Superscrieri 8: cum continuăm povestea împreună cu voi


Data publicării: 03/09/2018

Pornim de la: Jurnaliști.
Ne orientăm către: Cititori.

Pornim de la: Educație.
Ne orientăm către: Impact.

Pornim de la: Talent.
Ne orientăm către: Adevăr.

++++

Cuvânt înainte

În septembrie 2011, lansam prima ediție a Premiilor Superscrieri, folosind ca afiș celebra imagine a „Omului Tanc” (Omul din Piața Tiananmen), reprezentată prin texte jurnalistice de Pulitzer.

Pentru 17 septembrie 2018 ne pregătim să lansăm a 8-a ediție, iar această imagine a căpătat din ce în ce mai mult sens pentru misiunea noastră. Vremurile de dezechilibru social pe care le trăim o confirmă ca fiind ceva către care e nevoie de mai mulți dintre noi să ne întoarcem. Motto-ul FFFF este „empowering creative people” și așa am pornit și Superscrieri, cu ideea de „empowering” și către autorii care au curaj și răbdare să descopere și să ne prezinte adevărul lumii în care trăim.

Provocarea pe care ne-o vom da începând cu a 8-a ediție a premiilor este să extindem legătura dintre acești autori și cititori și să aducem publicul pe o poziție mai asumată de „empowerement”.

 

Noutăți ale ediției 8

Ne-am distilat experiența acestor ani într-un format nou pentru Premiile Superscrieri și proiectele de sub umbrela lor, care ne dorim să consolideze această coaliție autori-public: vom lansa a 8-a ediție Superscrieri la jumătatea lunii septembrie, care se va încheia cu Gala de Premiere ce va avea loc în primăvara lui 2019. În acest interval vom pregăti și alte evenimente și intervenții care să ne aducă mai împreună.

Super-plusuri din această toamnă
La aceste noi manifestări vă invităm să contribuiți, odată cu ediția a 8-a, toamnă 2018-primăvară 2019:

+ mai multe luni de înscriere pentru autori – aplicațiile vor fi în perioada 17 septembrie-31 decembrie

+ reflectăm un an complet de subiecte publicate (aducem anul calendaristic Superscrieri la zi, astfel, de acum încolo vom avea o privire generală asupra materialelor publicate pe parcursul unui întreg an, cap-coadă)

+ integrăm mai multe evenimente pentru comunitate: pregătim mini-congresul de new journalism Zilele Superscrieri atât pentru această toamnă, cât și pentru primavară, înainte de Gală

+ ne provocăm să mijlocim un impact mai mare pentru toți storymakerii pe care îi vom implica în acțiunile noastre (de la autorii premiați, la partenerii de evenimente)

+ un plus de premii, vor fi mai multe și mai mari (șase categorii de concurs + premii speciale + noi premii onorifice)

+ în octombrie, veți regăsi cele mai importante premii din perioada 2014-2017 regrupate în volumul II al cărții Superscrieri

+ mutăm Gala de Premiere în primăvară și invităm comunitatea la un plus de energizare de început de an

+ continuăm să fim o prezență constantă în feed-ul cititorilor: prin lista de recomandări lunare, Superscrierile Lunii

nu în ultimul rând, îi regrupăm în juriu pe aceia dintre cei mai buni și experimentați jurnaliști români care, prin excelența lor, reprezintă temelia acestor premii; câțiva dintre cei confirmați pentru ediția 8, care ne-au mai fost alături și la edițiile de până acum: Emilia Șercan, Mona Dîrțu, Irina Păcurariu, Teodor Tiță, Florin Negruțiu, Paul Radu, Dan Duca, Marius Comper, Robert Schwartz.

 

Ce reprezintă Superscrieri și de ce merită susținere

Până revenim cu programul oficial pentru toate aceste manifestări, să nu uităm câteva cuvinte despre ce înseamnă Superscrieri și direcția către care invităm publicul să facem următorii pași împreună.

Premiile Superscrieri reprezintă o întâlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.

Misiunea Superscrieri e să alimenteze constant cu energie această interacțiune, interacțiunea dintre poveștile care schimbă lumea și căutătorul de adevăr – acel „fiecare dintre noi”: cititorul, privitorul, omul ce caută să înțeleagă, prin povești bine scrise și documentate, care este locul lui-ei în lumea complicată în care trăiește.

Credem că doar poveștile de acest tip – Superscrieri – pot schimba lumea în care trăim, prin impact, sau ne pot schimba pe noi în raport cu ea, cu alte cuvinte că pot aduce un sens al nostru, în raport cu ceilalți. Fiindcă, dintotdeauna, poveștile au avut acest rol, de punți între minți și suflete, între oameni și civilizații. Suntem suma poveștilor pe care le lăsăm în urma noastră.

 

Mai aplicat, Superscrieri este, în primul rând, un festival anual de storymaking, ajuns în 2018 la a 8-a ediție. Include un eveniment important, Gala Premiilor Superscrieri, care începând cu această ediție se va desfășura în primăvara lui 2019.
Excelența juriului este punctul central al acestei manifestări, în jurul careia am mai dezvoltat:

Evenimente dedicate autorilor:

  1. Bursele Superscrieri (finantare pentru realizarea de subiecte pe teme de interes public)
  2. Ateliere, seminarii și mentorate de storytelling cu Mona Dîrțu
  3. Cercul Șercan (întălniri periodice private între autori/redacții, de debate pe starea actuală a presei și identificare de subiecte de interes cros-redacțional)

Evenimente de întâlnire dintre autorii noului jurnalism românesc cu autorii lor:

  1. Mini-congresul de new journalism (Zilele Superscrieri) + Cercul Donatorilor de Presă = 2 zile de întâlniri ale redacțiilor, organizațiilor jurnalistice și autorilor cu cititorii lor, reprezentate prin ateliere, expoziții, masterclass-uri și alte evenimente)
  2. Masterclass-uri (întâlniri periodice ale jurnaliștilor cu experiență cu publicul lor)
  3. Inițierea unui studiu național, în colaborare cu sociologul Barbu Mateescu, pe tema consumului de presă
  4. Menținerea unui interes constant asupra materialelor cu potential de schimbare, prin alcătuirea și publicarea, lunar, a topului „Superscrierile lunii” (social media)

++++

Pentru Superscrieri #8 ne bazăm, ca în fiecare an pe oameni și companii care înțeleg rostul de a trăi și de a funcționa normal într-o realitate în care lucrurile sunt clare pentru toți. Le mulțumim celor care ne-au confirmat deja că ni se realătură: BRD – Groupe Société Générale, cel mai implicat partener al nostru de până acum, precum și Orange, Romanian Business Leaders, FAN Courier, Kaufland, Bitdefender și suntem încrezători că lista se va extinde.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acești ani de Superscrieri!
Vă invităm să aducem în continuare un plus de resurse de orice fel în aceste comunități. Scrieți-ne pentru orice idee de susținere și colaborare: hello@ffff.ro.

Fundația Friends For Friends, ffff.ro

[București, septembrie 2018]