Superscrierile lunii octombrie, selecție de Mihai Voinea


Data publicării: 08/11/2022

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale lunii octombrie
  • best of Mindcraft Stories
  • despre dezinformare, din newsletterul Misreport

Cele 8 superscrieri ale lunii octombrie sunt selectate de Mihai Voinea, jurnalist co-fondator Recorder – un model de succes al presei independente din România.

Mihai Voinea: „Această listă este dovada că jurnalismul din România încă supraviețuiește, deși zace întins pe un pat de spital și e conectat la aparate. Cât încă se mai întâmplă să mergi cu mașina și să dai peste un interviu extraordinar difuzat la radio, cât încă se mai fac materiale la care s-a muncit cu lunile, cât încă apar investigații pornite de la informațiile unor whistlebloweri care nu și-au pierdut încrederea în presă, cât încă se mai scriu opinii în care simți expertiza unui jurnalist de școală veche și grija lui față de cititorul care merită să înțeleagă un subiect complicat…

Cât încă se mai întâmplă toate acestea, înseamnă că pacientul respiră și că suntem datori cu o reverență în fața tuturor celor care se luptă să-l țină în viață. Autorii materialelor de mai jos se numără printre ei.”

SUPERSCRIERILE LUNII OCTOMBRIE
SELECȚIE DE MIHAI VOINEA


EXCLUSIV. Generalul Cristian Radu, șeful IGSU care a ascuns filmările de la Colectiv, este cercetat penal pentru că și-a pus șoferul să-și asume, în locul lui, un accident
Ada Costanda, Cătălin Tolontan (Libertatea)

Dosarul penal a fost deschis la 7 luni după evenimente, pentru că «accidentul a fost mușamalizat cu ajutorul unor oameni din MAI», a explicat ziarului unul dintre angajații IGSU. Acesta susține că a fost obligat să participe la pitirea mașinii și la raportarea falsă a accidentului comis de Cristian Radu, prim-adjunct al șefului IGSU.  În primăvara acestui an, procurorii au găsit mașina chiar în hangarul MAI, unde fusese ascunsă. Ei au solicitat către INML să vadă al cui e sângele de pe airbagul din dreapta, unde spune generalul că a stat. Testul ADN a venit cu o surpriză.”

foto Justin Stavaru / Mediafax

Călin, file de poveste
Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu (Să fie lumină)

Puși în fața evidențelor care explicau, prin simpla corelare, acțiunile de intermediere a unei mite menite să ne oprească din publicarea unei investigații la care noi, de fapt, nu lucram, ne-am dat imediat seama că avem înaintea noastră un subiect de maxim interes public, a cărui dinamică deschisese două paliere care interacționau, într-un carusel nebun de posibile fapte penale.”

Cum ajung influenceri precum Justițiarul de Berceni să le vorbească elevilor în școli, în timp ce educatorii calificați stau la ușă
Alex Olaru (PressOne)

De patru luni, Justițiarul de Berceni prinde presupuși prădători sexuali, pe care îi momește cu identități false de minori sau cu ajutorul copiilor care au fost abordați în viața reală și care apoi îi scriu lui. Copiii vor să fie ca Justițiarul, pentru că se uită la videourile lui și simt că li se face dreptate. 

În realitate însă, legea din România nu pedepsește astfel de fapte, dacă identitatea victimei este fictivă, așa că rezultatul real e doar un conținut online provocator și apoi monetizat.”

foto Vadim Ghirda

INTERVIU AUDIO. Corespondentul de război Vadim Ghirdă: “Nu există justificare pentru agresiune, iar violența nu este o soluție”
Cristina Teacă (RFI)

Fotojurnalistul român Vadim Ghirdă, de la Associated Press, a obținut, recent, două premii în cadrul prestigiosului Prix Bayeux acordat, în Franța, corespondenților de război din lumea întreagă. Vadim Ghirdă a obținut Premiul Publicului și Premiul Juriului Internațional pentru munca sa din Ucraina.
Vadim Ghirdă lucrează pentru Associated Press din 1989. Trei decenii în care a acoperit foarte multe zone de conflict, începând cu tot ceea ce a ținut cu destrămarea Iugoslaviei, finalul războiului din Bosnia, conflictul din Kosovo, Macedonia iar apoi conflictul israeliano-palestinian – Teritoriile ocupate și Israel, a lucrat și în Irak, în Turcia – la frontiera siriană.”

🎧 Caută în articol playerul audio pentru a asculta interviul.

Cutia neagră a haosului din Armata Română: cum s-a prăbușit elicopterul care nu trebuia să decoleze
Andrei Udișteanu (Recorder)

Pe 2 martie 2022, la o săptămână de la izbucnirea războiului din Ucraina, Armata Română pierdea, într-o singură noapte, opt oameni și două aparate de zbor. O aeronavă MiG-21 LanceR, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, s-a prăbușit în zona localității Cogealac, din județul Constanța. Plecat în misiune de căutare, un elicopter IAR 330 PUMA, cu șapte oameni la bord, s-a prăbușit și el la câteva minute după decolare.

