Câștigătorii Premiilor Superscrieri, ediția #14. Marele câștigător: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire”, de Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, jurnaliste la Ziarul de Gardă din Republica Moldova


Data publicării: 27/05/2025

fotografie Larisa Baltă

  • Nouă categorii de concurs, premii onorifice, speciale și burse 
  • Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: „Mi-ar plăcea să avem un spațiu fizic pentru jurnaliștii independenți, un spațiu precum Publix Berlin”
  • Măriuța Nistor, căștigătoare Superscrierea anului: „O investigație, oricât de bună ar fi, dacă nu este discutată și dacă nu există presiune socială, rămâne fără impact”
  • Emilia Șercan, jurnalistă PressOne: „Mulțumesc colegilor din redacțiile de știri care ne-au informat în această perioadă”

București, 27 mai 2025: Materialul „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire” – realizat de Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, jurnaliste la Ziarul de Gardă din Republica Moldova a câștigat premiul „Superscrierea anului”, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Superscrieri, eveniment care aduce în prim-plan unele dintre cele mai bune materiale jurnalistice. De asemenea, a obținut primul loc la categoria „Investigație”, iar jurnalista Măriuța Nistor a câștigat Bursa „Superscrieri – Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație”. 

foto Larisa Baltă

„Suntem recunoscătoare că vă uitați și peste Prut și tot mai multă lume încearcă să înțeleagă ce se întâmplă acolo. Suntem aici pentru a ne reprezenta și colegii de la Ziarul de Gardă, cel mai mare ziar de investigații din Republica Moldova, care se încăpățânează să rămână pe print și care în urmă cu câțiva ani a depășit ziarul de limbă rusă care era și cel mai influent. Acum suntem noi cei mai influenți”, a afirmat Natalia Zaharescu, jurnalistă Ziarul de Gardă.

„Mă bucur că am reușit să facem o investigație care dincolo de premii a făcut schimbări în țara noastră, i-a mobilizat pe cei care nu erau hotărâți să iasă la vot și astfel nu am căzut în ghearele Rusiei. Aș vrea să vă mulțumesc vouă, presei de peste Prut, și presei din Republica Moldova care ne-a distribuit investigația, care a vorbit despre materialul nostru, pentru că știm cu toții că o investigație, oricât de bună ar fi, dacă nu este discutată, dacă nu există presiune socială, ea poate rămâne doar o investigație bună, dar fără impact. Vă mulțumesc pentru că ne-ați sprijinit și distribuit investigația”, a spus Măriuța Nistor, jurnalistă Ziarul de Gardă.

La această ediție au fost nominalizate 52 de materiale

Toate distințiile au fost decise de un juriu format din 29 de specialiști din media. În afara celor nouă categorii de concurs, juriul a mai oferit șapte premii onorifice, patru burse și două premii speciale tematice. 

foto Larisa Baltă

Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: Mi-ar plăcea să avem un spațiu fizic pentru jurnaliștii independenți, un spațiu precum Publix Berlin 

„Cred că organizațiile și companiile private ar trebui să fie interesate de bunul mers al jurnalismului independent pentru că el înseamnă, în definitiv, bunul mers al unei societăți libere. Și pentru că lucrurile stau așa, vreau să vă vorbesc despre o utopie, chiar acum când suntem la capătul unei perioade în care ni s-au prezentat multe distopii. Utopia pe care v-o propun este construirea unui spațiu fizic pentru jurnalismul independent din România. PUBLIX poate fi un model în acest sens. E o clădire de șase etaje deschisă în toamna anului trecut în Berlin, care aduce laolaltă peste 30 de organizații non-profit care lucrează în interes public.

Aș vedea așa ceva și la București: un hub, un spațiu de dezvoltare, dar mai ales un loc în care să existăm, să ne întâlnim, să ne dăm curaj unii altora, să ne simțim mai puțin singuri. Cred că este nevoie și de ziduri care să găzduiască și să protejeze jurnalismul independent din țara asta. Vorbesc de un proiect la scară mare, mult mai mare decât tot ceea ce s-a făcut sau donat vreodată pentru jurnalismul independent în România.

PUBLIX Berlin a costat 25 de milioane de euro! Și dacă împărțim suma asta la 5, tot de o utopie de milioane de euro vorbim. Să îți propui să strângi această sumă în România pentru jurnalism poate fi catalogat ca naiv. Și totuși, vă sugerez să ne gândim cu seriozitate chiar la această idee aparent fantezistă! Nevoia concretizării ei e vizibilă chiar aici, în camera asta atât de mică în care jurnaliștii prezenți au spus atâtea lucruri cu miez. Am văzut foarte mult ferment în ceea ce s-a spus pe scena Superscrierilor – și cred că de aici se poate pleca mai departe cu speranța că putem avea un loc de co-existență și co-dezvoltare pentru jurnalismul independenta declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, fondator Dela0 & Să fie lumină, realizator al podcastului Judecata de Acum.

