Lansăm programul „Prima Carte” – bursă pentru debut


Data publicării: 17/08/2017

Lansăm un program dedicat scriitorilor români nepublicați în volum, prin care oferim unui autor care nu și-a făcut încă debutul cadrul necesar pentru a-și finaliza și publica prima carte de ficţiune.

Programul „Prima Carte” este realizat de FFFF împreună cu scriitorii Marius Chivu și Florin Iaru, la inițiativa și cu susținerea agenției de publicitate Friends\TBWA.

Programul „Prima Carte” oferă autorilor șansa de a-și duce la bun sfârșit debutul în proză sub tutela celor doi scriitori români și traineri de creative writing. Aceasta presupune un program intensiv de mentorat pe durata a cinci luni de zile și coaching pentru finalizarea unui manuscris, recomandare de publicare la o editură românească de top, precum și susținere financiară pentru promovarea cărții.

Intră aici pentru detalii despre proiect

Marius Chivu, despre cum va funcționa programul:În ultimii șase ani de zile de când predăm creative writing, cele mai frecvente întrebări pe care le primim Florin Iaru și cu mine sunt legate de cum se pregătește un manuscris de proză de ficțiune, care sunt cele mai bune edituri unde să-l trimită și ce trebuie făcut dacă manuscrisul e respins. Ei bine, bursa oferită de FFFF vine cu un răspuns concret: Florin și cu mine ne vom asigura că cele mai bune idei de proză pot fi transformate în manuscrise publicabile la oricare dintre marile edituri de la noi. Îndrăzniți să vă înscrieți la preselecție și apoi mergeți pe mâna noastră! Anul viitor pe vremea asta ați putea fi un autor publicat”.

Poate participa la program orice autor nepublicat încă cu proză de ficțiune în volum. Înscrierea se face pe baza unui formular disponibil pe site-ul FFFF.ro, în care se trimite un fragment de roman/o povestire de maxim 30 000 de semne. Formularul poate fi trimis până pe 15 octombrie, la adresa primacarte@ffff.ro.

Pentru programul de mentorat vor fi aleși între doi și patru autori, în funcție de calitatea aplicațiilor, pentru ca la finalizarea manuscriselor, în luna mai 2018, cei doi tutori să aleagă unul singur pentru prezentarea la editură.

Sorin Trâncă, președinte FFFF și managing partner Friends\TBWA: «Mai în joacă, mai în serios, cei patru “F” ai Fundației Friends For Friends ar putea însemna Fire, Fuel, Focus, Fame. Sunt patru dimensiuni pe care noi lucrăm, pentru a putea crea experiențe relevante pentru autorii și cititorii români. Pentru ultimii trei F avem Bursele Superscrieri, promovare a shortlisturilor rezultate din jurizările Superscrieri, precum și Gala Superscrieri (cu tot cu tronsonul ei educațional, Superziceri). Din 2017 încercăm, prin programul “Prima Carte”, să onorăm și primul F, acela al focului inițial, al scânteii care pune autorul în starea necesară pentru a publica o primă carte. Fiindcă din datele pe care le avem, sunt foarte mulți autori care se împotmolesc fix aici, la debut. Încercăm să le facilităm accesul la o metodă de creative writing marca Marius Chivu &Florin Iaru, doi dintre cei mai cunoscuți scriitori și apreciați traineri români în materie de scris.»

Susținători media: Editura Humanitas, Cărturești, SCENA9, iocan, Dilema Veche, Bookblog, IQads.