Creative of the day: Karen Stone McCown


Data publicării: 01/04/2011

Karen Stone McCown este recunoscuta ca un vizionar in domeniul educatiei si in dezvoltarea curiculei scolare socio-emotionale. Creativitatea sa consta in propunerea unui alt model educational decat cel centrat pe competentele lingvistice si matematice – imbinarea nivelului cognitiv cu cel afectiv, considerand necesara si o „alfabetizare” a emotiilor. In acest sens, propune introducerea unei noi discipline in programa de invatamant: dezvoltarea sociala, cunoscuta si ca stiinta sinelui sau studiul social-emotional.

Karen McCown si-a inceput munca de implicare in campul inteligentei emotionale in 1967, odata cu infiintarea Nueva School in Hillsborough, California. La inceputul cercetarilor sale, lucreaza in cadrul unui experiment cu un grup de laureati ai premiului Nobel, carora le propune sa povesteasca despre experienta lor academica si sa-si imagineze mediul educational ideal. McCown descopera ca, desi motivati sa-si urmeze pasiunile intelectuale, ei declara aproape in unanimitate lipsa abilitatilor socio-emotionale care i-ar ajuta sa interactioneze mai eficient cu familia, prietenii si societatea in general.

Nueva School functioneaza si in prezent ca o scoala particulara destinata copiilor talentati, incepand din sistemul pre-scolar pana in clasa a opta. Conceptul principal este cel de invatare social-emotionala („social emotional learning” – SEL). Copiilor li se induce placerea de a invata constant si curiozitatea de a descoperi lumea academica prin mijloace diferite de cele clasice educationale: aplicarea unui program de invatare chinestezica, bazat pe cercetari si anchete prin care se solicita informatie, descoperiri pe cont propriu, discutii de grup, invatare interdisciplinara. I-lab sau laboratorul de inovaţii este o alta sursa de invatare, unde copilul dezvolta abilitati precum „design thinking” (cunoscuta şi ca gandire laterala/de sistem/integrata sau „ecologie a mintii”), prin activitati bazate pe lucrul manual ce presupun procese de creatie sau prin brainstorming. Parintii joaca si ei un rol important si activ in timpul educatiei, prin inregistrarea in Asociatia Parintilor Nueva (NPA). Aceleasi principii au stat la baza infiintarii in 1997, de catre McCown si alti specialisti in domeniul inteligentei emotionale, a organizatiei mondiale Six Seconds, care se adreseaza de aceasta data unui public variat si ofera consultanta fara a tine cont de varsta sau orientare profesionala, inclusiv corporatiilor.

Constiinta propriilor sentimente si emotii, comunicarea lor, posibilitatea de a face fata trairilor negative si de a le valorifica pe cele pozitive, empatia, cooperarea si rezolvarea conflictelor sunt principalele abilitati care apar ca rezultat al unei educatii emotionale, mentionate in „Stiinta sinelui” – curriculum care a stat la baza incercarii de revolutionare a sistemului educational. Aceasta schimbare este necesara intrucat, asa cum afirma si Karen McCown, capacitatea intelectuala nu poate inlocui lipsa uneia emotionale, iar atentia acordata abilitatilor sociale si dezvoltarii emotionale facilitateaza, nu impiedica dezvoltarea academica.