Ediția a IV-a, 2014 (copie)

Super BRAVO câștigătorilor celei de-a patra ediții!

Uite aici lista completă, cu link-uri către materiale.

 

update 26 noiembrie

A sosit clipa cea mare! Cea de-a patra ediţie a Premiilor Superscrieri îşi află câştigătorii în seara asta, de la ora 19:30, la Sala Arcub. Pe pagina de Facebook a Fundaţiei Friends For Friends aflaţi în timp real cine sunt câştigătorii, de îndată ce trofeele le sunt decernate pe scena Galei Premiilor Superscrieri.

Vom afla pe rând care sunt premianţii desemnaţi de Superjuriul Superscrieri la categoriile Opinie, Eseu, Portret, Reportaj şi Fotojurnalism, apoi îi cunoaştem pe câştigătorii categoriilor speciale: Premiul Juriului şi Superscrierea Anului.

INTRĂ AICI SĂ VEZI LUCRĂRILE NOMINALIZATE

update 5 noiembrie

După două luni de la lansarea celei de-a patra ediții, competiția Premiile Superscrieri ajunge la unul dintre cele mai așteptate momente: anunțarea nominalizaților pentru fiecare dintre cele cinci categorii de concurs.

INTRĂ AICI SĂ VEZI LUCRĂRILE NOMINALIZATE

update 1 octombrie

Înscrierile la cea de-a IV-a ediție a Premiilor Superscrieri s-au încheiat. Mulțumim celor în număr atât de mare care au trimis lucrări.

Urmează jurizarea, care va avea loc toată luna octombrie.
La începutul lui noiembrie vom anunța nominalizații, iar după jumătatea lunii noiembrie vom anunța câștigătorii celor 17 premii, în cadrul Galei de Premiere.

Mulțumim și vă ținem la curent cu vești. Și spor la evaluare juraților! 🙂

Jurați, premiați și cititori de superscrieri | interviuri video

Laurențiu Diaconu-Colintineanu (jurnalist la RFI România și câștigător la Superscrieri) ne spune, pe scurt, despre un lucru pe care încercăm și noi să-l conturăm în conștiința publică prin Premiile Superscrieri:
calitatea scrierilor de non-ficțiuni creative se formează printr-un efort bivalent – atât din partea autorilor, cât și a cititorilor.

Jurnalismul este şi el un produs care se pune pe piaţă, iar românii ar trebui să facă şi ei un pas înainte: să înveţe să plătească pentru munca de calitate. Să susţină. Sunt outlet-uri de presă care fac apeluri la susţinere financiară publică. Ar trebui susţinute, dacă cititorii sunt de acord cu ce fac şi dacă le place să consume produsul respectiv.”

Luca Niculescu este unul dintre jurații Superscrieri de anul acesta. L-am prins câteva minute în redacția RFI România, pe care o conduce și am primit, încă o dată, simpla încurajare care ne mână în luptă:
să îi căutăm pe acei autori care transpun în povești bine scrise informații bune, de calitate, de care România are nevoie.

Mona Dîrțu, președintele juriului Superscrieri 2014, ne amintește, la absolut fiecare întâlnire pe care o avem cu ea, care ne e misiunea:

„Superscrieri a devenit, dintr-un concurs de non-ficțiune, un fel de loc de reculegere a unei bresle risipite, care și-a pierdut busola, și-a pierdut valorile, sensul. (…) Superscrieri a venit cu misiunea – din perspectiva mea – de a-i aduna pe oameni.”

„Orice text de tipul ăsta (creative non-fiction), ca orice narațiune creativă, e un fel de grafic al felului în care binele câștigă. (…) Finalmente, cred că după 10 texte bine scrise, cu documentarea potrivită și după tot efortul, ajungi să fii și un om mai bun, ca autor. Și, prin extensie, asta merge mai departe, la cititor.” (Sorin Trâncă, inițiatorul Superscrieri)

Sintia Radu – jurnalistă la Esquire România/câștigătoare la Superscrieri – zice bine despre rolul cititorilor, care pot influența în mod direct livrarea unui conținut de calitate:

„Cred că cel mai mare serviciu pe care îl poate face un cititor unui scriitor în zilele noastre este să fie el însuși un cititor responsabil.
Este foarte important să avem grijă pe ce dăm banii, pe ce autor îl susținem într-un fel sau altul. Atât prin a-l cumpăra, cât și prin felul în care investim timp – adică cum acord o oră din timpul meu lecturii unei opere semnate de un jurnalist pe care îl respect.”

„Poveștile le găsești printre oameni și, ca să le găsești, trebuie să ai smerenie. Să te duci și să spui: «Nu știu. Spuneți-mi și mie cum e viața.»” Vlad Mixich (jurnalist la Hotnews/președinte al juriului Superscrieri, edițiile II și III)

update 29 septembrie

Am primit și răspunsul la scrisoarea de mai jos, din partea doamnei Anca Popa, Director Fundația Familia Voiculescu. Ne mulțumește că le-am sesizat asemănarea dintre cele două identități vizuale și au dispus deja modificarea logo-ului folosit.

update 26 septembrie 2014:

Fundația Familia Voiculescu a lansat Premiul Libertatea Presei, care folosește un logo aproape identic cu logo-ul Superscrieri. A început să ne întrebe lumea care este poziția noastră oficială. Păi, le-am scris o scrisoare – cine e interesat, o găsește mai jos.

scrisoare

 

 

update 8 septembrie 2014

Începând de astăzi, taxa de înscriere devine activă. Taxa are o valoare modică, de 10 lei, iar scopul ei este de a aduna o sumă care se va contitui în Premiul Juriului.

 

update 1 septembrie 2014

Deschidem oficial înscrierile la cea de-a patra ediție a competiției Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea.

Invităm toți autorii de creative non-fiction să participe cu cele mai bune lucrări de anul acesta, până pe 30 septembrie 2014.

În prima săptămână de concurs – 1-8 septembrie –  înscrierea este a fost gratuită.

Dacă ai un super-material de non-ficțiune creativă, realizat în perioada 1 octombrie 2013 – 30 septembrie 2014, îți așteptăm cu mare drag și interes înscrierea. Iar dacă ai prieteni care scriu bine spre excelent, nu ezita să îi anunți.
Cum spuneam, această competiție crește prin numărul celor care se implică activ: de la juriu, la autorii care se înscriu, la cititorii care își încurajează autorii preferați să participe, la sponsorii și partenerii care pun umărul la construcția fiecărei ediții. Listele noastre de susținători sunt deschise și încurajăm orice astfel de implicare. Mulțumim!

 

update 25 august 2014

Invităm toți autorii de creative non-fiction să își adune cele mai bune materiale realizate în ultima vreme și să le pregătească pentru înscriere.

În toamna aceasta lansăm cea de-a patra ediție a competiției Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea.

(Mai multe.)

ochelari_rev