Premiile speciale „Acti-vlogger” & „Animal welfare în România” #Superscrieri11


Data publicării: 17/02/2022

La ediția 11 a Premiilor Superscrieri oferim două premii speciale de susținere care ne arată onglinzi foarte specifice pentru viitor.

Propune pentru cele două premii speciale pe care le vom acorda în cadrul Galei Premiilor Superscrieri #11, când premiem cel mai bun jurnalism al anului 2021 în România.

Prelungim perioada de propuneri până pe 27 martie.

✍ NOMINALIZEAZĂ AICI „ACTI-VLOGGERUL ANULUI”

susținut de Bitdefender
jurizat de Vlad Petreanu

Pentru că vlogging-ul este o sursă importantă de informare a adolescenților, vrem să-i susținem pe aceia dintre ei care expun subiecte relevante pentru o mai bună înțelegere a realității. Căutăm vloggeri tineri, care au potențial să schimbe percepții și să devină un model pozitiv, inspirându-i și pe alții să se exprime și să aibă o atitudine sănătoasă pentru poveștile care le definesc lumea.

Acest premiu este co-creat de Fundația Friends For Friends împreună cu Bitdefender, ca un demers de încurajare a vocilor tinere din zona non-ficțiunii, care iau inițiativă în prezentarea unor situații/tematici cu rol educativ & inspirațional pentru comunitățile tinerilor.

Valoare premiu: 600 de euro.

Cum vede Vlad Petreanu (jurnalist, blogger, radiomatinal la Europa FM) acest acti-vlogger:

„Fiecare dintre noi, cei care producem conținut în rețelele sociale, avem o voce publică. Suntem citiți, ascultați, priviți de publicul nostru, mai mic sau mai mare, după posibilități. Ce nu trebuie să uităm niciodată este că, indiferent cât de puțini sau mulți sunt cei care ne urmăresc, avem o responsabilitate față de ei. Suntem ținuți să fim sinceri și corecți în exprimările noastre și, mai ales, să ne întrebăm întotdeauna înainte de a publica ceva: cu ce ajută asta audiența mea, cum devine publicul meu mai bine informat, mai bine intenționat prin ceea ce-i ofer?

Acti-vloggerul anului trebuie să fie un astfel de creator de conținut, care înțelege că poartă răspunderea onestității față de publicul său. El – sau ea – determină schimbări în bine prin exemplul său, prin creativitatea cu care-și construiește mesajul și prin impactul montajelor sale audio-video.”


 

✍ NOMINALIZEAZĂ AICI „Animal welfare în România”

susținut de Humane Society International
jurizat de Roxana Bucată

Acest premiu va fi oferit unui material jurnalistic publicat în ultimii doi ani în România, care abordează mai în profunzime subiecte ce țin de bunăstarea animalelor și felul în care ne raportăm la nivel instituțional sau de societate la acestea.

Împreună cu filiala din România a Humane Society International, creăm acest premiu prin care ne dorim să încurajăm această zonă de documentare în rândul jurnaliștilor români și pentru viitor, scopul fiind să putem regăsi în presa din România informații cu potențial de a genera schimbări mai ales sistemice în ceea ce privește felul în care privim și tratăm situația animalelor din țară.

Premiul va fi jurizat de HSI (în România) împreună cu jurnalista Roxana Bucată și are o valoare de 600 de euro.

Câteva exemple de subiecte posibile pe care le așteptăm: situația urșilor, vânătorii de trofee, felul în care despăduririle abuzive afectează habitatul natural al unor specii, folosirea de animale în cercetări științifice și testarea de produse, exploatarea abuzivă a animalelor pentru carnea, pielea sau blana lor, cruzimea față de animale (de exemplu, luptele de câini), politici publice existente sau posibile, exemple de proiecte și inițiative de succes din această tematică.

Roxana Bucată, jurnalistă interesată de problemele planetei și studentă în politici de mediu la CEU:

„În mijlocul crizei climatice, trebuie să ne uităm cât mai atent la sănătatea ecosistemelor și la relațiile dintre specii. Exploatarea speciilor non-umane, sub toate formele ei, dar și multe dintre măsurile greșite care se iau în numele conservării, siguranței sau protecției provin dintr-o neînțelegere a conviețuirii pe planetă. Explorarea cât mai curajoasă a subiectelor din această aria ne va ajuta să fim o specie mai bună.”