Superjuriul 2016 (copie)

Sănătatea oricărei competiţii stă, în final, în mâinile juriului ei. Noi, cei de la Superscrieri, suntem norocoși: de șase ediţii avem alături de noi o echipă în care se adună noi profesioniști într-ale scrisului și poveștilor bune, care investesc anual timp, energie și discernământ pentru evaluarea lucrările înscrise.

SUPER-MULȚUMIRI membrilor juriului 2016:

Teodor Tiţă – președintele juriului 2016

Teo e și vizionar, și combativ. Dar știe și când și cum să fie de acord cu majoritatea. Pune mereu pe masă câte o idee cu care și dacă nu vrei să fii de acord, nu prea ai cum.

Biografie: Jurnalist. A lucrat la Europa FM, BBC World Service, Digi24 și altele. A colaborat cu mai multe publicații tipărite și online. În prezent este autorul rubricii „Contraintuiția” din Dilema Veche. Îl găsiți zilnic pe blogul incentru.ro sau pe Twitter.

Cătălin Tolontan

Despre Cătălin credem că n-a știut exact în ce se bagă atunci când a zis în 2014 că da, intră în juriu. A făcut-o, după cum zice și el, „de dragul acestei meserii”. E deja cea de-a treia ediție la rând la care spune „da”. Cătălin a fost și invitat special, împreună cu colega lui, Mirela Neag, la una dintre întâlnirile Masterclass Superscrieri, la care a povestit despre culisele investigației despre dezinfectanți și sistemul național de sănătate.

Adunate în CV: Are o experiență de peste 15 ani de gazetărie – în prezent, este redactor-șef la Gazeta Sporturilor și scrie pe tolo.ro.

„Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.

Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului.”

Dan Duca

Ne e alături de la a doua ediție. De la Dan tot învățăm ce înseamnă să fii de cuvânt și prompt, pe deasupra. Nu știm cum reușește să ne dea reply aproape instant, să termine primul de jurizat și să nu aibă aproape nicio absență la toate întâlnirile noastre de lucru. Am ținut un mail printat pe peretele biroului, în care ne spunea cât crede în Superscrieri și că ne va susține necondiționat în toate demersurile.

Adunate în CV: „Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

E idealist și caută locuri unde poate schimba ceva, iar în prezent încearcă asta conducând echipa de online a site-ului postului de știri antena3.ro.

Emilia Șercan

Îi urăm bun venit în juriu! Pe Emilia am cunoscut-o la Masterclass-ul Superscrieri susținut de Liviu Avram, seară în care am aflat de la unul dintre tinerii jurnaliști participanți că i-a fost profesoară la Jurnalism. Și chiar „cea mai tare”, pentru că a fost singura care i-a arătat cu ce se mănâncă jurnalismul, pentru că nu preda doar teorie, ci îi provoca pe studenți și îi trimitea pe teren. De atunci am știut c-o să ne placă de ea.

Adunate în CV: Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, iar la „Evenimentul zilei” şi în grupul de Presă Realitatea-Caţavencu a condus departamentele de investigaţii.

În 2016, a primit premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism şi premiul Active Watch „Erou pe frontul interesului public” pentru seria de anchete despre teza de doctorat plagiată a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze de doctorat plagiate.

A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Florin Negruțiu

Florin ni s-a alăturat la începutul lui 2016, ca membru al juriului în programele de burse. Ne bucurăm că înțelege inițiativa noastră din perspectiva vizionarului, asta înseamnă că avem de „petrecut”  împreună multe idei de acum încolo. Nu ne rămâne decât să îi urăm bun venit în juriu și ședere super-plăcută!

Adunate în CV: De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. A fost redactor-șef la Gândul timp de 3 ani. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator al publicației online Republica.ro.

Irina Păcurariu

E a doua ediție a ei alături de noi, dar parcă e aici dintotdeauna. E determinată să ajute, să nu-i scape nimic. Ne sună, ne pune întrebări, ne dă feedback, se asigură mereu că e totul în regulă. Iar asta înseamnă că îi pasă. Are o doză specială de entuziasm față de Superscrieri, mereu pornită să descopere autori și materiale tari, care pe noi ne încarcă.

Adunate în CV: Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul „Marţi, Joi, Sâmbătă”, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul „EU – marginea Europei”– si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul „Codrina”. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: „Poveşti în halate albe”, „România deşteaptă”, „Zona Zero”, „Culoarele Puterii”, „Poveste fără sfârşit”, „Mari români”, „Un european ca mine”, „Cealaltă Românie”, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

Luiza Vasiliu

Credem că Luiza e printre acei autori din noua generație pe care îi credem capabili să refacă din jurnalism o meserie nobilă, care au atins o maturitate demnă de juriu. După nominalizări cărora le-am pierdut șirul și trei premii primite la Superscrieri – dintre care un premiu mare, Superscrierea Anului – ne bucurăm să o avem de cealaltă parte a aplicațiilor din competiție.

Adunate în CV: Timp de șase ani a semnat texte în Dilema Veche. Îi mai găsim semnătura în publicații autentice precum Casa Jurnalistului, Decât o Revistă sau Suplimentul de Cultură, dar și pe multele cărți pe care le-a tradus.

Anul acesta a devenit și editor coordonator al proiectului Scena9, platformă care radiografiază viața culturală din România (și nu numai).

