8/8 Superscrierile luniilor decembrie + ianuarie: semn de cititor de la Florin Negruțiu


Data publicării: 07/01/2020

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.

 

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii.

Invitatul special al lunilor decembrie și ianuarie este Florin Negruțiu, membru al juriului Superscrieri, co-fondator Republica.ro și gazdă a emisiunii „În fața ta”, alături de Claudiu Pândaru, la Digi24.
Urmărește-i pagina de Facebook și grupul Republica pentru opinii despre cele mai actuale subiecte. Îi super mulțumim pentru recomandări!

Florin Negruțiu: „După 30 de ani de libertate, privim înapoi ca să înțelegem cât de departe am ajuns și cât mai avem de făcut. De aceea am ales în selecția finală 3 articole care pun în discuție istoria noastră recentă. Selecția este completată cu cele mai bune producții despre actualitatea începutului de an 2020.”

Poți primi lista cu cele mai însemnate 8 apariții din presă direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți cunoscuții să o facă.

SUPERSCRIERILE LUNILOR DECEMBRIE 2019 & IANUARIE 2020 – #semn de cititor de la FLORIN NEGRUȚIU

DOCUMENTAR RECORDER. 30 de ani de democrație
Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

„La finalul Revoluției din decembrie 1989, Ion Caramitru a încheiat transmisia TVR spunând aceste cuvinte: << Să ne bucurăm, vin zile fericite! >>. După 30 de ani, ne-am dorit să facem un film despre cum au fost, de fapt, zilele care au urmat. 
A rezultat un documentar de trei ore, dar noi sperăm că el va fi văzut și de generația Tik Tok, despre care se spune că se plictisește după 15 secunde. Ne-am încăpățânat să credem că nu e așa și că putem cuprinde istoria recentă a României într-o poveste care trece dincolo de vârstă, nivel de educație și convingeri politice.”

 

Dimitrie Culcer – „Apocalipsa zilelor noastre”
Cristina Stănciulescu (People Person)

„Dimitrie Culcer este Associate Professor, Department of Physics, la The University of New South Wales din Sydney. L-am întrebat cum s-a simțit fiind la 15 km de incendii și trăind, practic, printre flăcări. Mi-a dat un răsuns amplu, care îmbină istoria locului, a incendiilor, cauzele, felul în care aceste incendii sunt stinse, reacțiile politice, efectul lor. Ca un profesor adevărat, ca un om de știință care mi-a predat o lecție complexă despre felul în care trebuie privite lucrurile, Dimitrie Culcer m-a introdus în atmosfera locului și am senzația că știu Australia acum mult mai bine.”

 
foto: Alexandra Pandrea (Mediafax)
 

Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister!
Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan (Libertatea)

Atât Victor Costache, ministrul Sănătății, cât şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador.
 

 

Cel care a tras
Ruxandra Burcescu (Republica)


În iarna lui `89, Ion H. Boeru avea 85 de ani, abia împliniţi în decembrie. În aceşti 85 de ani de viaţă, le văzuse pe toate – dispariţia monarhiei, scurta dictatură militară, dictatura comunistă, precum şi ambele Războaie Mondiale. Primul război îl lăsase orfan pe când avea 14 ani. În cel de-al doilea război luptase ca preot militar şi ajunsese cu trupele până la Viena. Îşi îngropase camarazii căzuţi pe front iar, odată întors în ţară la finalizarea războiului, ridicase troiţe în numele acelora rămaşi fără nume.


 

Primăria lui Firea a trimis spitalelor un regulament prin care îi poate da afară pe angajații care reclamă abuzurile sau corupția! Firea: „Nu cunosc regulamentul”
Alina Manolache, Cătălin Tolontan (Libertatea)


„Cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei au primit, începând de luni, noul regulament intern. Conform documentului pe care Libertatea îl publică, aceia care discută cu presa fără aprobarea conducerii sau dezvăluie nereguli în achizițiile publice vor primi <<sancțiune disciplinară>>, care poate merge până la <<desfacerea contractului de muncă>>.
 

Orizontul meu la 17 ani, 4 luni și 10 zile: am fost martor la masacrul „teroriștilor” de la Revoluție
Marius Florea Vizante (Republica)

„Aveam 17 ani 4 luni și 10 zile. Titlu de film! – obligatoriu alb-negru.
Tata, ofițer de aviație, lipsea de câteva zile. Era
<<alarmă>>. Mama, telegrafist militar, lipsea și ea, tot din cauză de <<alarmă>>. Acasă, noi patru frați și văru-meu, culmea, din Timișoara, eram lăsați în grija bunicilor. Zici că au presimțit! – Ce-am fi făcut noi, singuri, fără supraveghere, în zilele alea? Nu că, în situația asta, omama și otata (bunicii) ar fi putut cumva să mă oprească să ies la <<revoluție>>:
– Oricum, merg doar pân-aici, la Orizont, la Ministerul Apărării! Mă întorc într-un ceas. Servus!”
 

 

Cum împăcăm legenda lui Kobe Bryant cu acuzațiile de abuz sexual. Sau cum învățăm să privim idolii sportivi mai complex
Andreea Giuclea (Lead)


„La o zi după ce fostul baschetbalist Kobe Bryant a murit, într-un accident de elicopter alături de fiica lui de 13 ani și de alte șapte persoane, o jurnalistă de la The Washington Post a fost suspendată pentru că a postat pe Twitter un articol din 2016 (care nu era scris de ea) despre acuzațiile de viol care i-au fost aduse starului în 2003 de către o tânără de 19 ani. Felicia Sonmez, jurnalista de la Post, a primit în urma postării peste 10.000 de mesaje furioase și amenințări cu moartea din partea fanilor, care au simțit că nu e momentul potrivit pentru a aduce în discuție scandalul (între timp i-a fost ridicată suspendarea).”

 

 

Pădurea e un animal
Luiza Vasiliu, fotografii de Mircea Struțeanu (Scena9)

Ne-a luat secole până să-nțelegem că noi, oamenii, suntem înrudiți cu animalele și-apoi ne-a mai luat ceva până să aflăm că nu suntem singurele ființe care posedă o oarecare formă de inteligență. Vacile își recunosc prietenii, elefanții au conștiință de sine, delfinii își dau nume, iar caracatițele rezolvă probleme (nu de matematică, dar totuși). Recent, un grup internațional de cercetători a scos la iveală o nouă disciplină, neurobiologia plantelor, care studiază felul în care plantele percep circumstanțele exterioare și răspund la stimuli. Ne-a luat mult până să-ncepem să înțelegem lumea din jur și nici acum nu ne dezmeticim, după ce-am dat planeta peste cap.”

 


Florin Negruțiu

De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „În fața ta”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator Republica. Membru al juriului Superscrieri.

 

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA, SAVANTGARDE ȘI CĂRTUREȘTI PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.


Nu uita să-ți iei abonament la festivalul Festivalul Superscrieri #9 (22-23 martie) și să nominalizezi la cele 3 premii speciale.