Superscrierile lunii mai, Iulia Stănoiu


Data publicării: 08/06/2023

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.

 

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări, selectate de Iulia Stănoiu
  • un lup tânăr, despre Jurnalism 🙂
  • best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • testimoniale de la Gala Superscrieri #12
  • making of Gala & Ziua Superscrieri #12
  • premiul Ion Rațiu pentru jurnalism 2023

autori din NOUA GENERAȚIE 

Invitata acestei luni este Iulia Stănoiu, reporter de investigații al Context.ro unde a și publicat seria „Președinte de județ”, care a câștigat anul acesta Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic. 

Iulia Stănoiu: „În așteptarea rotației guvernamentale și la câteva luni distanță de un an electoral, greva din învățământ a devenit subiect principal. Educația, acest punct nevralgic, care ar trebui să fie pilon de susținere în dezvoltarea țării, dar, în mod paradoxal, trecută mult prea des la categoria «și altele»… Așadar, am ales să includ în selecția mea o analiză ce conține cifre relevante și care lămurește necesitatea creșterii salariilor dascălilor.
În continuare, pe lista de recomandări găsiți materiale și investigații excelente care devoalează crimă organizată, impostură, risipa banului public, interese politice și nu numai.”  

SUPERSCRIERILE LUNII MAI
SELECȚIE DE IULIA STĂNOIU

 

De ce educația riscă să intre în colaps fără salarii mărite: veniturile sunt umilitoare, absolvenții buni fug de catedră, profesorii sunt îmbătrâniți, în școli sunt sute de pensionari sau necalificați
Cristian Pantazi (G4Media)

„Rezultatele sistemului de educație din România sunt catastrofale, cu analfabetism și scădere dramatică la matematică. Una dintre principalele cauze este resursa umană: cu salariul de intrare în profesie de 2.400 de lei, mai puțin decât un șaormar din București, meseria de profesor sau învățător a devenit sinonimă cu sărăcia. Coaliția PSD-PNL-UDMR are datoria să crească rapid și substanțial salariile pentru a evita colapsul sistemului. Bani are, voința politică lipsește.” 

Rețetă de albit acuze de plagiat. Victimizare, postări pe bani, haștaguri în favoarea ministrului de Interne
Simona Cârlugea (Europa Liberă)

„După ce Consiliului Național de Etică a dat verdictul în cazul doctoratului ministrului de Interne Lucian Bode, în social media au apărut postări sponsorizate care promovau decizia. Fie pe paginile oficiale ale unor filiale PNL, fie pe cele ale unor lideri, sau pe site-uri resuscitate peste noapte.”

Guvernul României, sfătuit de 500 de consilieri. Sub acoperirea de „specialiști” sunt oameni de partid, cu nume la secret
Oana Despa (Europa Liberă)

„Guvernul a decis scăderea numărului de angajați de la cabinetele demnitarilor, ca urmare a măsurilor de austeritate impuse de gaura bugetară de 20 de miliarde de lei. Până acum, miniștrii aveau chiar și 12 consilieri, iar salariile acestora din urmă îl depășeau, în unele situații, pe cel al președintelui României.”

Afacerea „premii pentru cercetare” (1). Studii științifice la kilogram recompensate din bani publici
Bianca Felseghi (PressOne)

„Un sistem de evaluare bazat pe obținerea de punctaje, care a fost gândit în primă instanță pentru a recompensa eforturile celor mai dedicați cercetători, este folosit ca portiță pentru obținerea de beneficii financiare considerabile plătite din bani publici. Un articol științific publicat atrage după sine un anumit număr de puncte, care sunt convertite ulterior în bani sau în grade didactice superioare.”

 

Singurătatea cetățeanului și șansa politicianului care vrea voturi ușoare. Avertisment pentru România preelectorală
Cristina Dobreanu (Panorama)

„Suntem într-o perioadă de tensiuni politice, nesiguranță economică și la câteva luni distanță până la un an electoral de foc pentru România, cu patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale. Dacă mai punem la socoteală și faptul că neîncrederea în partidele politice s-a accentuat în România în ultimul an, pare că avem pe masă toate datele pentru a ne întreba dacă populismul ar putea să câștige și mai mult teren.”

Facultatea de Jurnalism a PNL
Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media)

„Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității București a devenit, mai cu seamă în ultimul an universitar, un fief al intereselor Partidului Național Liberal (PNL). Dan Podaru, unul dintre prodecanii facultății, vicepreședinte al PNL Sector 1 și consilier local al partidului, a fost capul de pod prin care, treptat, facultatea a fost transformată într-o anexă a filialei PNL pe care acesta o reprezintă.”