Mona Dîrțu

A fost președintele juriului în 2014 și 2015. Monei ar trebui deja să-i facem cărți de vizită cu FFFF, pentru că împreună cu ea am construit felul în care se desfășoară cele două programe de Burse Superscrieri – în cadrul cărora susține Seminariile Superscrieri și este și mentor pentru echipele bursiere. Mai mult, din 2015, Mona susține în cadrul Fundației atelierul Creative Writing Studio.

Adunate în CV: S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul” (2014) împreună cu Andreea Roșca și tot împreună cu Andreea a creat newsletter-ul Moday Memo.

Mihnea Măruţă

Mihnea a luat un premiu I la prima ediție Superscrieri, apoi ne-am prins câte știe și l-am luat cu noi în juriu la a doua ediție. De atunci, ne super-susține de la distanță, nici nu simțim că de fapt e mereu în Cluj. E un om și un jurnalist de un rar bun simț și o rară bună simțire a lucrurilor. E analitic și scrupulos, uneori ni se pare că pentru el activitatea de membru al juriului e o meserie în sine. Dacă ne scapă nouă ceva, sigur nu îi scapă lui Mihnea.

Adunate în CV: Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, este cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro. În septembrie 2015, împreună cu alți jurnaliști de seamă, a pus bazele publicației online PressOne.ro, pe care găsim subiecte de interes național și un newsletter la care vă sfătuim să v-abonați.

Oana Giurgiu

Unul dintre primele nume care ne-au venit în minte pentru noua categorie de TV & video-jurnalism a fost al Oanei Giurgiu. Asta pentru că îi respectăm foarte mult munca, atât ca producător cât și ca regizor de documentar (așteptăm cu nerăbdare alte povești care să-i poarte semnătura) și pentru că suntem și noi, ca toată lumea, îndrăgostiți de TIFF. Când ne-a zis simplu „mă bag”, am sărit în sus de bucurie. Oana, bine ai venit printre noi! 

Oana are o experienţă vastă în producţia de film și programe de televiziune. A realizat mai multe documentare de televiziune, și un film documentar de lungmetraj „Aliyah Dada”, în 2015. Din cariera sa de producător fac parte titluri precum Legături Bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Katalin Varga (r. Peter Strickland), Caravana Cinematografică (r. Titus Muntean), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) sau De ce eu (r. Tudor Giurgiu). Din 2006 este Director Executiv al Transilvania International Film Festival (TIFF). Este producătorul Galei Premiilor Gopo, încă de la prima ediţie, din anul 2007.

Paul Radu

Paul ar fi premiant la secțiunea „cele mai multe evaluări Superscrieri realizate în deplasare”. Nu e continent pe care să fi fost sau investigație pe care s-o fi făcut, fără să se întrerupă și pentru Superscrieri. Dar nicio secundă nu ne-a dat impresia că mai bine ne-ar lăsa acasă, să ne descurcăm cum putem. Și asta încă de la a treia ediție. Paul a susținut și un Masterclass Superscrieri, împreună cu partenerul lui din RISE Project, Mihai Munteanu.

Adunate în CV: Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al jurnalismului de date, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în data journalism cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. A luat parte la vis.occrp.org, adică VIS-Visual Investigative Scenarios, a coordonat echipa de jurnaliști din România implicați în cea mai mare investigație internațională de date, Panama Papers, și pregătește lansarea unui noi proiect de impact.

Simona Tache

E doza noastră de voie bună și de sensibilitate. Până s-o cunoaștem, la a treia ediție, eram mai rezervați, să n-o supărăm cu ceva și să ne dea pe blog. Ne-a cucerit prin conștiinciozitatea cu care își face treaba și felul săritor de a găsi soluții la impasurile în care ne mai trezim uneori cu proiectul. Ne face surprize mereu cu câte-o postare bibilită despre Superscrieri și-și ia în serios rolul de ambasador al materialelor pe care le premiem.

Adunate în CV: A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de „cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul și a mai semnat texte în Dilema Veche, Playboy, Maxim, Unica și The One. Și-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla și a scris scenarii pentru televiziune, iar actualmente scrie săptămânal în Cațavencii și zilnic pe unul dintre cele mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro. Este autoare, împreună cu Mihai Radu, a volumelor cu mare succes la public Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor.

Vlad Mixich

Vlad a fost președinte al juriului Superscrieri la edițiile a doua și a treia. Ne aduce mereu curaj și optimism. A mărturisit că poartă papion o singură seară pe an: la Gala Premiilor Superscrieri. Îi mulțumim că a reușit de fiecare dată, chiar și-n situații de criză, să se raporteze la scopul pe care ni l-am propus cu Superscrieri – să adunăm autori buni, să creăm o comunitate cât mai deschisă și să facem asta cât mai bine.

Adunate în CV: Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul „Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas „Premiul Milan Kundera.” A fost bursier al German Marshall Fund şi al Carter Center din SUA şi în 2014 este Eisenhower Fellow for Innovation. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie.

„Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. „Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

Le mulţumim și celorlalți care, în perioada 2011-2015, au vegheat la sănătatea Superscrieri:

Ani Sandu, Alexandra Bădicioiu Matei, Andrei Pungovschi, Cristian Lupșa, Cristian Movilă, Daniel Mihăilescu, Gabi Dobre, Julius Constantinescu, Larisa Ghiţulescu, Lidia Bodea, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Moise Guran, Marta Uşurelu, Melania Medeleanu, Mona Nicoară, Petrişor Obae, Petruț Călinescu, Tania Radu, Viorel Ilişoi, Vlad Petreanu, Vasile Ernu.