8/8 Superscrierile lunii mai: selecție de Ovidiu Vanghele


Data publicării: 08/06/2020

 

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.

 

În această ediție adaptată a newsletterului citești recomandările superscrierile lunii mai, alese de Ovidiu Vanghele, dezinformarea lunii – de Codruța Simina/Misreport și recomandarea adolescenților de la revista GEN.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunii mai este Ovidiu Vanghele, jurnalist de investigații la CIM – Centrul de Investigații Media și Să fie lumină.

De curând, Ovidiu a lansat, împreună cu Vlad Stoicescu, o emisiune online săptămânală, Judecata de Acum, unde fiecare zi de joi devine o zi a patimilor pentru cele mai importante subiecte “la zi” pe care cei doi le analizează într-un format live pe Facebook. Un proiect fresh, neapărat de urmărit și de susținut, fiind tot din zona de presă independentă.

Ovidiu Vanghele: „Luna mai 2021 a fost cea în care justiția din România a ales să-și folosească proverbialul ciocănel lovind direct și repetat în presă. Am asistat la câteva hotărâri judecătorești – încă nemotivate – absolut inexplicabile, dar și la o tentativă de kompromat de manual orchestrată de un procuror DIICOT la adresa echipei Libertatea și a liderului ei, Cătălin Tolontan. Dincolo de răspunsul instituțional din partea breslei, care sper că va veni curând, o parte dintre jurnaliștii români au replicat acestui atac făcându-și onest și documentat meseria, scriind, chestionând statul.

În oglindă, în zilele dinaintea deadline-ului ce mi-a fost fixat pentru nedreptul exercițiu, și anume acela de a selecta doar opt dintre cele mai bune materiale jurnalistice ale lunii trecute, restul presei – în special mainstream-ul – a ales, docilă, încolonarea în spatele (și în apărarea) companiei Romprest, un mare tun al tranziției care riscă în aceste zile să se năruie. Două prese, două Românii.” 

SUPERSCRIERILE LUNII MAI
SELECȚIE DE OVIDIU VANGHELE

RECONSTITUIREA: Cum au orchestrat foștii capi ai Academiei de Poliție amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan
Mona Dîrțu  (PressOne)

„Cercul se închide: la doi ani și o zi după ce rectorul și prorectorul Academiei de Poliție au fost puși sub acuzare, justiția s-a pronunțat.

PressOne publică astăzi în premieră o descriere detaliată, în zece acte, a culiselor operațiunii prin care cei doi au gândit, plănuit și pus în executare încercarea de a o reduce la tăcere pe colega noastră, Emilia Șercan.”

 

O minciună cât o țară. Adevărul din spatele „celei mai mari campanii de împădurire”
Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

„Suntem țara în care pădurile sunt decimate de tăieri ilegale și în care politicienii se prefac că le plantează la loc, doar ca să dea bine la electorat. După ce am arătat dimensiunea furtului de lemn din pădurile României, astăzi vă arătăm cum sunt falsificate campaniile de plantare care ar trebui să le refacă.”

 

Naomi Osaka și numeroasele nuanțe ale unei discuții pentru care tenisul trebuie să arate, și nu prea reușește, că e pregătit
Adrian Țoca (Treizecizero.ro)

„Poți să fii de acord cu mesajul și cu temele ridicate de Osaka, dar să nu fii de acord cu modul în care a fost el împachetat. Cele două nu se exclud. Toată această discuție e fascinantă, pentru că ne obligă să ne punem o sumedenie de întrebări. Și știm sigur că e ceva aparte în acest subiect, dacă a provocat atâtea șuvoaie de reacții. Dar, la trasul liniei, Osaka nu vrea să ceară desființarea conferințelor de presă. Ceea ce propune ea e ca sportivii să aibă mai multe opțiuni. Printre care să spună și nu, atunci când nu se simt în stare.”

