Mirela Neag & Cătălin Tolontan vin la Masterclass Superscrieri


Data publicării: 13/06/2016

visual toloMirela Neag și Cătălin Tolontan sunt invitații noștri speciali din această lună, în sufrageria FFFF, la o discuție despre culisele jurnalismului de calitate.

Tema lunii, la cea de-a treia întâlnire Masterclass Superscrieri: JURNALISMUL DE MISIUNE PUBLICĂ.
Discuția va fi moderată de jurnalista Mona Dîrțu.

Vom povesti cu echipa GSP despre culisele a ceea ce numim „high impact journalism” în zilele noastre, aplicat pe ancheta derulată la foc continuu în ultimele luni, a cazului Hexi Pharma.

Ancheta GSP e, de fapt, un exemplu de jurnalism ca „full-contact sport”, iar noi vrem să aflăm mai multe despre tot „antrenamentul” din spate:

  • despre jurnalismul de misiune publică – acel jurnalism care își împlinește funcția fundamentală de sistem imunitar al unei națiuni;
  • despre munca de trașee și despre documentarea prin contact direct cu oamenii-în-carne-și-oase (în loc de „noi, oficialii, ne facem că declarăm; voi, presa, ne preluați declarațiile cu copy/paste și vă faceți că vă documentați”);
  • despre munca de echipă
  • despre două generații de jurnaliști lucrând cot la cot
  • despre cum se conduce o campanie de presă mitralieră, la foc automat, și cum se pune presiune pe autorități (nici nu apucă să reacționeze băieții la ce-a scris GSP azi că mâine încasează încă un pumn);
  • și în final, despre de ce – de ce? – fără presă sănătoasă și fără jurnalism bine făcut suntem mai bolnavi, mai jecmăniți, mai vulnerabili și mai puțin demni decât am putea fi.

Participarea se face pe bază de invitație.

Întâlnirile se adresează în primul rând jurnaliștilor. Dar și tuturor celor preocupați de jurnalismul quality și de reprofesionalizarea  presei din România – profesioniști din alte domenii (PR, business, industrii creative ș.a.), interesați de mecanismele nevăzute și insight-urile meseriei de jurnalist).

Invitații primelor două întâlniri: Paul Radu & Mihai Munteanu (RISE Project) și Liviu Avram (Adevărul).

Mai multe detalii despre Masteclass Superscrieri.