MasterClass Superscrieri 5 – Liviu Iolu & Vlad Mixich

Ne-am propus să creăm un spațiu de dezbatere profesională, unic în România, în care jurnaliștii experimentați să discute altfel decât accidental despre propria profesie, dincolo de granițele redacțiilor.

Cu alte cuvinte, scopul nostru este să creăm o experiență de învățare care să scoată la iveală idei, tehnici și alte best practices ale unora dintre cei mai buni jurnaliști, în cadrul unei comunități de autori aflată în plin proces de redefinire.

Nu în cele din urmă, ne dorim să generăm conversații dezirabile pentru o redacție ideală.

TEMA ȘI INVITAȚII LUNII: Liviu Iolu & Vlad Mixich

Pe 26 aprilie avem o nouă întâlnire.

Invitați speciali: Liviu Iolu & Vlad Mixich

Moderator: Teodor Tiță

Tema lunii: 
Cum aplici know-how-ul de jurnalist în breșe din inima sistemului

Vom povesti cu Liviu și cu Vlad despre raportarea la misiunea publică pe care o putem identifica atât în cazul jurnalistului, cât și al funcționarului/demnitarului.

Câteva dintre întrebările la care vom afla un răspuns:

  1. Cum circulă informația în instituții? Vorbim despre comunicare internă, dar și externă.
  2. Cum se vede din instituție nevoia de comunicare publică? Rămâne la fel de importantă?
  3. Cum funcționează interacțiunea în interiorul administrației?
  4. Care parte din experiența jurnalistică ajută în interiorul administrației? Care daunează?
  5. Cum se vede jurnalismul românesc din poziția celui care trebuie să răspundă la întrebări.

cui se adresează și cum se desfășoară întâlnirile

Cum se desfășoară

Lunar, vom avea câte un invitat special/o echipă de lucru – jurnaliști experimentați.

Ne propunem să invităm autori care își fac meseria ca la carte, care au puterea de a aduce noi perspective, de a arăta și de a schimba lumea, dar sunt și gata să răspundă unor întrebări și curiozități din partea publicului.

Temele de discuție vor porni de la materiale de referință pentru jurnalismul românesc de calitate.

Cui se adresează

Întâlnirile se adresează în primul rând jurnaliștilor.

Dar și tuturor celor preocupați de jurnalismul quality și de reprofesionalizarea  presei din România – profesioniști din alte domenii (PR, business, industrii creative ș.a.), interesați de mecanismele nevăzute și insight-urile meseriei de jurnalist)

Detalii despre invitații lunii aprilie

Liviu Iolu

În 2013, Liviu s-a alăturat juriului Superscrieri și ne-a onorat fiecare invitație de a participa la proiectele fundației. Acum, după o mică pauză, ne bucurăm că este prima dată când reunim rândurile.

Din C.V.: Liviu Iolu a fost consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloș îndeplinind funcția de purtător de cuvânt al Guvernului.
Este absolvent de Jurnalism al Universității „Al. I. Cuza din Iași” și s-a perfecționat la École Supérieure de Journalisme de Lille și Erasmushogeschool din Bruxelles.
Are peste 15 ani de experiență în presă. Din anul 2012 până în 2016 a fost  editorialist al cotidianului Adevărul și coordonator al proiectului de televiziune online Adevărul LIVE.
A mai lucrat la cotidianul Evenimentul zilei (2004-2011), a colaborat cu revista Dilema Veche.
Are în palmares mai multe premii profesionale pentru reportaj și expresivitate jurnalistică acordate de organizații de prestigiu printre care Clubul Român de Presă (CRP), Freedom House sau World Vision.
În 2008 a primit Marele Premiu pentru presă scrisă al Clubului Român de Presă.

Vlad Mixich 

Vlad ne-a fost alături încă de la primele ediții ale Premiile Superscrieri, unde a avut și două mandate de președinte al juriului. Ca și în cazul lui Liviu, ne bucurăm să ne reîntâlnim în același context, după o mică pauză în 2017.

Din C.V.: Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, cercetător asociat al The Economist. Are o licență în Medicină și un masterat în politici de sănătate la London School of Economics. A scris în ultimii ani pentru Hotnews și Dilema Veche, a colaborat cu Deutsche Welle, BBC4, AlJazeera sau CNN. Este Eisenhower Fellow for Innovation, Marshall Memorial Fellow și Carter Fellow.

Moderator întâlnire: Teodor Tiță

Teodor Tiță

Teo este unul dintre oamenii de bază și prietenii apropiați care sprijină fiecare inițiativă Superscrieri, iar anul trecut a făcut-o din poziția de președinte al juriului.

Din C.V.: Jurnalist. A lucrat la Europa FM, BBC World Service, Digi24 și altele. A colaborat cu mai multe publicații tipărite și online. În prezent este autorul rubricii „Contraintuiția” din Dilema Veche. Îl găsiți zilnic pe blogul incentru.ro sau pe Twitter.

Participare

Pentru că ne dorim să creăm un cadru intim pentru acest gen de discuții, dar și pentru că sufrageria noastră ne permite să găzduim maximum 30 de participanți, participarea se va face pe bază de invitații.

Vom deschide participarea și către alți doritori din comunitatea FFFF, punând la dispoziție un anumit număr de locuri pe bază de rezervare, pe care le vom anunța.

Ce invitați am avut la edițiile anterioare