Masterclass Superscrieri @ Street Delivery: Ce facem cu aerul poluat din București?


Data publicării: 30/06/2020

În cadrul Street Delivery 2020: ReSoluții, propunem o dezbatere online LIVE pe o temă care ne sufocă, la propriu, traiul în oraș: aerul poluat din București.

👥 INVITAȚI: Oana Neneciu (Ecopolis/Aerlive), Oana Racheleanu (Green Report) și @Cătălin Doscaș (Buletin de București)
👤 MODEREAZĂ: Vlad Tăușance (FFFF)

Facebook event🏁 Transmitem live pe FB FFFF o discuție, pornind de la premiul Superscrieri experimental pe care îl adunăm, în premieră, din donații personale, pentru a-l oferi în această toamnă unei/unor investigații pe tema Bucureștiul poluat de arderile ilegale de deșeuri (https://bit.ly/3evzZ6B).

🌫 Însă abordăm subiectul mai larg, despre aerul poluat din București – cauze, soluții, situația pe timp de pandemie, cât și cum a fost documentat subiectul până acum, responsabilitatea autorităților și a societății civile etc.

💪 Intenționăm ca evenimentul să fie una dintre acele „discuții la bere”, de la care pleci cu un plan care ar putea schimba lumea. Sau măcar cu un „hai, că se poate”.

Credem că discuția poate fi relevantă și pentru oameni din alte orașe, chiar dacă noi discutăm despre București, pentru că vrem să ne focusăm și pe posibile soluții.

DESPRE INVITAȚI

👤 OANA NENECIU
Oana a lucrat inițial ca jurnalistă de mediu, iar în timp s-a îndreptat spre sectorul ONG. Acum este director executiv al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și coordonează secretariatul Coaliției pentru Mediu din România. Din 2019, este parte din echipa proiectului www.aerlive.ro, platformă pe care bucureștenii o pot consulta pentru măsurarea calității aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului.

 👤 OANA RACHELEANU
Jurnalistă, semnează materiale pe tema mediului înconjurător în Green Report. În ianuarie 2020, Oana a semnalat că străzile Bucureștiului nu au mai fost aspirate de 3 luni, articolul ei a fost preluat în presa mainstream iar Primăria București a trimis un ordin tuturor operatorilor de salubritate să curețe străzile de praf. A mai semnat materiale în organizații media precum Adevărul, Digi24, Decât o Revistă.

 
👤 CĂTĂLIN DOSCAȘ
Este reporter la Buletin de București, un proiect editorial al Funky Citizens, unic pe piața media, care își propune să explice bucureșteanului realitatea din spatele cifrelor seci din bugetele municipalității, să descopere ce se ascunde în licitațiile publice și care sunt mecanismele care conduc viața urbei în care trăim.

 

 
👤 VLAD TĂUȘANCE
Vlad este designer de experiențe de învățare și consultant de strategie în comunicare. Face parte din echipa Fundației Friends For Friends și este publisher al platformei de știință și tehnologie, Mindcraft Stories. În ultimii ani, a fost alături de organizații neguvernamentale din țară în proiecte de comunicare, branding și strângere de fonduri, colaborând cu finanțatori precum Romanian-American Foundation și Fundația pentru o Societate Deschisă. Ocazional semnează în calitate de scriitor și jurnalist.

 DESPRE PREMIUL SUPERSCRIERI PE TEMA Bucureștiul poluat de arderile ilegale de deșeuri:
– A pornit de la o postare pe FB a lui Vlad Tăușance, la care lumea a reacționat imediat. Am realizat nevoia de implicare directă a oamenilor și am preluat apelul pentru un premiu Superscrieri experimental, de încurajare a jurnaliștilor să abordeze un subiect de interes pentru societatea civilă.
– Am adunat peste 10.000 de lei, iar donațiile continuă: https://ffff.ro/noutati/generale/premiu-superscrieri-arderile-ilegale-din-bucuresti/

⭐️⭐️⭐️⭐️

Mulțumim, Street Delivery București, pentru oportunitatea de a scoate la aer această discuție!

Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, răspândit în tot orașul și recompus online. Provoacă participanții să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața în cartier mai bună, mai sustenabilă, mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către comunitățile orașului a devenit o necesitate.
VEZI CE ALTE PROIECTE SE MAI ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ: https://street.delivery/

⭐️⭐️⭐️⭐️

#Superscrieri
Superscrieri este un proiect al Fundației Friends For Friends (www.ffff.ro), care din 2011 încurajează jurnalismul onest și de calitate din România – acel tip de jurnalism care poate da cititori mai conștienți de lumea în care trăiesc și mai avizați să acționeze pentru schimbarea în bine.

Sub umbrela Superscrieri s-au dezvoltat mai multe proiecte, pe lângă premiile oferite jurnaliștilor de 9 ani, la Gala Superscrieri – programe de burse, seminarii, întâlniri dintre autori și cititori la Zilele Superscrieri, câteva proiecte editoriale, newsletterul lunar Superscrierile Lunii și altele. Nu ar fi fost posibile fără viziunea unor susținători de cursă lungă, care investesc de câțiva ani buni pentru ca noi să reușim să aducem Superscrieri mai aproape de oameni: BRD – Groupe Societe Generale, FAN Courier, Kaufland sunt prieteni de bază cărora le suntem recunoscători.

—-
VIDEO LIVE: Super mulțumim echipei Creative Broadcast!

⭐️⭐️⭐️⭐️

UNDE NE MAI VEDEM LA STREET DELIVERY

Tot în cadrul Street Delivery 2020, inaugurăm, împreună cu prietenii și vecinii de la Energiea Pub, proiectul foto realizat de Irisz Kovacs – câștigătoare a Bursei Superscrieri/Poqe pentru tinere talente fotojurnalistice.
👉 Vernisaj Irisz Kovacs: Acasă, în chirie~Bursa Superscrieri/Poqe