8/8: Superscrierile lunii aprilie 2019


Data publicării: 08/03/2019

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și recomandăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII APRILIE

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Hotelul camuflat al Patriarhiei
Ovidiu Vanghele, Paula Căbescu (Să fie lumină)  
https://bit.ly/2DUvEda

„Statul a dat cadou Patriarhiei Române „un hectar” de bloc în buricul Bucureștiului, în Piața Unirii. Proprietatea – evaluată, la bunul simț, la cel puțin 15 milioane de euro – era menită să-i rezolve cultului majoritar cele mai multe dintre nevoile administrative. Însă oamenii BOR aveau alte planuri cu această clădire.”


O rotiță în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr
Diana Oncioiu (Dela0.ro)
https://bit.ly/2V4VroN

„În 1985 și 1986, procurorul Augustin Lazăr a susținut cu propria semnătură ținerea în spatele gratiilor a cel puțin unui dizident încarcerat de regimul comunist la Aiud. Treizeci și cinci de ani mai târziu, Lazăr e procurorul general al României democratice și susține că și-a făcut doar datoria, respectând regimul legal al perioadei. O documentare Dela0.ro investighează faptele, oamenii și interpretările lor.”

 


Cartelul sicilian al roșiilor de Mehedinți
Andreea Pocotilă, fotografii de Mircea Topoleanu (VICE România)
https://bit.ly/2PPDzNs

„Cumperi bulion făcut din pastă dubioasă importată din China, nu din tomate cultivate în România, pentru că statul dă subvenții unor falși fermieri din Italia. […]
Italienii – reprezentanți ai firmelor SC Agricultura Renovat SRL, SC Văi Verzi SRL, SC Green Meadows SRL, SC Septel Farm SRL și SC Renașterea Acasă SRL – au luat în arendă, în total, 537 de hectare pe raza celor patru localități. Pe toată această suprafață, au declarat la APIA că au cultivat tomate pentru industrializare și au primit, în 2018, 3,9 milioane de lei, adică aproape 850 de mii de euro. Asta deși nu cultivaseră, pe suprafața cât șapte sute de terenuri de fotbal, nici măcar o roșie.”

 


România plecată [videografic]
Liviu Bărbulescu, Victor Ilie, Alex Munteanu (Inclusiv.ro)
https://bit.ly/2VLSgXq

„Unu din șapte români trăiesc în afara țării. Sunteți 3,6 milioane pe afară. Cel puțin. Asta înseamnă 15% din populația României. Practic, închipuie-ți că de pe harta țării au dispărut județele Suceava, Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui, Bacău și Vrancea. Dar ce înseamnă asta pentru România? Unde ești și ce faci? Te mai întorci? Pentru ce? Nu avem răspunsuri la toate întrebările, dar vrem să începem o discuție în care ne-ar plăcea să te implici, mai ales dacă nu mai locuiești în țară.”


În căutarea lui Gică – românul omorât într-un parc din Huskvarna, Suedia, de doi adolescenți. Paște în pădure cu cei mai nevoiași dintre compatrioți (1)
Delia Marinescu, fotografii de Eli Driu (Libertatea)
https://bit.ly/2PREptj

„Cerșetorul român de 48 de ani a fost întâi hărțuit și numit ”șobolan” de  mai mulți adolescenți, iar cei care l-au atacat au aruncat cu un borcan cu urină în el. Târziu în noapte, doi tineri de 14 și de 16 ani l-au lovit cu picioarele pe Gică, cu un colac de salvare și cu un con dur de plastic, folosit la semnalizarea drumurilor, până când l-au lăsat aproape mort. Au filmat momentul și au plecat. Omul a agonizat, neauzit de nimeni, și s-a stins după câteva ore de suferință. Faptul că, în ciuda insistenței procurorilor suedezi, cei doi tineri nu au fost pedepsiți de justiție, după procesul de fond și apel, a stârnit o dezbatere națională în Suedia.”


Fofocika din Țepilova
Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu (sinopsis.info.ro)
https://bit.ly/2H5O38G

„Pentru modul în care a documentat – prin cuvinte și desene – propria experiență a Gulagului sovietic a fost supranumită „Soljenițîn al Basarabiei”. Azi, despre Eufrosinia Kersnovskaia nu își mai aduce aminte aproape nimeni în satele din Basarabia unde și-a petrecut o parte a tinereții, înainte de a fi deportată în Siberia.”


Femeia uită de ea. 12 românce vorbesc despre orgasm
Venera Dimulescu, ilustrații de Wanda Hutira (Scena9)
https://bit.ly/2JaqXzV

„În cei peste 40 de ani de comunism, viziunea politică despre sex avea un rol utilitar. Rolul de părinte a fost impus brutal de către Ceaușescu prin decretul anti-avort, care a ucis aproape 10 000 de femei. Sexul din plăcere nu a existat ca subiect în spațiul public până-n anii ‘90, când ziarele și revistele au explodat pe subiectul ăsta. Însă după aproape 30 de ani de libertate și democrație, România este o țară încă bântuită de regulile trecutului. Treptat, după Revoluție, discursul a fost acaparat de către Biserica Ortodoxă, care propovăduiește în continuare sexul utilitar ca unică formă de intimitate fizică acceptabilă între oameni.”


Academia de Poliţie ascunde zeci de plagiate de frica imploziei
Emilia Șercan (PressOne) 
https://bit.ly/2PV3MdO

„În ultimii trei ani, mai mulți oficiali, atât din Minister, cât și din Academia de Poliție, au anunțat verificarea tezelor de doctorat elaborate în instituția care pregătește viitori polițiști, însă fără vreun rezultat concret. 

De la “vom verifica toate tezele” s-a trecut la “vom verifica tezele din intervalul 2007-2011” și s-a ajuns la “verificăm doar tezele din intervalul 2011-2017”. După trei ani de așteptare − timp în care presa a dezvăluit mai multe plagiate comise la Academia de Poliţie −, aflăm că doar şase teze au fost verificate până acum de Comisia de Etică. Nu știm nici măcar dacă este vorba despre aceleaşi lucrări despre care presa a scris că sunt plagiate.”

+++Listele Emiliei Șercan”, de Mona Dîrțu

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. 

——–