8/8 Superscrierile lunii martie: selecție de Cătălin Striblea


Data publicării: 08/04/2020

 

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.

 

În această ediție adaptată a newsletterului citești recomandările superscrierile lunii martie, alese de Cătălin Striblea, rubrica dezinformarea lunii – scrisă de Codruța Simina, recomandarea adolescenților de la revista GEN și fotografia lunii, selectată de Bogdan Dincă.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunii martie este Cătălin Striblea, nou membru al juriului Premiilor Superscrieri #10 și una dintre cele mai recognoscibile voci la Europa FM, în emisiuni precum „România în Direct” sau „Avocatul Diavolului”.

SUPERSCRIERILE LUNII MARTIE
SELECȚIE DE CĂTĂLIN STRIBLEA



Medicii sunt în burnout. Ar trebui să vorbim despre asta
Sorana Stănescu, ilustrații de Mircea Drăgoi (Decât o Revistă)

Cătălin Striblea: „Nu vreau să fac un top, dar consider că articolul Soranei Stănescu trebuie citit primul. El ne arată situația reală din spitalele din România. Și ne mai spune că, dacă nu ne protejăm medicii, un dezastru vine peste noi. Acești oameni au o suferință cumplită, sunt epuizați, iar mărturiile lor dureroase ar trebui să miște societatea din loc. Iar noi trebuie să luptăm să-i apărăm și să nu-i lăsăm în seama celor care i-au făcut o țintă.”

Calvarul trăit de Nadia Comăneci și colegele sale: „Bătute până la hemoragii nazale! Făcute vaci, imbecile, grăsimi plutitoare”
Andrei Crăițoiu (Gazeta Sporturilor)

Cătălin Striblea: „Articolul GSP prezintă cartea lui Stejărel Olaru despre Nadia Comăneci. Este una dintre cele mai importante cărți despre istoria sportului nostru. Îți arată un sistem de abuz ieșit din comun, care folosea bătaia, înfometarea și umilința ca metodă de antrenament. Cartea este scrisă cu ajutorul miilor de note informative ale Securității despre Nadia.”

foto: Mediafax / Odeta Catană

DEZASTRUL REPETABIL. Un raport de 76 de pagini ilustrează falimentul sistemului de protecție a copilului
Diana Oncioiu (Dela0)

Cătălin Striblea: „Diana Oniciu continuă anchetele despre abuzul asupra copiilor din centrele de plasament. Articolul ne arată că statul român știe cu ce se confruntă, dar funcționarii săi refuză să-și facă treaba. Sunt principalii vinovați de eșecul vieții acestor copii. Mai mult, datele au fost ascunse opiniei publice de către stat. Ar fi trebuit să ducă la demisii și anchete.”

Atacul clonelor lui Șoșoacă
Codruța Simina (PressOne)

Cătălin Striblea: „Ca de obicei, când vine vorba de Facebook și de creat falii, articolul Press One arată că și fenomenul AUR este puternic stimulat de forțe pe care le cunoaștem. Codruța Simina a avut răbdarea și cunoștințele ca să arate cum funcționează sistemul care face o audiență falsă pentru AUR.” 

 

Foto: © Andreysha | Dreamstime.com

Radiografia carierei de profesor în țara analfabetismului funcțional: cadrele didactice din România sunt, statistic, cel mai puțin stresate din Europa, au o dorință “unică” de a munci în străinătate și evită excesul în propria formare profesională – raport Eurydice
Costin Ionescu (Edupedu.ro)

Cătălin Striblea: Colegul meu, Victor Marin vă arată în acest reportaj Europa FM cum se face un șmen cu statul, că altfel nu pot să-i spun. Pas cu pas vă demonstrează că zeci de angajați, în complicitate cu șefii lor și firme particulare își dau drepturi și se mufează la buget. Dar ne spune și cât de mare este gradul de necinste în România.”