Seria „Justiție nevăzută” – un videodocumentar în cinci acte
jurnaliștii Dela0.ro

„Reforma sistemului de justiție este un subiect major în România de mai bine de un deceniu și jumătate. S-a câștigat și s-a pierdut capital politic cu această temă – dar, dincolo de câteva progrese izolate la vârful sistemului, justiția românească n-a făcut prea mulți pași înainte pentru îmbunătățirea accesului și încrederii cetățeanului de rând.”

 

Nouă avioane cu măști
Ana Poenariu (RISE Project) / Au contribuit: Ioana Moldoveanu, Valeriya Egoshyna

„Producătorul de armament al statului a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele noastre militare transportau ieftin măști pentru companii private. Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București. Doar transportul lor ne-a costat 5,3 milioane dolari. Costurile au fost suportate de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Cei care au decis afacerea propun acum o soluție de avarie: Ministerul Energiei să renunțe la banii din profitul SAPE, printr-o compensare netransparentă, și să primească măști ca dividende. Decontul? Peste 30 de milioane de dolari.

Schema afacerii și corespondența între Hanoi și București arată cum am irosit, în plină criză sanitară, bani cât pentru un nou spital.”

Defăimarea jurnalismului de investigații. Primarul Băluță l-a reclamat pe Mihai Toma pentru o știre preluată, iar pe Tolontan pentru că e „autor moral”
Mirela Neag (Libertatea)

„Cine caută pe Google numele lui Mihai Toma, ați reținut, pe Google, da?, jurnalistul Libertatea reclamat de Daniel Băluță, vede că Toma nu a scris despre Băluță sau despre Primăria Sectorului 4. Toma scrie, în general, despre bandele de interlopi, dar s-a nimerit să nu fie cele din sudul Capitalei. Când cine trebuie a strecurat cui trebuie, adică găștii Budeanu-Ghiță-Andronic, plângerea lui Daniel Băluță la adresa ziariștilor, ei n-au publicat-o pe toată, că devenea evidentă făcătura și lipsa oricărei substanțe în povestea isterică a primarului. Dar din ce au publicat în Gândul, a fost suficient să se dea de gol. Am terminat Politehnica, metalurgie, fraților!, am lucrat cu oțel înroșit la 1.200 de grade Celsius, așa că știu că și o parte din zero tot zero barat e. După ce au strecurat pasaje din plângere a devenit clar, alb pe negru, că, de fapt, primarul acuză niște articole. Asta anchetează DIICOT folosind drept martori ziariști. Procurorii anti-crimă organizată cercetează articole de presă la adresa unui primar care s-a supărat!”

foto de Octav Ganea / Inquam Photos

EXCLUSIV Patronul unei firme de construcții a împrumutat PSD cu 445.000 de lei la 8 zile după ce a primit anul trecut contracte de 29 de milioane de lei de la Primăria Capitalei / Firea: Firește că nu există o conexiune între cele două situații
Sorin Semeniuc (G4Media)


 „Patronul unei societății de construcții în insolvență a împrumutat PSD – Sediul Central cu 445.000 de lei la data de 22 septembrie 2020. Banii au fost împrumutați în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul PSD fiind primarul în funcție la acea dată, Gabriela Firea. Pe 14 septembrie 2020, pe finalul mandatului lui Firea, Primăria Generală a Municipiului București atribuise aceleiași firme patru contracte în valoare totală de 29 de milioane de lei, fără TVA.”

 

 

Podcast „On the Record”: Războiul de 11 zile. Rănile care rămân după încetarea focului în Israel
Anca Simina (Recorder)

„Întors deja pe toate părțile în lume, conflictul e mult mai mult decât suma unor zile de război, mii de rachete, sute de morți și alte mii de răniți, inclusiv copii. Încercăm să-l înțelegem azi, de la a descifra simboluri culturale până la forța Hamas, cu un corespondent de război. Pasionată de spațiul islamic, Carmen Gavrilă este jurnalist de politică externă și a fost, din 2004, trimis special al Radio România în Fâșia Gaza și în țările din Orientul Mijlociu. Am stat de vorbă cu puțin înainte ca tirurile de rachete să înceteze.”

