VIDEO Ziua Superscrieri: Riscurile jurnalismului de investigație, cu Emilia Șercan, Matthew Caruana Galizia, Paul Radu, Vlad Stoicescu


Data publicării: 29/06/2023

Publicăm discuția care a avut loc în cadrul evenimentului Ziua Superscrieri, înainte de Gala Premiilor Superscrieri ediția#12.

Evenimentul a avut loc la Cinema Elvira Popescu și am discutat despre riscurile jurnalismului de investigație.

Invitați:
Matthew Caruana Galizia (Director al Fundației Daphne Caruana Galizia)

Emilia Șercan (jurnalistă de investigație, victimă a unui kompromat)
Paul Radu (jurnalist de investigație, Director al The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP)
Vlad Stoicescu, moderator (jurnalist de investigații, co-fondator Dela0.ro, Să fie lumină)

Am dorit ca această conversație să reiasă lucruri concrete pe care le putem face la nivel micro sau macro, pentru a-i face pe jurnaliștii de investigație mai puțin vulnerabili.
Am discutat despre siguranța jurnaliștilor de investigații și impactul emoțional și fizic pe care meseria o poate avea atât asupra lor, cât și asupra familiilor lor. Fiecare dintre invitați a împărtășit din experiențele lor concrete, împreună cu tips&tricks despre cum au reușit să le depășească și cum se pregătesc să le prevină.

Ideea principală care reiese în mod repetat este necesitatea de a funcționa în rețele, de a aparține unor comunități mai mari, mai unite și mai bine organizate.

Această apartenență este o soluție de garantare a siguranței și pentru că poți împărtăși informații sensibile cu mai mulți oameni, din mai multe zone geografice, dar și diferite zone de competențe. OCCRP și Fundația Daphne sunt modele de succes la nivel international pentru lucrul în rețele și jurnalism colaborativ.

Un alt aspect important, necesitatea de a colabora cu autoritățile și cu alți stakeholderi, de tipul ONG-urilor specializate. Jurnalismul de investigație servește mereu interesul public, dar informațiile pe care le aduce la lumină trebuie transformate în acțiuni de către alți actori.

S-a discutat despre sisteme de securitate digitală și instrumente de lucru care să ușureze munca – în investigație se lucrează foarte mult cu informații sensibile și cu sisteme de date complexe (data journalism).

Și, în cele din urmă, pentru că este o meserie care te consumă, am discutat despre necesitatea de a avea access la servicii de mental health în urma muncii de investigație.

Mai pe larg, te invităm să urmărești în video.
Discuția a avut loc în limba engleză.

Eveniment powered by Friedrich Naumann Foundation for Freedom și susținut de partenerii Premiilor Superscrieri #12