MasterClass 4 – Emilia Șercan & Ovidiu Vanghele/martie 2017

Ne-am propus să creăm un spațiu de dezbatere profesională, unic în România, în care jurnaliștii experimentați să discute altfel decât accidental despre propria profesie, dincolo de granițele redacțiilor.

Cu alte cuvinte, scopul nostru este să creăm o experiență de învățare care să scoată la iveală idei, tehnici și alte best practices ale unora dintre cei mai buni jurnaliști, în cadrul unei comunități de autori aflată în plin proces de redefinire.

Nu în cele din urmă, ne dorim să generăm conversații dezirabile pentru o redacție ideală.

TEMA ȘI INVITAȚII LUNII: Emilia Șercan și Ovidiu Vanghele

mcs-promo-adevarat-fals-02-bun2Facem prima întâlnire de anul acesta pe 22 martie.

Invitați speciali: Emilia Șercan & Ovidiu Vanghele

Moderator: Mona Dîrțu

Tema lunii: 
Adevărat/Fals – kit de supraviețuire în „epoca post-adevăr”.

Vom povesti cu Emilia și Ovidiu despre slalomul jurnalistului printre capcane: informație falsă sau scoasă din context, pseudo-știri, fumigene, propagandă.

cui se adresează și cum se desfășoară întâlnirile

Cum se desfășoară

Lunar, vom avea câte un invitat special/o echipă de lucru – jurnaliști experimentați.

Ne propunem să invităm autori care își fac meseria ca la carte, care au puterea de a aduce noi perspective, de a arăta și de a schimba lumea, dar sunt și gata să răspundă unor întrebări și curiozități din partea publicului.

Temele de discuție vor porni de la materiale de referință pentru jurnalismul românesc de calitate.

Cui se adresează

Întâlnirile se adresează în primul rând jurnaliștilor.

Dar și tuturor celor preocupați de jurnalismul quality și de reprofesionalizarea  presei din România – profesioniști din alte domenii (PR, business, industrii creative ș.a.), interesați de mecanismele nevăzute și insight-urile meseriei de jurnalist)

Detalii despre invitații lunii martie

Emilia Șercan

Pe Emilia am cunoscut-o la Masterclass-ul Superscrieri susținut de Liviu Avram, seară în care am aflat de la unul dintre tinerii jurnaliști participanți că i-a fost profesoară la Jurnalism. Și chiar „cea mai tare”, pentru că a fost singura care i-a arătat cu ce se mănâncă jurnalismul, pentru că nu preda doar teorie, ci îi provoca pe studenți și îi trimitea pe teren. De atunci am știut c-o să ne placă de ea.

Adunate în CV: Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, iar la „Evenimentul zilei” şi în grupul de Presă Realitatea-Caţavencu a condus departamentele de investigaţii.

În 2016, a primit premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism şi premiul Active Watch „Erou pe frontul interesului public” pentru seria de anchete despre teza de doctorat plagiată a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze de doctorat plagiate.

A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Ovidiu Vanghele – jurnalist de investigații, fondator Centrul de Investigații Media

Genul de jurnalist care își pregătește felul I – investigație, felul II – investigație, desert – investigație.
Din 2013, servește acest meniu intens în folosul comunității, pentru că a investigat minuțios nenumărate afaceri penale, care au adus politicienii români împortanți în fața DNA-ului.

Din CV: Cinsprezece ani în presa centrală, dintre care 10 în redacția Mediafax, unde a ajuns ca student. A mai trecut pe la ProTV, apoi a înființat Centrul de Investigații Media, o platformă online de jurnalism de investigații.

A coordonat un proiect menit să folosească investigațiile de presă pentru dezvăluirea abuzurilor statului asupra celor cu dizabilitati mintale pe care ar trebui să îi aibă în grijă.

La Premiile Superscrieri 2016 a fost triplu premiant, împreună cu Ana Poenariu, pentru materialul „Toți oamenii generalului” (Premiul Juriului, Premiul Superscrierea Cititorilor și premiul I la INVESTIGAȚIE).

Moderator întâlnire: Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.

S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro..

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul”, lansată în 2014, iar din 2014 s-a implicat ca mentor și ambasador în proiectele Bursele Superscrieri/Avon și Bursele Superscrieri/BRD, fiind inclusiv președinte al juriului Premiile Superscrieri (2014 și 2015).

 

Participare

Pentru că ne dorim să creăm un cadru intim pentru acest gen de discuții, dar și pentru că sufrageria noastră ne permite să găzduim maximum 30 de participanți, participarea se va face pe bază de invitații.

Vom deschide participarea și către alți doritori din comunitatea FFFF, punând la dispoziție un anumit număr de locuri pe bază de rezervare, pe care le vom anunța.

Ce invitați am avut la edițiile anterioare