The Blank Sheet Project – sau cum abordăm o hârtie albă


Data publicării: 18/11/2011

De câte ori ați rostit, sau ați auzit, aceste cuvinte: “Am nevoie de o foaie de hârtie și ceva de scris?” Cu siguranță, de multe ori, când neuronii s-au unit într-o gașcă creativa și rezultatul trebuia “dat afară”, negru pe alb.

Iar o astfel de foaie poartă în esența albului ei, un infinit de posibilități și de abordări, care își așteaptă personalizarea, prin sincronizările dintre tactica și ideile fiecăruia. Cei de la Arjowiggins Creative Papers au surprins această forma incipientă a creativității, printr-un proiect, în colaborare cu D&AD: The Blank Sheet Project.

Proiectul se referă la o platformă pentru excelența creativă inspirațională, care invită lideri recunoscuți din diverse domenii creative, să își împărtașească propriul proces de abordare a unei coli albe.

Primul invitat, Neville Brody, vine din industria design-ului creativ (graphic designer, tipograf și art director în ultimii 30 de ani), cu mărturisiri despre experiență personală în abordarea “hârtiei” și sfaturi, împărțit în patru capitole: Inspiration, Challenges, Leaving Your Mark și Future.

Ascultându-l cu atenție pe acest om care a abordat, probabil, mii de hârtii albe, poți avea o mică revelație. Îti dai seama că, în momentul în care el încă privește cu respect și cu dedicație acest “obiect de lucru”, atunci acest obiect – oricât ar părea de redus în semnificație prin repetiție și uzitare – poate fi comparat cu o superputere: aceea de a crea orice, din nimic. Mai mult, reprezintă un liant între oameni și idei și intre oameni și oameni: “Without a blank sheet of paper we wouldn’t be creative.[…]The opportunity of having a blank sheet of paper is the highest challenge. Because it forces us to be original, or to be judged, or to be looked at. If it wasn’t for that, we’d all be living in our private spaces.” (Neville Brody).

Asteptăm curioși următorul invitat, dar, până atunci, avem timp să ne gândim la intrebarea universala pe care o pune The Blank Sheet Project: “How will we leave our mark?”