Înscrie-te la Premiile Superscrieri #10 – Încrederea se câștigă cuvânt cu cuvânt


Data publicării: 08/12/2020

UPDATE 18 ianuarie: Înscrierile pentru ediția curentă s-au încheiat. Urmează jurizarea, apelul pentru premiile onorifice, anunțarea nominalizaților în luna martie și Gala de Premiere în luna aprilie. 

UPDATE: 17 ianuarie este ultima zi de înscrieri. Poți aplica aici
—-

După 9 ediții în care a creat o tradiție din susținerea jurnalismului narativ și a scrierii creative de non-ficțiune în România, Superscrieri își continuă misiunea și în vremuri de criză – aceea de a crea o punte între scriitor și cititori. La Premiile Superscrieri #10, ca în fiecare an, vor fi premiate cele mai bune materiale jurnalistice din 2020, în cadrul competiției la care autorii sunt invitați să se înscrie până pe 17 ianuarie. Noul președinte al juriului este Paul Radu (jurnalist de investigație, director OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project și fondatorul RISE Project).

Superscrieri e un festival de povestiri de non-ficțiune, acele povestiri care ne spun cine minte și cine spune adevărul. Non-ficțiuni care schimbă lumea. Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, despre criza dezinfectanților din spitale, despre cât de greu ne va fi la următorul cutremur, despre fabricile de diplome, abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din lumea cultelor religioase.

Dar Superscrieri nu e doar o gală care încurajează de 10 ani aceste povești spuse de peste 100 de autori premiați. E un ecosistem de promovat adevărul prin povestiri excepționale. Și, care, ca orice proiect, s-a întâlnit în 2020 cu o lume în stand-by.

Ediția a 10-a va fi la Ateneu sau nu va fi deloc – am spus acum câțiva ani, pe scena Galei Superscrieri. Aveam în minte faptul că oamenii care caută și scot la iveală adevărul merită o seară a lor. Pe cea mai mare scenă a țării, la o ediție aniversară. Dar astăzi, în această lume în stand by, mai util decât o ediție aniversară este să ne concentrăm pe continuitatea proiectului, pe o ediție a Încrederii.

În aceste vremuri în care ne bazăm mai mult ca oricând pe autorii care ne relevă realitatea, ne propunem ca Superscrieri să se consolideze în continuare ca o mică oază de încredere în munca și eforturile pe care le depun. Și, împreună cu acești autori și poveștile lor, să facem și pentru cititori demonstrația unui proiect instrument care îți facilitează orientarea către adevăr, cu mai multă gândire critică, în lumea de azi.

Pentru că toți – autori, cititori sau chiar surse – suntem fețe ale aceleiași povești, fiecare cu un rol în construirea încrederii.

Așa că în dificilul an 2020, când nu se poate planifica nimic curajos, nu vom desfășura o a 10-a ediție aniversară, ci o simplă ediție de consolidare a Încrederii. Sperăm ca de ediția #11 să ne putem îngriji cum se cuvine și să putem aniversa atunci, cu adevărat împreună, toți acești ani de povești puternice despre adevăr.

Printre ceilalți membri ai juriului confirmați în acest moment, care se alătură pentru evaluarea înscrierilor, se află: Alice Iacobescu (nouă în acest juriu), Emilia Șercan, Mona Dîrțu, Irina Păcurariu, Florin Negruțiu, Dan Duca, Oana Giurgiu, Marius Comper, Robert Schwartz, Paula Herlo, Vlad Stoicescu, Ioana Moldovan, Ioana Cîrlig.

„2020 a fost un an test pentru jurnalismul cinstit, făcut în interes public. Oamenii au avut nevoie de informație clară, de text, imagine, investigații și inovație care să-i ajute să ia decizii. Superscrieri X este despre lupta reporterilor onești care încearcă să câștige încrederea publicului prin muncă grea și riscantă. Este despre jurnalism ca mod de viață alimentat de un public care simte când interesul său este pus mai presus de orice.” – declară Paul Radu, director OCCRP, președintele juriului Superscrieri. 

 

 

Pentru a participa la competiție, autorii își pot înscrie lucrările la cele 6 categorii (Reportaj, Investigație, Portret, Opinie, TV&video-jurnalism și Fotojurnalism/Fotografie de news și Fotografie documentară), până pe 17 ianuarie 2021, prin completarea formularului din secțiunea din site a proiectului: https://ffff.ro/premiile-superscrieri/

 SUPERJURIUL ⭐️ REGULAMENT ⭐️ ÎNSCRIERI ⭐️ SUSȚINĂTORI 

Competiția își propune să scoată în față acele povești puternice, materiale scrise, video sau foto de calitate care informează corect, emoționează și ajung să schimbe percepții. În cadrul ediției de anul acesta se vor oferi peste 30 de premii, dintre care: premiul Superscrierea Anului, în valoare de 1.500 de euro, susținut de BRD-Groupe Société Générale, premii I de categorie în valoare de 800 de euro, susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel și Medlife, premii speciale susținute de Bitdefender și Azaria Food, precum și premii onorifice, cu participarea publicului Friends\TBWA, inițiatorul FFFF.

Pe parcursul celor 9 ediții precedente, competiția a adunat peste 500 de participanți unici, cu peste 2000 de lucrări înscrise și a premiat peste 100 de câștigători, cu premii în valoare totală de aproximativ 50.000 de euro.

FAN Courier și Kaufland, parteneri de creștere, investesc în extinderea proiectului; BRD-Groupe Société Générale, susține marele premiu, Superscrierea Anului, sponsori de categorie și susținători de bază ai premiilor: ENEL, Medlife, Bitdefender, Azaria Food și inițiatorul FFFF – Friends\TBWA,

Printre super-prietenii și susținătorii media se numără: Pagina de Media, IQads, MondayMemo, Savantgarde, Scena9, The Institute, Bookster, Books-Express, Centrul pentru Jurnalism Independent, Decât o Revistă, RISE Project, IGLOO Media, România Pozitivă, Cărturești, Editura Humanitas, Editura Publica și mulți alții.

 

ÎNCREDEREA SE CÂȘTIGĂ CUVÂNT CU CUVÂNT
Încrederea o construim împreună, înțelegând mai bine poveștile pe care le trăim. Superscrieri adună povești de impact despre realitate, dar este rolul fiecăruia să le judece mai în profunzime. Să le privească din mai multe perspective, să le descoase. Să își asume rolul de a contribui la creșterea lor, fie că suntem autori sau cititori sau chiar surse. Suntem, așadar, mai multe fețe ale unui adevăr și responsabili pentru felul în care acesta ne aduce împreună.