 

+ BONUS FFFF
Articolul lunii realizat de curator

Mitingul „cămășilor albe” PSD: de zece ori prețul pentru scenă, din bani publici, către o firmă apropiată PMB în mandatul Firea
de Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media)

—-

Ovidiu Vanghele

Ovidiu Vanghele este jurnalist de 19 ani. A lucrat pentru Mediafax şi ProTV, după care a pus bazele Centrului de Investigaţii Media. A fondat şi conduce, alături de Vlad Stoicescu, echipa de jurnalişti din proiectul independent Să fie lumină. A mai colaborat, de-a lungul anilor, și in alte proiecte media precum Euractiv Romania, Factual sau Ziare.com.

Recent, a devenit gazdă a unei noi emisiunii online săptămânale, Judecata de Acum, unde tot alături de Vlad Stoicescu analizează, timp de o oră – în fiecare joi, de la 20:00 – cele mai importante subiecte la zi.

Are în palmares premii importante la Superscrieri. Își contruiește notorietatea și pe contul personal de Facebook, unde într-un mod original aplică așa numita „doctrină anti-ursărie”, prin comentarii spumoase față de neregulile sistemice – un mod de a-și deschide munca din zona de jurnalism independent către un public mai larg.

 

 


Dezinformarea lunii
de Codruța Simina / Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.

 

 

„Pentru dezinformarea lunii mai am ales campania de dezinformare orchestrată de Belarus și susținută de Rusia, care încearcă să convingă cetățenii celor două țări că deturnarea avionului și răpirea și arestarea jurnalistului Roman Protasevici ar face parte dintr-un plan secret al Vestului de a provoca Belarus. Imediat după deturnarea avionului și arestarea jurnalistului, propaganda Rusiei a încercat să acrediteze ideea că și țările din Vest determină aterizarea unor linii aeriene de civili cu avioane de luptă.

Narațiunile false folosite de media pro Kremlin mai încearcă să acrediteze ideea că Vestul l-ar fi abandonat pur și simplu pe Protasevici, dar și că acesta ar fi un veritabil terorist și ar fi luptat alături de neo-naziști ucraineni. Toate aceste narațiuni sunt menite să îl discrediteze pe Protasevici și să disculpe acțiunea de tip terorist a statului Belarus. EUvsDisinfo compară operațiunea de dezinformare de după arestarea jurnalistului bielorus cu campania de dezinformare angrenată de media pro Kremlin după otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi.”


Articolul lunii pentru adolescenți
recomandat de GEN, revistă

 

Rușine
de Ionuț Sociu, ilustrații de Mircea Rădoi (Sena9)


„De cele mai multe ori, rușinea se lipește de noi ca un al doilea strat de piele și devine parte integrată din cine suntem. Nu îi spunem pe nume decât foarte rar și o lăsăm să crească odată cu noi. Textul lui Ionuț Sociu e, fără doar și poate, cel mai bun articol citit în ultima vreme, pentru că vorbește despre lupta cu rușinea, despre rădăcinile ei noduroase, despre cum încercăm să ne acceptăm trecutul și despre toată munca interioară care trebuie depusă să putem face pace cu rușinea și, implicit, cu noi înșine. Și, mai mult, face asta printr-o lentilă masculină, într-o societate în care vulnerabilitatea încă este privită cu reticență atunci când vine din partea unui bărbat. Mi-aș dori ca textul acesta, care de la mine a rupt câteva șiroaie de lacrimi, să ajungă la cât mai mulți dintre noi.” (Roxana Stan, Revista GEN)

 

Luăm pulsul noilor generații, vrem să știm ce li se pare lor interesant în materie de jurnalism și alte forme de storytelling care ne informează despre realitate. Am invitat pentru recomandări redacția revistei GEN, un colectiv de adolescenți autori mentorați de Forum Apulum.

 

 

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești și Monday Memo pentru preluarea topului către mai mulți cititori.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.