DEȘTEPTAREA: Cum au încasat ilegal, vreme de 4 ani, angajații ADP sector 1 spor de antenă pentru radiații inexistente
Victor Marin (Europa FM)

Cătălin Striblea: „Colegul meu, Victor Marin vă arată în acest reportaj Europa FM cum se face un șmen cu statul, că altfel nu pot să-i spun. Pas cu pas vă, demonstrează că zeci de angajați, în complicitate cu șefii lor și firme particulare dau drepturi se mufează la buget. Dar ne spune și cât de mare este gradul de necinste în România.”

Ce ascund datele complete despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor
Mihai Voinea, Anca Simina, Cristian Delcea (Recorder)

Cătălin Striblea: „Fără efortul jurnaliștilor de la Recorder, nu am fi știut de sistemul de caste pus în funcțiune de statul român în cazul vaccinării. Acest articol a expus un sistem viciat, un eșafodaj de corupție morală și o metodă de funcționare a statului bazată pe privilegiu.”

 

Câte ceva despre ecologia comportamentală. Care este legătura dintre porumbei și traficul urban?
Luis Popa (Mindcraft Stories)

Cătălin Striblea: „Am citit cu mare drag articolul lui Luis Popa din Mindcraft Stories. Mi-a plăcut să învăț ceva nou și să aflu că, indiferent de cât ne-am dezvolta, rămânem în perpetuă legătură cu natura. Iar că avem ceva de învățat de la stolurile de porumbei, chiar n-am știut.”
—-

BONUS

C.S: „Și, dați-mi voie să profit de ocazie să vă ofer și eu câteva minute (spre zeci) de optimism. Acesta este podcastul meu și al lui Radu Paraschivescu, Vorbitorincii și sper că o să vă placă. Ne pricepem la tot: de la mașini de spălat la operă.”

🎧 VORBITORINCII Spotify

—-

Cătălin Striblea

Cătălin Striblea şi-a început cariera de jurnalist acum mai bine de 20 de ani, la Radio Unison din Vaslui. Şi-a continuat cariera în televiziune la Realitatea TV, RTV şi B1 TV. A fost şi jurnalist BBC. După 4 ani de radio la Digi FM, în prezent este, tot în radio, una dintre cele mai recognoscibile voci la Europa FM, unde îl ascultăm în emisiuni precum „România în Direct” sau „Avocatul Diavolului”.
Îl găsim și pe blogul personal, striblea.ro.

 


Dezinformarea lunii
de Codruța Simina

Rubrică realizată de Codruța Simina, jurnalistă PressOne și autoare a newsletterului săptămânal cu știri despre știri false, Misreport.
Abonează-te aici la Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.

 

 

Martie e din nou o lună în care vorbim despre efectele offline ale dezinformării online. E bine să ne notăm că ăsta e visul de aur al surselor de dezinformare – atunci când falsurile și ficțiunile pe care le promovează devin o “realitate alternativă” care generează efecte în viețile noastre. Am avut în martie proteste publice față de măsurile impuse de autorități pentru a reduce impactul pandemiei de COVID-19, dar o parte din oamenii care au ieșit în stradă au scandat și împotriva “dictaturii sanitare” sau împotriva “asasinilor” din spitale, au promovat mesaje anti-mască, anti-vaccin. Ba chiar s-a scandat “Jos pandemia!”. Cum am ajuns aici?

În PressOne, am pus în lumină mecanismele prin care falsul și dezinformarea ajung să creeze opinii și credințe, pe rețelele sociale. Am descoperit că cel puțin 15 pagini de Facebook operate din afara României amplifică în mod artificial prezența senatoarei Diana Șoșoacă pe rețeaua socială. O parte din paginile menționate postează constant conținutul unui singur site, newsfloe.com, al cărui deținător este secret. La rândul său, site-ul preia masiv conținut creat și publicat inițial de Sputnik România Moldova, instituție de propagandă și dezinformare a Rusiei. Însumate, cele 15 pagini, care clonează identitatea senatoarei, au aproape de trei ori mai multă audiență decât pagina oficială a acesteia.

