8/8: Superscrierile Lunii noiembrie


Data publicării: 08/08/2018

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.

Pentru topul lunii noiembrie vă invităm să faceți un exercițiu de imaginație: transformați fiecare articol din lista de recomandări într-o caracteristică a României. Și întrebați-vă unde sunteți voi pe firul acestor repere și cum influențați tabloul general.

Ca de obicei, le mulțumim jurnaliștilor neobosiți care ne ajută să vedem mai în profunzime lumea în care trăim.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și recomandăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

 

Cum trec miile de camioane încărcate cu lemn tăiat ilegal prin sate și oraşe fără ca autorităţile să ia măsuri (partea I)
Alex Dima, PRO TV, România, Te Iubesc!
https://goo.gl/RmKoFJ

„În total, în doi ani, inspectorii au reuşit să identifice dispariţia a 10 mii de metri cubi de lemn. Un studiu al Institului de cercetări şi amenajări silvice arată însă că de pe munţii din jur au dispărut alte 28 de mii de metri cubi de lemn. În total, 123 de hectare de pădure. Milioane de euro.”

Urmărește toată seria:


Americanii
Claudia Câmpeanu, Diana Meseșan, Mara Mărăcinescu, SCENA9
https://www.scena9.ro/americanii

Un podcast despre începuturile emigrării în masă la noi.


Nu se prinde nimic de ei
Diana Oncioiu, Dela0.ro
https://goo.gl/VdDwJv

„În România există “școli de țigani“ și școli de români, “clase de țigani“ și clase de elevi buni. Este o formă de segregare instituționalizată, alimentată chiar de factorii care ar trebui s-o preîntâmpine. Accesul inegal la educație rostogolește spre viitor cetățeni de mâna a doua școliți, de ochii statisticilor, în unități de învățământ de mâna a doua.”


Șapte evoluții care vor marca România următorilor 100 de ani
Adrian Mihălțianu, PressOne
https://goo.gl/gFRRvT

„Graba nevrotică a românilor de a cumpăra orice, de a parveni cu orice preț, goana nebună după satisfacții imediate sunt ușor explicabile prin deceniile de neajunsuri și de umilințe îndurate din partea unui aparat statal supradimensionat. Însă, din păcate, această manie individualistă ne ține pe loc atunci când e vorba să ducem România mai departe.”


 

Catedrala umilirii neamului [documentar video]
Redacția Recorder, Recorder.ro
https://goo.gl/M2tt1S

„Duminică, 25 noiembrie 2018: zeci de mii de români au venit la București să trăiască pe viu un eveniment istoric și au aflat că istoria nu e de nasul lor.

Deși au străbătut sute de kilometri pentru a participa la sfințirea Catedralei Naționale, catedrala le-a apărut ca o himeră învăluită în ceață, pe care au fost nevoiți să o privească din depărtare, urcați pe garduri și împrejmuiți de jandarmi.

La slujbă au avut acces doar clerul, politicienii și cei care s-au remarcat prin sponsorizări generoase. Oamenii de rând au rămas în stradă, îndurând frigul și înghesuindu-se unii într-alții.”


Taina pălincii şi cheia vieţii

Voicu Bojan, PressOne
https://goo.gl/U4VTGs

„Într-o zi, demult, nea Nicu Rus din Bârlea, un sat îmbătrânit printre cuminţi dealuri transilvane, a călcat pe un măr de vară, a alunecat și-a căzut pe spate cât era de lung. Ardelean aşezat, nu s-a grăbit să sară la loc în tălpi. A rămas un pic atent, să afle dacă nu și-a rupt ceva, și, din acea poziție de culcat, s-a apucat să contemple bătrâna livadă de meri din jur. Atunci, în ziua aia, i-a pus gând rău. Și nu s-a lăsat până când, într-o altă zi, dar tot demult, n-a tăiat toți merii și nu i-a băgat, rând pe rând, pe foc.”


Alexandru Cuc e românul care a pus tricolorul la Cercul Polar în urmă cu 18 ani
Andreea Archip, Libertatea
https://goo.gl/oVgSgH

„70 de grade. „70 grade” este scris pe ghidurile turistice, „70 de grade” e împletit pe mănuși și pe pulovere. La 70 de grade latitudine nordică, deasupra Cercului Polar, se află localitatea unde a sosit plin de speranță și emoție Alexandru Cuc, „românul originar”, cel care, mai apoi, a tras după el 400 de compatrioți. ”


#Teleormanleaks: Conținutul
Elena Dumitru, Mihai Munteanu, Sergiu Brega/grafică (RISE Project)
https://goo.gl/jdwtxa

„Când vin mascații la Tel Drum, nu rămân multe variante: Golești computerul, transferi pe hard, iei tableta lui șefu’, stick-ul de la Geta, aduni hârtiile, bagi tot în valiza neagră.DNA vine, ia ce crede, mai puțin ce trebuie. Ascunde-o. Coșmarul e că, peste un an, o va găsi un țăran în Teleorman.Valiza conține exact ce a vrut gruparea “Dragnea” să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care președintele partidului de guvernământ e acuzat de inițierea unui grup criminal organizat.

Acum e la noi.”

 

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE  PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

——–

P.S. Nu uitați, aplicațiile la Premiile Superscrieri #8 sunt deschise până pe 31 decembrie, cu premii mai multe și mai mari. Detalii aici. Gala de Premiere va avea loc în primăvara lui 2019.