Despre ediție

UPDATE 18 ianuarie: Înscrierile pentru ediția curentă s-au încheiat. Urmează jurizarea, apelul pentru premiile onorifice, anunțarea nominalizaților în luna martie și Gala de Premiere în luna aprilie. 

CUM VA FI ACEASTĂ EDIȚIE

Unde e viața?
Pare că a dispărut, așa cum o știam. Au dispărut mângâierile, au dispărut îmbrățisările, au dispărut petrecerile, au dispărut aplauzele. E tot mai greu de proiectat, tot mai dificil de planificat – și aproape imposibil de prevăzut. Lumea e în stand-by.

Ai auzit de Superscrieri?
Superscrieri e un festival de povestiri de non-ficțiune, acele povestiri care ne spun cine minte și cine spune adevărul. Non-ficțiuni care schimbă lumea. Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de Hexi Pharma, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din biserică.

Dar Superscrieri nu e doar o gală care premiază de 10 ani aceste povești. E chiar un ditamai ecosistemul de promovat adevărul prin povestiri excepționale. Și, care, ca orice proiect, s-a întâlnit în 2020 cu o lume în stand-by.

 

„Ediția a 10-a va fi la Ateneu sau nu va fi deloc” am spus acum câțiva ani, pe scena Galei Superscrieri. Aveam în minte faptul că oamenii care caută și scot la iveală adevărul merită o seară a lor. Pe cea mai mare scenă a țării, la o ediție aniversară. Dar astăzi, în această lume în stand by, mai util decât o ediție aniversară este să ne concentrăm pe continuitatea proiectului, pe o ediție a Încrederii. În aceste vremuri în care ne bazăm mai mult ca oricând pe autorii care ne relevă realitatea, ne propunem ca Superscrieri să se consolideze în continuare ca o mică oază de încredere în munca și eforturile pe care le depun. Și, împreună cu acești autori și poveștile lor, să facem și pentru cititori demonstrația unui proiect instrument care îți facilitează orientarea către adevăr, cu mai multă gândire critică, în lumea de azi.

 

Așa că în dificilul an 2020, când nu se poate planifica nimic curajos, nu vom desfășura o a 10-a ediție aniversară, ci o simplă ediție de consolidare a Încrederii.

Sperăm ca de ediția #11 să ne putem îngriji cum se cuvine și să putem aniversa atunci cu adevărat împreună toți acești ani de povești puternice despre adevăr.


ÎNCREDEREA SE CÂȘTIGĂ CUVÂNT CU CUVÂNT
Încrederea o construim împreună, înțelegând mai bine poveștile pe care le trăim. Superscrieri adună povești de impact despre realitate, dar este rolul fiecăruia să le judece mai în profunzime. Să le privească din mai multe perspective. Să își asume rolul de a contribui la creșterea lor, fie că suntem autori sau cititori sau chiar surse. Suntem, așadar, mai multe fețe ale unui adevăr și responsabili pentru felul în care acesta ne aduce împreună.

 

 VIZIUNE/MISIUNE        

Credem în puterea cuvintelor de a schimba minți și suflete, de a revela lumea în care trăim, de a prezenta modele de urmat.

Premiile Superscrieri este o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale, crezând în puterea cuvintelor de a influența în bine relațiile dintre noi și de a genera schimbări de atitudini, cutume, norme.

Credem că România are nevoie de poveşti puternice şi texte de calitate care: informează corect, emoționează, modifică percepţii şi stereotipuri, creează mişcări sociale, și, în final, schimbă lumea în care trăim.

Prin această competiţie vrem să încurajăm în România tipul de jurnalism care dă câştigătorii de premii Pulitzer. Premiile sunt deschise în mod democratic tuturor autorilor, consacraţi sau nu, din presă sau de pe platforme digitale, jurnalişti sau bloggeri, profesionişti sau amatori.

MISIUNEA DECLARATĂ A SUPERSCRIERILOR: să contribuie activ la creşterea unei noi generaţii de oameni de presă.

VIZIUNEA noastră: stimularea unei clase de autori, editori şi publisheri cu simţ de răspundere faţă de cititori.

Premiile Superscrieri  se adresează nu numai autorilor, ci și cititorilor, publicului în ansamblu. Suntem convinși că scrierea creativă produce nu numai conținut mai bun, ci și autori și cititori mai responsabili.

Fundația încurajează orice donație, atât financiară cât și sub formă de promovare, și vă mulțumim anticipat pentru asta.

Ce reprezintă Superscrieri și de ce merită susținere

 

Premiile Superscrieri reprezintă o întâlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.

Misiunea Superscrieri e să alimenteze constant cu energie această interacțiune, interacțiunea dintre poveștile care schimbă lumea și căutătorul de adevăr – acel „fiecare dintre noi”: cititorul, privitorul, omul ce caută să înțeleagă, prin povești bine scrise și documentate, care este locul lui-ei în lumea complicată în care trăiește.

Credem că doar poveștile de acest tip – Superscrieri – pot schimba lumea în care trăim, prin impact, sau ne pot schimba pe noi în raport cu ea, cu alte cuvinte că pot aduce un sens al nostru, în raport cu ceilalți. Fiindcă, dintotdeauna, poveștile au avut acest rol, de punți între minți și suflete, între oameni și civilizațiiSuntem suma poveștilor pe care le lăsăm în urma noastră.

Mai aplicat, Superscrieri este, în primul rând, un festival anual de storymaking, ajuns care include un eveniment important, Gala Premiilor Superscrieri.
Excelența juriului este punctul central al acestei manifestări, în jurul careia am mai dezvoltat de-a lungul acestor 10 ani:

Evenimente dedicate autorilor:

  1. Bursele Superscrieri (finantare pentru realizarea de subiecte pe teme de interes public)
  2. Ateliere, seminarii și mentorate de storytelling cu Mona Dîrțu
  3. Cercul Șercan (întălniri periodice private între autori/redacții, de debate pe starea actuală a presei și identificare de subiecte de interes cros-redacțional)

Evenimente de întâlnire dintre autorii noului jurnalism românesc cu cititorii lor:

  1. Festivalul Superscrieri, cu Zilele Superscrieri+ Gala de Premiere + Cercul Donatorilor de Presă = 2 zile de întâlniri ale redacțiilor, organizațiilor jurnalistice și autorilor cu cititorii lor, reprezentate prin ateliere, expoziții, masterclass-uri și alte evenimente)
  2. Masterclass-uri (întâlniri periodice ale jurnaliștilor cu experiență cu publicul lor)
  3. Menținerea unui interes constant asupra materialelor cu potential de schimbare, prin alcătuirea și publicarea, lunar, a topului „Superscrierile lunii” (social media)

++++

Pentru Superscrieri #10 ne bazăm, ca în fiecare an pe oameni și companii care înțeleg rostul de a trăi și de a funcționa normal într-o realitate în care lucrurile sunt clare pentru toți. Le mulțumim celor care ne-au confirmat deja că ni se realătură: BRD – Groupe Société Générale, cel mai implicat partener al nostru de până acum, precum și partenerii de creștere – FAN Courier, Kaufland și susținătorii de premii – ENEL, Medlife, Bitdefender, Azaria Food, Friends/TBWA și suntem încrezători că lista se va extinde.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acești ani de Superscrieri!
Vă invităm să aducem în continuare un plus de resurse de orice fel în aceste comunități. Scrieți-ne pentru orice idee de susținere și colaborare: hello@ffff.ro.

Fundația Friends For Friends, ffff.ro