Fratii Tate împart bani din jocuri de noroc cu un sindicat de crimă organizată
Victor Ilie, Luiza Vasiliu, Bianca Albu – Ilustrație: Andy Sinboy (RISE Project)

„Am găsit șase cazinouri din care fac bani frații Andrew și Tristan Tate. Britanicii sunt asociați cu cea mai mare frăție de crimă organizată din istoria recentă a României: Familia DMS. Membrii grupării au un istoric infracțional bogat: acuzații pentru plănuit asasinate, trafic de droguri, cămătărie, recuperări, bătăi violente de stradă, dar și jonglerii financiare și cu terenuri.”

Terenul de golf fantomă
Mihaela Tănase (Context)

„Un proiect cu bani europeni, început în urmă cu 10 ani, a păgubit statul român cu milioane de euro. Pe terenul din județul Sibiu, unde în 2015 trebuia să apară un grandios circuit de golf, astăzi pasc niște capre și câțiva măgari.”

—-

Iulia Stănoiu
Este reporter de investigații al Context.ro. Anterior, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată Organized Crime and Corruption Reporting Project, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. De asemenea, a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.


✍ Despre jurnalism
de la un lup tânăr: Mircea Pătrașcu


Tot în ton cu tema Superscrieri #12, NOUA GENERAȚIE, ne dorim să aducem niște suflu fresh în Superscrieri, așa că ne bucurăm de prezența lui Mircea, el va fi gazda newsletter-ului Superscrierile lunii, de acum încolo:
„Salut, numele meu este Mircea. Sunt student la Jurnalism (anul 3), am fost colaborator la Libertatea, unde am și publicat. Îmi plac poezia, fotografia și jurnalismul făcut cu simț de răspundere.”

Superscrieri 12 a promovat anul acesta noile generații de jurnaliști. S-au unit în același loc atât jurnaliști cu vechime și experiență cât și cei debutanți sau chiar studenți. Noua generație a demonstrat că vine din urmă cu principii cel puțin la fel de puternice și cu noi perspective asupra lumii.

Ziua Superscrieri a fost un semnal de alarmă pentru jurnalism și a arătat tuturor greutățile, riscurile și pericolele cu care jurnaliștii se confruntă de fiecare dată când ies pe teren sau aleg să scrie despre un anumit subiect. Matthew Caruana Galizia, Paul Radu și Emilia Șercan au fost în prim planul unui debate, moderat de Vlad Stoicescu, care a pus în perspectivă riscurile cu care jurnaliștii, cu precădere cei de investigație, își fac meseria în România și nu numai.

Gala Superscrieri a fost un carusel de emoții, prin celebrarea materialelor nominalizate și premiate anul acesta, dar și prin momentele de reculegere care au pus în prespectivă fragilitatea umană și necesitatea de a fi alături unul pentru celălalt.


📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

 

Mihai Ghiduc: Cumva, în mai, am reușit să facem și câteva articole pe care le aveam pe listă de mult, dar am fost și deturnați de la planuri de evenimentele curente. Cam cum se întâmplă în fiecare lună, de fapt.

🔵 Minecraft Stories, de Daniela Vasilache

Ca să nu mai avem eterna problemă a întrebării „Minecraft? E despre joc?”, avem acum și povești despre jocul Minecraft. În rest, Mindcraft Stories rămâne despre rolul științei și tehnologiei în societate.

🔵 Ce obiectiv are algoritmul?, De Alin Răuțoiu

Alin face o paralelă între felul în care inteligența artificială schimbă felul în care privim lumea și cel în care a făcut-o cinematografia, cu ajutorul obiectivului. Da, titlul e un joc de cuvinte pe care, spre rușinea mea, a trebuit să mi-l semnaleze.

🔵 10 rase de câini cu probleme de sănătate și de ce ar trebui interzise de la reproducere, de Adriana Moscu

Lista de subiecte „în așteptare” din redacție e lungă și mereu se întâmplă câte ceva care le amână pe termen nedefinit. Cred că Adriana a propus să scrie despre rasele de câini cu probleme din cauza obsesiei oamenilor pentru siluete „pure” acum vreo doi ani. Luna asta s-a găsit o fereastră pentru acest articol.

🔵 De ce nu e indicat să plantezi palmieri în România?, de Adriana Moscu

Fereasta n-a ținut prea mult, pentru că avem primari care cred că e OK să transformi Bucureștiul într-un oraș de la marginea deșertului. Chiar și cu câteva decenii înainte ca schimbările climatice să deșertifice mare parte din Sudul României.