„Mă bucur foarte mult că avem acest eveniment. Fundația Friends for Friends, vă mulțumim foarte mult pentru faptul că ne aduceți împreună o dată pe an. Avem nevoie de acest eveniment, avem nevoie să fim aproape pentru că suntem o comunitate foarte mică. Dincolo de felicitările pentru toți nominalizații și pentru câștigători, aș vrea să mulțumesc colegilor din redacțiile de știri care ne-au informat în această perioadă. Am avut nevoie de informațiile lor. Știu că a fost foarte greu și că s-au făcut multe ore suplimentare. Ne-a fost tuturor greu și celor care poate nu am scris sau nu am acoperit evenimentele «la zi», fie că vorbim despre presa scrisă, radio sau televiziune. Mulțumim”, a spus Emilia Șercan, jurnalistă PressOne, profesoară de jurnalism și jurat Superscrieri. Mai mulți jurnaliști, printre care Alexandra Nistor și Ștefania Gheorghe (Hotnews) – câștigătoarele categoriei “Debut jurnalistic” – i-au mulțumit Emiliei Șercan pentru sprijinul acordat. 

Tema Superscrieri din acest an a fost sănătatea mintală și echilibrul emoțional al jurnaliștilor ediția desfășurându-se sub sloganul „Presa făcută cu capul”.

„Jurnaliștii au lucrat dintotdeauna sub multă presiune – o presiune dată de foarte multe evenimente, de lipsa resurselor financiare și logistice, dar și de presiunea social media și a fenomenului dezinformării.Toate acestea le afectează sănătatea emoțională, mai ales că foarte mulți face această meserie cu pasiune. Astfel, anul acesta am ales ca temă sănătatea mintală pentru că informația de calitate se bazează și pe sănătatea mintală a jurnaliștilor și am realizat și un studiu despre acest subiect în interiorul breslei, datele urmând să fie publice în curând”, a spus Alexandra Cantor, directoarea executivă a Fundației Friends for Friends, organizatorul Superscrieri.

Cine au fost membrii juriului 

Membrii juriului prezidat de Vlad Stoicescu au fost: Alice Iacobescu, Alina Mărculescu-Matiș, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Daniel Condurache, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat.

La categoria „Fotojurnalism” juriul a fost format din: Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz; iar la categoria „Civic Influencers” juriul a fost alcătuit din Monica Jitariuc și Diana Filimon.

Juriul Premiul special „Animal Welfare în România”: Andrei Ciurcanu; juriu premiu special „Sănătate mintală în România”: Sorana Stănescu. Juriul special pentru cele două burse tematice: Alexandra Nistoroiu, Luiza Vasiliu, Diana Oncioiu.

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situația de conflict de interese.


Premiile Superscrieri, ediția XIV-a 

foto Larisa Baltă

SUPERSCRIEREA ANULUI

În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire – Măriuța Nistor, Natalia Zaharescu (Ziarul de Gardă)

foto Larisa Baltă

PREMIUL JURIULUI

Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” – reporter: Ioana Moldoveanu, montaj: Ligia Popescu, imagine: Andrei Oană, sunet: Ștefan Teodorescu (Snoop)

foto Larisa Baltă

SUPERSCRIEREA CITITORILOR

Proiectul Politica la minut – Răzvan Petri și Vlad Adamescu


DEBUT JURANLISTIC

LOC 1 Călin Georgescu, urmele banilor: un influencer de pe TikTok recunoaște că a fost plătit pentru campanie – Alexandra Nistor, Ștefania Gheorghe (HotNews)

LOC 2 Experiment: Am urmărit călătoria în jurul lumii a mai multor haine lăsate la reciclat în magazinele H&M. Un hanorac a ajuns înapoi după 2.200 km – George Herlaș (Snoop)

LOC 3 x 2 câștigători: Afacerea „căști de copiat” – Raluca Cristea (Școala9)

și Roșul meu și a lui Ghea Mișa – Ludmila Țurcanu (Scena9)


REPORTAJ

LOC 1 Corp străin: Cum este folosită tehnologia deepfake împotriva femeilor? – Andra Mureșan (Scena9) 

LOC 2 seria „Un sistem în terapie” – Alexandra Nistoroiu (Snoop)

LOC 3 x 2 câștigători: „Tu știi cine e, mamă”. Cum autoritățile [nu] au ajutat o mamă de 11 ani – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)

și Violența împotriva politicienelor, doctrină politică națională. „Dacă ești femeie, ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere” – Diana Meseșan (Recorder)


TV&VIDEO-JURNALISM

LOC 1 Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar – Alex Nedea, David Muntean, Gabriel Nicolae (Recorder)

LOC 2 Cartelul din Carpați – Recorder și Centrul de Investigații Media

LOC 3 Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” – reporter: Ioana Moldoveanu, montaj: Ligia Popescu, imagine: Andrei Oană, sunet: Ștefan Teodorescu (Snoop)


