Iubim creativitatea, insa dragostea doare


Data publicării: 02/11/2011

text de Andreea Vrabie, researcher la Wired UK si o prietena apriga a ideilor creativo-practice

Pana sa incep sa scriu articolul, am fost ferm convinsa ca sufar de un ”blocaj artistic” – gandurile refuzau sa se uneasca intr-o poveste coerenta si nu puteam decat sa ma gandesc cu invidie la toti scriitorii care astern povesti, parca fara sa ridice penita de pe hartie. Lasand la o parte metafora, internetul abunda de articole fantastice si nimic nu indica spre un proces chinuitor din spatele avalansei zilnice.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. In ciuda aparentelor, proiecte precum It’s Nice That si Openculture, in care calitatea postarilor nu dezamageste niciodata, au in spate multe ore de documentare. Maria Popova, autoarea blogului Brainpickings, marturiseste ca depune cel putin 200 de ore de munca lunar pentru a oferi zilnic articole minunat scrise si ilustrate. Intr-un numar din Wired US, editorii declarau ca, articole precum Anthrax Redux, necesita o munca de cercetare ce poate fi adunata in 7 dosare.

Trey Parker si Matt Stone, mintile si vocile din spatele serialul de animatie South Park, muncesc 6 zile din 7 (de multe ori, ziua de munca insemnand toate cele 24 de ore), pentru a oferi publicului fidel cate un episod in fiecare saptamana. Intr-un interviu pentru Charlie Rose, ei declarau: “South Park was never fun to do. It’s hard, hard work. What the kids want to hear is that we just get drunk, and get high, and we party and we come up with stuff. It’s not true. We get up early, we get a coffee, and we work super hard and we almost kill ourselves every season trying to get it on the air.”  Iar ”chinul” lor dureaza de 14 ani.

Orice proces creativ este 1% inspiratie si 99% transpiratie. Pentru splendidul proiect Wisdom, fotograful Andrew Zuckerman a trebuit sa alerge dintr-un colt in altul al globului, cu zeci de kilograme de echipament dupa el, pentru a surprinde perfect o clipa din viata unui mare ganditor precum Nelson Mandela.

Andrew Zuckerman, vorbind despre rigurozitate, la 99% Conference:

In concluzie, daca va este teama de munca grea si de ore interminabile in care intreaga voastra capacitate creativa este pusa sub semnul intrebarii, poate ar trebui sa va orientati spre o slujba intr-un domeniu mai putin imprevizibil. Insa odata teama invinsa, privelistea unei pagini goale poate deveni chiar linistitoare inainte sa treci la munca.