🔵 Cum a ajuns „orașul de 15 minute” ținta conspiraționiștilor?, de Ionuț Preda

Un alt subiect „la zi” vine, cum se întâmplă mult prea des în ultima vreme, din zona siteurilor coonspiraționiste. Un concept cât se poate de decent de urbanism a devenit ținta extremiștilor, pentru că aceștia au mereu nevoie să se convingă că există cineva care vrea să-i controleze.


Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 Petru Barbu realizează pentru Libertatea o analiză a audiențelor de televiziune din mediul rural și orașele mici, segment ignorat de companiile care investesc în publicitatea TV.

👉VIDEO. Breaking Fake News e o emisiune realizată de jurnalistul Marian Voicu pentru TVR. În ultima ediție, analizează o parte din tezele propagandei ruse propagate de site-uri din România. Consiliul Regional din Cernăuți ar fi votat interzicerea bisericilor românești și confiscarea proprietăților, susține una din aceste teze false, demontată în emisiune. (YouTube/TVR)

👉 Chatboții care folosesc tehnologie AI și pot genera falsuri sau dezinformare ar trebui să fie etichetați ca atare, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. (Reuters)

👉 Uniunea Europeană a adoptat un raport care solicită statelor membre să investească mai mult în educație media și educație despre dezinformare. Raportul adoptat urmărește protejarea spațiului informațional european. (Reporters Without Borders)


 

🐺Testimoniale de la Gala Superscrieri #12
interviuri cu jurați și câștigătoarea Premiul Juriului

🐺 Daniel Condurache
„Se scrie nu doar cu penița gurii lupilor tineri, ci se scrie cu toate instrumentele. Totul este mult mai polifonic și mai interesant și poate fi mult mai ușor de receptat în principal pentru cei care de regulă nu citesc presă tradițională.”

🐺 Emilia Șercan
„Am apreciat materialele făcute de tinerii jurnaliști. Mulți dintre cei care au semnat materiale sunt echipe formate din tineri, care fac presă de foarte bună calitate care contează pentru noi și reușește să ne deschidă mințile, sufletele și să fim mai informați cu ceea ce se îmtâmplă în lume.”

🐺 Mona Dîrțu
„Gândul cu care am rămas e că, în seara asta la Gala Superscrieri au fost foarte mulți jurnaliști tineri și foarte mulți studenti sau oameni care sunt la început și descoperă acum meseria asta. Înseamnă reînoinre, reîmprospătare, idei noi, avem nevoie de voi.”

🐺 Andreea Vîlcu
„Nu a fost jurnalism de prima dată. Inițial voiam să intru la publicitate, dar s-a nimerit să intru la jurnalism și am avut norocul să ajung în redacția DoR unde am învățat cam tot ce știu despre jurnalism.”

 


🎥🏆Making of Gala & Ziua Superscrieri #12

Un scurt rezumat al celor două evenimente Superscrieri de anul acesta, în care apare doar o mică parte dintre cei care ne-au ajutat să punem în lumina reflectoarelor jurnalismul adevărat. Le super mulțumim juriului, partenerilor, voluntarilor, jurnaliștilor și publicului. 💙

Dacă vrei să ne susții, dă-ne un semn, ne pregătim deja pentru următoarea ediție. 🙂
—-

🔵 Ziua Superscrieri, eveniment moderat de Vlad Stoicescu (jurnalist Să fie lumină și Dela0.ro), în cadrul căruia a avut loc o dezbatere despre riscurile jurnalismului de investigație. Panelul de discuție a fost format din Matthew Caruana Galizia (Director al Fundației Daphne Caruana Galizia), Emilia Șercan (jurnalistă de investigație) și Paul Radu (jurnalist și director The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP).

🔵 A urmat Gala Premiilor Superscrieri, în care am premiat materiale reprezentative pentru cel mai bun jurnalism al anului trecut.


👏🏻🎉Felicitări, Andreea Pavel, pentru Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism 2023!

Ne bucurăm că acest premiu se oferă pentru prima oară în presa locală,cătreco-fondatoarea info-sud-est.ro (Constanța). 💪

Printre materialele luate în considerare de comitetul de nominalizare se află seria de investigații pe care am premiat-o și la ediția de anul acesta #Superscrieri12, despre fondurile europene accesate pentru Delta Dunării prin mecanismul Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI), urmată în 2022 de o anchetă a Parchetului European.


Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.