INVESTIGAȚIE

LOC 1 În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire – Măriuța Nistor, Natalia Zaharescu (Ziarul de Gardă)

LOC 2 x 2 câștigători: Cartelul din Carpați – Recorder și Centrul de Investigații Media

și Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” – Ioana Moldoveanu (reporter), Iulia Roșu (editor), Roma Gavrilă (ilustrații), Ligia Popescu, Andrei Oană, Ștefan Teodorescu (video) (Snoop)

LOC 3 seria Dosarul Cîrstoiu – Cristian Andrei, Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan (HotNews, Snoop)


PRESĂ LOCALĂ

LOC 1 Clanul „Sărmanilor”. Cum ajung apartamentele sociale din Otopeni la oamenii primarului – Florin Râșteiu, Cătălin Doscaș, Andrei Ilieș (imagine), Cristian Delcea (editor video) (Buletin de București)

LOC 2 seria Fentele din Consiliul Local Craiova pentru a face exproprieri în zona istorică Piața Veche – Anda Simion (Gazeta de Sud)       

LOC 3 Afacerile „secrete” din Chitila. Primarul Emilian Oprea, „ambasadorul” regiunii București-Ilfov în UE, partener printr-un offshore ascuns cu patronul unui SRL abonat la banii primăriei – Florin Râșteiu (Buletin de București)


AUDIO/PODCAST

LOC 1 „Too much tired”, o poveste despre migrație în România – Iulia Hau, Cristian Călin (La pas molcom)

LOC 2 Seria Portret de candidat – Raul Bambu, Andrei Ilieș, George Vulpe, Teodora Preda (Recorder)

LOC 3 Podcastul mame (noul sezon, 2024) – Ana Maria Ciobanu, Oana Sandu (mame, Scena9)


OPINIE&COMENTARIU

LOC 1 Dacă un puști de 21 de ani s-ar fi oprit din dansat – Alexandra Nistoroiu (Golazo)

LOC 2 Neînțelegerile din România. Și poporul ce vină are? – Andrei Crăciun (Libertatea)

LOC 3 Am plecat și eu – Simona Moisil (newsletterul Meandre)


FOTOJURNALISM

Fotografie documentară
LOC 1 Dincolo de ape / Beyond the waters – Ioana Moldovan (ioanamoldovan.com)

LOC 2 The choice between life and war – Ioana Moldovan (GEO Magazin)

LOC 3 Căldura unui gol – Alexandra Corcode (Scena9)

Fotografie de news
LOC 1 Joe Biden la Summit NATO 75 – Eduard Vînătoru (Inquam Photos)

LOC 2 Timișoara – renumărare buletine vot – Simonescu Virgil (Inquam Photos)

LOC 3 Ziua în care s-au anulat alegerile – Cosmin Bumbuț (Teleleu și HotNews)


CIVIC INFLUENCERS

LOC 1 Proiectul Politica la minut – Răzvan Petri și Vlad Adamescu

LOC 2 Am deschis un restaurant fals într-un garaj – Andrei Petrof

LOC 3 Am explorat satul de la capătul lumii – Boca Ștefan


PREMII ONORIFICE 

Redacția Anului – Snoop 

Editorul Anului – Alex Olaru (PressOne)

Best Use of Digital/New Media – Ce ne enervează? Mihai Radu (Recorder)

Carte de non-ficțiune – Sabina Fati, Cine râvnește la Gurile Dunării? (Humanitas)

Feature Writing / Longform – Fertilizarea in vitro, „un carusel de emoții”. Efectele psihologice ale tratamentului FIV – Daniela Vasilache, Mindcraft Stories

Social Awareness – Vânătorul de bătrâni – Andreea Pocotilă (Recorder)

Agora Anului – România în direct, Europa FM  


BURSE ȘI PREMII SPECIALE 

Bursa Superscrieri – Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație – Măriuța Nistor, Ziarul de Gardă

Premiul special „Sănătate mintală în România” – seria „Un sistem în terapie” – Alexandra Nistoroiu (Snoop)

Premiul special „Animal Welfare în România” – seria „România versus urși” – Cristina Radu, Dragoș Dumitru – ilustrații (Snoop)

Bursa Superscrieri – Naumann pe tema „drepturile omului: parteneriat civil” – Anelise Sălan,  regizoarea filmului „Interzis”

Bursa Superscrieri – Snoop pe tema „sănătate mintală” – Oana Moisil (Zi-ne de Vâlcea)

Bursa BIRN Summer School: Ludmila Țurcanu


Vezi aici toți nominalizații ediției, pe care îi felicităm și le mulțumim pentru munca în interesul public. 


 

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD – Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, DiFine PR, PPC România, Blitz Productions, Media Trade Services, Humane World for Animals.

***