Buletin de București scrie tot despre o operațiune a falsului: conturi de Facebook care nu reprezintă persoane reale distribuie conținut fals în grupurile de susținători ale AUR, președintelui AUR, George Simion, sau ale senatoarei Diana Șoșoacă. Vorbim de clipuri în care sunt înfățișate proteste violente, doar că ele nu au legătură cu pandemia, sau clipuri în care este negată eficiența purtării măștilor medicale de protecție. Toate acestea pentru a-i mobiliza pe oameni să iasă în stradă.

Într-un interviu mai vechi din PressOne, psihologul Mircea Miclea a explicat pe larg cum și de ce ajung oamenii să creadă în teoriile conspirației și cum ne putem proteja de falsuri. Primul pas, însă, este să fim conștienți că putem fi victimele informării greșite sau chiar ale dezinformării și să verificăm, înainte de a da mai departe o informație, sursa acesteia și cât este de credibilă. Aveți grijă de voi și consumați informațiile așa cum vă consumați berea: responsabil 🙂

Codruța Simina

 

Articolul lunii pentru adolescenți
recomandat de GEN, revistă

 

Zi-mi câți ani ai ca să știu cât trebuie să muncești
De Ioana Sabo, ilustrații de Oana Barbonie (Decât o Revistă)

Recomandat de Sorana Horșia, redactor Gen:

„Fiecare generație adultă cred că speră că cea care urmează va face lucrurile mai bine. Însă, din intenția adulților, chiar dacă bună, se naște presiunea că noi, generația tânără, trebuie să atingem toate aceste așteptări: să ai un job bun, să fii cel mai bun, să schimbi ceva în România. Articolul Ioanei Sabo, însoțit de ilustrațiile Oanei Barbonie, dă o lecție generațiilor tinere despre cum trebuie să se apere de această presiune socială care poate să se transforme foarte ușor într-o formă de abuz.

Și podcastul acesta: The Europeans – The power of Romanian teenagers.”

 

Luăm pulsul noilor generații, vrem să știm ce li se pare lor interesant în materie de jurnalism și alte forme de storytelling care ne informează despre realitate. Am invitat pentru recomandări redacția revistei GEN, un colectiv de adolescenți autori mentorați de Forum Apulum.

 


 

Fotografia lunii
recomandată de Bogdan Dincă

Fotografia este realizată de Daniel Mihăilescu (AFP – Agence France Presse)

„Margareta Melnic, 67 de ani, șefa secției COVID-19 a spitalului, vorbește cu o femeie suspectată de a fi infectată cu coronavirus, care se odihnește pe un pat instalat în holul secției de boli infecțioase COVID-19 a spitalului regional din orașul Leova, 23 martie 2021.
Moldova, care făcea parte din România înainte ca Uniunea Sovietică să o anexeze în 1940, rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa și s-a bazat până acum pe donațiile de vaccinuri de la București, 72.000 de doze. Alte 28.000 de doze au fost donate în cadrul mecanismului Covax al UE pentru a ajuta țările cu venituri mici și medii să lupte împotriva pandemiei.
În total, aceste vaccinuri donate ar fi suficiente pentru ca aproximativ 110.000 de moldoveni dintr-o populație de 3,5 milioane să beneficieze de cel puțin o doză.”

 

Bogdan Dincă este fotojurnalist, fondator al platformei Documentaria.ro, unde poți urmări proiectul „Viața în pandemie” – un proiect de fotografie documentară, o mărturie vizuală a modului în care am trăit, am ajutat și am supraviețuit cu toții în pandemie.
Dacă îți place, poți susține aici continuitatea proiectului.

 


VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești și Monday Memo pentru preluarea topului către mai mulți cititori.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.