Despre concurs (copie)

Înscrierile la ediția #8 sunt deschise. Citește regulamentul și ÎNSCRIE-TE

 VIZIUNE/MISIUNE        

Credem în puterea cuvintelor de a schimba minți și suflete, de a revela lumea în care trăim, de a prezenta modele de urmat.

Premiile Superscrieri este o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale, crezând în puterea cuvintelor de a influența în bine relațiile dintre noi și de a genera schimbări de atitudini, cutume, norme.

Credem că România are nevoie de poveşti puternice şi texte de calitate care: informează corect, emoționează, modifică percepţii şi stereotipuri, creează mişcări sociale, și, în final, schimbă lumea în care trăim.

Prin această competiţie vrem să încurajăm în România tipul de jurnalism care dă câştigătorii de premii Pulitzer. Premiile sunt deschise în mod democratic tuturor autorilor, consacraţi sau nu, din presă sau de pe platforme digitale, jurnalişti sau bloggeri, profesionişti sau amatori.

MISIUNEA DECLARATĂ A SUPERSCRIERILOR: să contribuie activ la creşterea unei noi generaţii de oameni de presă.

VIZIUNEA noastră: stimularea unei clase de autori, editori şi publisheri cu simţ de răspundere faţă de cititori.

Premiile Superscrieri  se adresează nu numai autorilor, ci și cititorilor, publicului în ansamblu. Suntem convinși că scrierea creativă produce nu numai conținut mai bun, ci și autori și cititori mai responsabili.

Fundația încurajează orice donație, atât financiară cât și sub formă de promovare, și vă mulțumim anticipat pentru asta.

Ce reprezintă Superscrieri și de ce merită susținere

Premiile Superscrieri reprezintă o întâlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.

Misiunea Superscrieri e să alimenteze constant cu energie această interacțiune, interacțiunea dintre poveștile care schimbă lumea și căutătorul de adevăr – acel „fiecare dintre noi”: cititorul, privitorul, omul ce caută să înțeleagă, prin povești bine scrise și documentate, care este locul lui-ei în lumea complicată în care trăiește.

Credem că doar poveștile de acest tip – Superscrieri – pot schimba lumea în care trăim, prin impact, sau ne pot schimba pe noi în raport cu ea, cu alte cuvinte că pot aduce un sens al nostru, în raport cu ceilalți. Fiindcă, dintotdeauna, poveștile au avut acest rol, de punți între minți și suflete, între oameni și civilizațiiSuntem suma poveștilor pe care le lăsăm în urma noastră.

Mai aplicat, Superscrieri este, în primul rând, un festival anual de storymaking, ajuns în 2018 la a 8-a ediție. Include un eveniment important, Gala Premiilor Superscrieri, care începând cu această ediție se va desfășura în primăvara lui 2019.
Excelența juriului este punctul central al acestei manifestări, în jurul careia am mai dezvoltat:

Evenimente dedicate autorilor:

  1. Bursele Superscrieri (finantare pentru realizarea de subiecte pe teme de interes public)
  2. Ateliere, seminarii și mentorate de storytelling cu Mona Dîrțu
  3. Cercul Șercan (întălniri periodice private între autori/redacții, de debate pe starea actuală a presei și identificare de subiecte de interes cros-redacțional)

Evenimente de întâlnire dintre autorii noului jurnalism românesc cu autorii lor:

  1. Mini-congresul de new journalism (Zilele Superscrieri) + Cercul Donatorilor de Presă = 2 zile de întâlniri ale redacțiilor, organizațiilor jurnalistice și autorilor cu cititorii lor, reprezentate prin ateliere, expoziții, masterclass-uri și alte evenimente)
  2. Masterclass-uri (întâlniri periodice ale jurnaliștilor cu experiență cu publicul lor)
  3. Inițierea unui studiu național, în colaborare cu sociologul Barbu Mateescu, pe tema consumului de presă
  4. Menținerea unui interes constant asupra materialelor cu potential de schimbare, prin alcătuirea și publicarea, lunar, a topului „Superscrierile lunii” (social media)

++++

Pentru Superscrieri #8 ne bazăm, ca în fiecare an pe oameni și companii care înțeleg rostul de a trăi și de a funcționa normal într-o realitate în care lucrurile sunt clare pentru toți. Le mulțumim celor care ne-au confirmat deja că ni se realătură: BRD – Groupe Société Générale, cel mai implicat partener al nostru de până acum, precum și Orange, Romanian Business Leaders, FAN Courier, Kaufland, Bitdefender și suntem încrezători că lista se va extinde.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acești ani de Superscrieri!
Vă invităm să aducem în continuare un plus de resurse de orice fel în aceste comunități. Scrieți-ne pentru orice idee de susținere și colaborare: hello@ffff.ro.

Fundația Friends For Friends, ffff.ro

[București, septembrie 2018]