Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi


Data publicării: 22/11/2019

Știai că… 

…FACT 1: 2 din 3 adolescenți ne-au spus, în 2016, că au fost martori la o scenă de violență într-un cuplu de vârsta lor?

…FACT 2: Copiii asistă de multe ori la certurile dintre părinți, dar nu și la împăcare? Viitorii adulți vor ști cum să se certe, dar nu și cum să soluționeze un conflict.

…FACT 3: Tiparele învechite, „băieții sunt într-un fel, fetele altfel”, nu mai funcționează pentru adolescenții de azi? Diferențele de gen se perpetuează însă în școli și în familii, ceea ce îi îndepărtează pe adolescenți de adulți.

În 3 ani de proiect In a Relationship am aflat MULTE despre adolescenții din România.

E momentul să le împărtășim cu voi, ca împreună să punem umărul pentru ca în viitor relațiile pe care le avem și cele pe care le vedem în jurul nostru să nu mai fie violente. De la situații de viață reală, la teorii din psihologie, de la interpretări sociologie ale reacțiilor noastre frecvente, până la exerciții practice de înțelegere reciprocă, psihoterapeutele Silvia Guță și Andreea Găzdaru au descris între paginile caietului realitatea tinerilor în primele lor relații de cuplu, dar și a celor care le sunt părinți, profesori, rude, colegi, mentori sau prieteni. 

Adolescenții din România inventează căi de a construi comunități, contexte de socializare, de dezbatere și de dezvoltare personală, fără a cere prea mult ajutor adulților, ba uneori chiar împotriva acestora. Caietul de față folosește toate resursele adunate în trei ani de proiect cu și despre adolescenți, pentru a-i ajuta pe cei mai apropiați adulți din viețile lor să-i cunoască mai bine, să relaționeze mai ușor cu ei și poate, prin asta, chiar să învețe mai multe despre ei înșiși.

 

AUTOARE: Silvia Guță, Andreea Găzdaru

CONTRIBUȚII: Vlad Tăușance, Oana Ganea, Valentina Roșculeț, Silvia Luican

EDITARE ȘI CORECTURĂ: Elena Marcu, Anca Dumitrescu

DESIGN: Artemisa Pascu

ILUSTRAȚII: Andreea Cristea