bursele Superscrieri/Avon, un program a cărui menire este să sprijine financiar și profesional autorii români de creative non-fiction care pot să gândească, să documenteze și să finalizeze proiecte jurnalistice complexe, de profunzime, pe tema violenței domestice din România.

Programul constă în trei burse în valoare de 1.000 euro fiecare și se desfășoară sub umbrela Premiilor Superscrieri.

Aplicanții pot completa formularul de înscriere, cu ideea proiectului pe care vor să îl realizeze, până pe 9 mai

Detalii: www.ffff.ro/burselesuperscrieri