Ancheta Parchetului Militar trenează de peste o jumătate de an, iar Armata a oferit explicații evazive în care vina a fost aruncată mai mult asupra celor decedați în misiune. Recorder a intrat, însă, în posesia informațiilor de pe cutia neagră a elicopterului, precum și a notelor explicative olografe date la cald de cadrele militare implicate în coordonarea misiunii. Din toate aceste documente iese la iveală o lipsă de coordonare și o stare de degringoladă îngrijorătoare pentru Armata care ar trebui să ne apere în caz de război.”

Ce ne învață 10 ani în Parcul Văcărești despre cum să conservăm natura în orașe
Anca Iosif, fotografii de Cătălin Georgescu (DoR)

Parcul Natural Văcărești a fost cartier, groapă de gunoi, adăpost pentru nevoiași, loc de cuibărire pentru păsări, loc în care să simți din nou că trăiești. Iată cum a ajuns aici și cum a trecut de la oamenii care l-au fondat la Primăria care-l administrează azi.”

VIDEO | De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii
Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama)

Lansăm astăzi primul documentar video Panorama, realizat în parteneriat cu McKinsey România. De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii a pornit din dorința de a înțelege ce stă în spatele statisticilor care încă ne plasează la coada clasamentelor europene privind economisirea și planurile pentru viitor.”
 

foto Inquam Photos

Marea amnistie. Lecția la care Curtea Constituțională a rămas repetentă
Liviu Avram (Adevărul)

„Da, este vorba despre scandalul privind prescripția și amnistia mascată de care urmează să se bucure mii de prezumtivi infractori.

Simplificând mult, dar fără să alterăm esența: instituția prescripției este concepută ca o ghilotină care lucrează în favoarea inculpatului. Atunci când cade, aceasta retează dreptul statului de a urmări și condamna un inculpat, iar acesta rămâne liber, ca și cum nu ar fi comis fapta.”

—-

Mihai Voinea
Este jurnalist la Recorder și unul dintre cei doi coordonatori editoriali ai proiectului. Lucrează în presă din 2006, când a început ca jurnalist sportiv la cotidianul Sport Total. A continuat la Evenimentul Zilei, iar apoi a devenit reporter special la Adevărul.
În 2017 și-a dat demisia din presa tradițională, pentru a porni de la zero un proiect de presă independentă. Așa a ajuns să fie unul dintre co-fondatorii Recorder, unde lucrează și astăzi.


 📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

Mihai Ghiduc: „În Egipt a început COP 27, conferința dedicată schimbărilor climatice care e perturbată de război și criza economică. E o temă care ne-a preocupat mult anul acesta, la Mindcraft Stories, și care va continua să ne ocupe timpul – sper să venim cu informații interesante, chiar de la fața locului. Până atunci, iată o listă de articole publicate în ultima lună, care s-ar putea să te intereseze.”

🔵 Balaurul dobrogean naște fascinație și teamă, de Oana Racheleanu

Oana debutează în Mindcraft Stories cu o poveste despre cel mai mare șarpe din România – unul atât de rar și de discret încât nici măcar specialiștii care-l studiază n-au văzut decât câteva exemplare în ani de cercetare.


🔵 Jocuri video politice. Ce am învățat despre discriminare și putere la Clujotronic?, de Vlad-Marko Tollea

La Cluj, o expoziție de jocuri video indie a explorat teme politice. Vlad-Marko Tollea a avut răbdare să se joace cu ele. „…ca să nu te joci și tu”, ar fi fost probabil titlul dacă publica textul în Vice, site cu care mai colaborează. 


🔵 Gândacii de făină, chiriașii nedoriți din cămara ta, de Andreea Drăghici

Seria despre Biodiversitate Urbană realizată împreună cu  Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă cu niște insecte cu care nu prea vrei să ai de-a face, dar care au profitat la maximum de condițiile oferite de om. Și care n-au nicio legătură cu celelalte insecte implicate într-un soi de făină, cele care îi agită pe indignații de serviciu.


🔵 Carlsen versus Niemann. O privire statistică asupra scandalului momentului în șah, de Ionuț Preda

Într-o lună în care s-a vorbit mult despre doping în sport, din cauza Simonei Halep, Ionuț scrie și despre șah. Asta pentru că tocmai s-a descoperit și acolo un caz de „doping” (sau se bănuiește că ar exista unul). Nu cu substanțe interzise, ci cu algoritmi care joacă șah mai bine decât orice om.


🔵 ​​Inteligența artificială e imprecisă, dar poate ajuta la rezolvarea problemelor matematice complexe, de Mihai Ghiduc

Am vorbit cu Petar Veličković, cercetător la Deep Mind, despre două lucruri care mă pasionează: matematică și inteligența artificială. Un algoritm dezvoltat pe Petar a fost folosit pentru a ajuta matematicienii să descopere o teoremă – o premieră pentru colaborarea dintre acest domeniu și AI.


Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.