Superscrierile lunii – ediție specială cu proiecte noi


Data publicării: 08/09/2022

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

 Am reluat newsletterul cu o ediție specială, în care îți recomandăm câteva publicații și proiecte care merită urmărite, dacă nu o faci deja. Unele sunt foarte noi, iar pe altele nu am apucat să le recomandăm până acum. Sperăm să-ți placă și să le susții.


Platforma CONTEXT

A fost lansată la începutul verii și face parte din rețeaua internațională OCCRP. Este un start-up media independent care își propune să crească și să extindă comunitatea jurnaliștilor de investigații din România, să scoată la lumină corupția, crima organizată și fraudele de orice natură prin publicarea de investigații jurnalistice.

CONTEXT este un hub pentru cooperarea între jurnaliștii de investigație din România.
Printre jurnaliștii fondatori se află Attila Biro (ex RISE Project) și Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est).

👍 Dă-le follow pe Facebook.

Seria Președinte de județ
Iulia Stănoiu (Context.ro)


”Înainte să ajungă pe coridoarele puterii din Palatul Parlamentului, senatorul Eugen Pîrvulescu a treierat bugetele publice din Teleormanul lui Liviu Dragnea.
Primul pas a fost să pună pe roate o rețea de firme. S-a aliat cu alți politicieni acuzați de corupție și s-a conectat la banul public.
Pasul doi: Banii publici urmau să se transforme în rețele de apă sau săli de sport. Prin firmele sale, politicianul a încasat banii fără să-și facă treaba.
Pasul trei: După ce le-a luat banii, le-a cerut și primit voturile teleormănenilor. Așa a devenit șeful liberalilor din județ și propovăduia public despre transparență și cinste.

În privat însă își folosea influența ca să obțină avantaje pentru apropiații săi. Context.ro i-a radiografiat activitatea pe parcursul a șase episoade.
A intrat pe radarul procurorilor, dar, după cum chiar el se laudă, a scăpat ușor până acum.”

Gangsterii de pe Riviera Maya. Oamenii lui Florian Tudor, judecați pentru skimming, au cumpărat proprietăți de lux în Paraguay și Brazilia
Daniela Castro (OCCRP), Aldo Benitez, Attila Biro (Context.ro)


„Gangsterii de pe Riviera Maya acuzați că au furat din bancomate folosind carduri clonate, au făcut investiții imobiliare în Paraguay și Brazilia. Operațiunea a fost coordonată de la distanță de interlopul craiovean Florian Tudor, cel care construit o grupare de crimă organizată care acum e investigată la nivel internațional. A fost ajutat în afacerile imobiliare de interpuși care au fost arestați și sunt acum judecați în Paraguay. Dosarul lor, deși unicat pentru poliția paraguayană, e tergiversat de ani de zile.

Reporterii rețelei internaționale Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) la care este afliată și Context.ro, alături de colegi jurnaliști din Mexic și Paraguay, au dat de urma proprietăților plasate de Tudor pe numele apropiaților săi.”



Platforma CAPTURA

Chiar dacă nu au avut o lansare oficială, au început să comunice pe diverse canale din primăvară, și chiar astăzi au publicat pe site-ul work in progress prima investigație (vezi mai jos).

Captura își propune să fie o platformă multimedia specializată în jurnalism de tip watchdog, care abordează, documentează și explică subiecte din unghiuri investigative. Producțiile sunt integrate în proceduri de fact-checking cu experții RISE Project sau RISE Moldova.

👍 Îi găsești pe Facebook, Instagram, Telegram

Marea cumetrie din energie
Elena Dumitru, Captura

„Sistemul energetic național a ajuns, pe timp de criză, terenul de joacă al unor prieteni din Severin.
Majoritatea au fost invitați de Virgil Popescu, ministrul Energiei, la nunta fiicei lui de sâmbăta trecută și populează consilii de administrație sau posturi de conducere în companiile naționale strategice.
Sunt vechii parteneri ai ministrului și copii de-ai lor, aduși masiv din Mehedinți sau pe alte filiere de partid. Alcătuiesc azi un algoritm de încredere, bazat pe obligații politice locale și afaceri personale.”

Mai poți citi câteva analize publicate de Captura pe Facebook și Telegram: 
Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni)

O cumetrie liberală la nivel înalt răsare maiestuos pe malul lacului Pantelimon, lângă București, în două vile de lux construite pentru copii de politicieni


Podcastul video Judecata de Acum

Lansat la începutul acestui an de jurnaliștii Ovidiu Vanghele (CIM – Centrul de Investigații Media) și Vlad Stoicescu (Dela0, Să fie lumină).
Un podcast foarte util, de actualitate, în care cei doi dezbat subiectele importante ale săptămânii, LIVE pe Youtube în fiecare joi seară de la ora 20:00. 

👍 Follow pe Facebook și subscribe pe Youtube.

