MasterClass Superscrieri – întâlniri de bune practici în culisele jurnalismului de calitate

Ne-am propus să creăm un spațiu de dezbatere profesională, unic în România, în care jurnaliștii experimentați să discute altfel decât accidental despre propria profesie, dincolo de granițele redacțiilor.

Cu alte cuvinte, scopul nostru este să creăm o experiență de învățare care să scoată la iveală idei, tehnici și alte best practices ale unora dintre cei mai buni jurnaliști, în cadrul unei comunități de autori aflată în plin proces de redefinire.

Nu în cele din urmă, ne dorim să generăm conversații dezirabile pentru o redacție ideală.

TEMA ȘI INVITAȚII LUNII: Barna Nemethi, Bogdan Dincă și George Popescu

Pe 25 mai, de la ora 19:00, Masterclass-ul va avea loc în cadrul Romanian Design Week.

Invitați speciali: Barna Nemethi (Brrlog.ro), Bogdan Dincă și George Popescu (Documentaria.ro)

Moderator: Mona Dîrțu

Tema lunii: 

STORYTELLING FĂRĂ CUVINTE

Facem o incursiune în foto-video jurnalism. Aflăm cum se construiește firul narativ din spatele unor povești vizuale.

Locație: în spațiul central RDW2017, din Str. Cobălcescu nr. 45

Detalii: Vom afla despre design thinking în editarea și crearea poveștilor vizuale, despre cum alegi imaginea cea mai potrivită pentru mesajul care trebuie transmis, despre cele mai recente proiecte ale invitaților și multe altele. Discuția va dura aproximativ 2 ore, iar invitații vor primi la final întrebări din public.

Participare: pe bază de înscriere, pe platforma RDW2017

cui se adresează și cum se desfășoară întâlnirile

Cum se desfășoară

Luna aceasta, ținem Masterclass-ul în cadrul Romanian Design Week.

Lunar, avem câte un invitat special/o echipă de lucru – jurnaliști experimentați.

Ne propunem să invităm autori care își fac meseria ca la carte, care au puterea de a aduce noi perspective, de a arăta și de a schimba lumea, dar sunt și gata să răspundă unor întrebări și curiozități din partea publicului.

Temele de discuție vor porni de la materiale de referință pentru jurnalismul românesc de calitate.

Cui se adresează

Întâlnirile se adresează în primul rând jurnaliștilor.

Dar și tuturor celor preocupați de jurnalismul quality și de reprofesionalizarea  presei din România – profesioniști din alte domenii (PR, business, industrii creative ș.a.), interesați de mecanismele nevăzute și insight-urile meseriei de jurnalist)

Detalii despre invitații lunii mai

Barna Nemethi 

Barna Nemethi (31) este regizor si fotograf. Pe vremurile in care isi dadea masura in industriile creative a fondat agentia de creatie Griffon and Swans si revista All Hollow. Acum prefera sa lucreze mai putin si mai bine, iar timpul ramas sa il dedice demersurilor care sustin educatia, cititul, jurnalismul independent si comunitatile locale. Printre ultimele proiecte sunt platforma de jurnalism independent Brrlog si showul Periodic.

Bogdan Dincă

Bogdan Dincă este fotograf, fondator al platformei Documentaria.ro. În 2008 a început să colaboreze cu agenția de presă Mediafax, iar în 2015 a absolvit masterul “Studii Vizuale și Societate” din cadrul SNSPA, cu tema “Fotografia documentară în România”. În perioada 2008-2016 a urmat diverse cursuri și workshop-uri de fotojurnalism, precum Foundry Photojournalism Workshop în Istanbul în 2010 și NOOR-Nikon Masterclass in Documentary Photography în București în 2011.
În 2015 a obținut o bursă de jurnalism civic din partea asociației Ovidiu Ro si a documentat timp de 3 săptămâni importanța educației timpurii în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor din comunitățile în risc de sărăcie și excluziune socială. În 2016, a coordonat realizarea siteului http://antisaracie.mmuncii.ro/, în colaborare cu Banca Mondială și Ministerul Muncii.
În prezent, Bogdan și Andrei lucrează împreună cu o echipă de peste 30 de fotojurnaliști la publicarea albumului PROTEST. Scurtă istorie vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani.

George Popescu

George Popescu (n. 1980 în România) stabilit în Bucuresti, lucrează ca fotograf independent. Temele sale, deseori din genul reportaj social, au fost publicate în reviste din România (DOR, Esquire, Scena9, Vice, Casa Jurnalistului), dar și în publicații străine ca Spiegel, CNN, Frankfurter Allgemeine Zeitung, L’Express, Wiener Zeitung. Este membru al agențiilor de presă N-OST (Berlin) si est&ost (Paris), organizații focusate pe Europa de Est și spatiul ex sovietic.
A colaborat ca videographer / cameraman cu televiziunea publică germană (ARD), televiziunea publică elvețiană (SRF), ARTE TV, Crucea Albastră, Vice UK, World Animal Protection. Este membru al organizației culturale europene Rootes & Routes, prin intermediul căreia a participat începând cu 2011 la mai multe programe de studiu și practică multimedia desfășurate în Spania, Germania, Turcia și România, finanțate de către Uniunea Europeană. În 2013 a început un proiect de documentare foto video a regiunii Valea Jiului, disponibil pe www.rasunavalea.ro, cofinanțat de Fundatia Erste din Austria și de către donatori online. A pornit la drum împreună cu jurnalistul Silviu Mihai printr-una dintre cele mai sărace regiuni din România, documentând impactul schimbărilor structurale datorate programelor de austeritate ce dau lovitura finală mineritului de carbune din Valea Jiului. In 2015, in urma unui reportaj foto din Mauritania, a câștigat Lensculture Storytelling Award, la categoria Single.

Moderator întâlnire: Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

A fost președintele juriului Superscrieri în 2014 și 2015. Monei ar trebui deja să-i facem cărți de vizită cu FFFF, pentru că împreună cu ea am construit felul în care se desfășoară cele două programe de Burse Superscrieri – în cadrul cărora susține Seminariile Superscrieri și este și mentor pentru echipele bursiere. Mai mult, din 2015, Mona susține în cadrul Fundației ateliere de creative writing.

S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul” (2014) împreună cu Andreea Roșca și tot împreună cu Andreea a creat newsletter-ul Moday Memo.

 

Participare

Pentru participare, trebuie să vă înscrieți pe platforma pusă la dispoziție de prietenii de la Romanian Design Week.

Ce invitați am avut la edițiile anterioare