Podcastul este independent și are nevoie de susținere, mai ales din luna octombrie, când colega lor, Diana Oncioiu („vocea din cască”) va avea nevoie de un înlocuitor pe care să îl plătească. 
Te încurajăm să donezi pe Patreon: https://www.patreon.com/judecatadeacum


Newsletterul In the News
de Bianca Oanea

Este un rezumat săptămânal al celor mai importante știri din domeniul social și economic într-o formă ușor de digerat, realizat de Bianca Oanea, pentru Concordia.

E o plăcere să te informezi din subiectele și linkurile puse cap la cap de Bianca, cu un stil personal savuros și, mai ales, presărat cu poezie. Uau!

Citește acest proaspăt interviu IQads cu autoarea, ca să afli mai multe din culisele In the News.

👍 Subscribe aici la newsletter.


Proiectul Heritage Constanța

Heritage Constanța este un proiect al Asociației Info Sud-Est și a fost lansat în vară, la 10 ani de la apariția ziarului Info Sud-Est, fondat de Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte și își propune să mențină vie starea patrimoniului cultural al orașului și județului, să-l protejeze și să-l promoveze pentru turiștii de pretutindeni.

👍 Follow pe Facebook

„Suntem Heritage Constanța, prima arhivă digitală a patrimoniului cultural din Constanța. Vă arătăm atât monumentele istorice din lista Ministerului Culturii, cât și clădiri sau spații reprezentative pentru istoria locurilor.

Platforma Heritage Constanța va fi una interactivă, cu noutăți publicate periodic, atât de editori, cât și de invitați, pe blog sau în conținutul arhivei. De asemenea, în viitorul apropiat arhiva va fi completată cu toate monumentele istorice din LMI și cu alte locuri reprezentative pentru oraș și județ.”


Revista pov21.ro
Punctele de vedere ale tinerilor secolului 21

Asociația POV21 a fost înființată acum 4 ani la Bistrița. E o echipă de tineri din toată țara care gestionează o revistă online, organizează evenimente și 6 redacții internaționale. 

👍 Follow pe Facebook


GEN, știri

Dacă tot vorbim de tineri jurnaliști, nu putem să nu ne arătăm aprecierea încă o dată pentru colectivul GEN, revistă. Știm că sunt foarte buni, i-am premiat și la Superscrieri, dar ne-au impresionat cu canalul lor de știri care a avut flow constant în această vară, acoperind toate subiectele de interes public. 

👍 Dacă nu le-ai dat încă follow, nu ezita, aici e canalul lor de Insta, iar aici cel de TikTok, care te țin la curent cu subiectele zilei sintetizate cât să ai nu ai FOMO de știri.

 


 📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

Mihai Ghiduc: „Gata și vara, au început să curgă e-mail-urile și evenimentele „în format fizic” (nouă expresie la modă). Un moment bun să fac o selecție a articolelor interesante pe care le-am publicat pe Mindcraft Stories în iulie și august.”


🔵 Gazele cu efect de seră. Cum acționează efectul de seră?, de Alexandru Micu, Clima se schimbă din cauza oamenilor. Dovezile sunt concludente, de Tibi Puiu și Cum s-a schimbat clima planetei în timp geologic – și de ce de data asta e altfel?, de Andrei Mihai

Încăt trei articole din seria Climate 101, scrisă împreună cu jurnaliștii de la ZME Science, în care încercăm să explicăm, ca la un curs, care sunt motivele pentru care schimbările climatice sunt cea mai mare problemă cu care se confruntă omenirea în momentul de față.

🔵 Efectele topirii ghețarilor. Nivelul apelor crește în Pacific, dar scade în Islanda, de Anca Stănescu

Apropo de schimbări climatice, Anca a fost în Islanda și a văzut la fața locului cum arată un fenomen ciudat: topirea ghețarilor de acolo face, paradoxal, ca mai mult pământ să iasă din apele oceanului – inudațiile se produc la zeci de mii de kilometri depărtare.

🔵 Limacșii, melcii fără „casă”. Inspirație pentru un „bio-lipici”, de Oana Popa și Bufnițele. Vestitoare ale morții sau purtătoare de noroc?, de Andrei Ștefan

Seria despre biodiversitate urbană realizată în colaborare cu Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă cu două povești despre animale pe care le vezi mai rar: unele, pentru că nu toată lumea are grădină, altele pentru că sunt silențioase și nocturne.

🔵 Juridiq, aplicația care își propune să eficientizeze munca juriștilor și Algoritmul care transcrie precis înregistrările în română, de Ionuț Preda

Două aplicații realizate de start-up-uri românești ar putea face munca avocaților, respectiv a jurnalișitlor, mai simplă, pentru că ar scurta timpul alocat unor taskuri politicoase (dar esențiale).

🔵 ​​Un circuit integrat românesc este folosit la CERN, de Mădălina Cocea

Începând cu luna august, Mădălina realizează o recapitulare a studiilor românești publicate în luna precedentă. Am aflat, astfel, nu doar de circuitul de la CERN, ci și de o fosilă de cobră găsită în Europa (niciun pericol, a trăit acum șapte milioane e ani).


Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.