Superjuriul

Juriul este format din 16 profesioniști cu experiență în jurnalism și comunicare.

Vlad Mixich – preşedintele juriului

Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul “Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas “Premiul Milan Kundera.” Este Fellow al German Marshall Fund și al Carter Center din Statele Unite. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie. “Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. “Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”  

 

 

ani sanduAni Sandu

Jurnalist de radio şi presă scrisă, corespondent Radio România Actualităţi în Statele Unite, editor asociat la Decât o Revistă, a publicat în Esquire şi Tabu. A primit în 2011 premiul „Tânărul jurnalist al anului” la secţiunea cultură, distincţie oferită de Freedom House jurnaliştilor a căror muncă este considerată a contribuţie importantă pentru „o presă mai bună într-o societate mai bună”. Scrie despre „lucrurile care nu-mi dau pace, despre obsesii şi descoperiri”.

 

 

c movilaCristian Movilă

Cristian Movilă a colaborat ca fotoreporter cu unele dintre cele mai prestigioase publicaţii, precum The New York Times, News Week, National Geographic şi Paris Match. Înarmat doar cu aparatul de fotografiat, a documentat momente de cumpănă din viaţa locuitorilor Fâşiei Gaza şi a Osetiei de Sud şi a explorat prin obiectivul său o varietate de aspecte socio-politice din Europa de Est. Ca sprijin pentru Fundaţia Scheherazade a demarat proiectul fotografic Unfinished Dreams, unic în România prin abordare şi anvergură, dedicat copiilor din secţia de oncopediatrie a spitalului Marie Curie. Pentru că îi plac poveştile inspirate din realitate, plănuieşte să dezvolte împreună cu Tudor Giurgiu un proiect de lung-metraj bazat pe povestea furtului celor 7 tablouri din muzeul olandez.

 

 

Dan Ducadan_duca22

“Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

 

 

Gabriel DobreGabriel Dobre

„Aproape inginer nuclearist, actual senior editor” aşa se descrie în șase cuvinte Gabriel Dobre. E unul dintre fondatorii trimestrialului Decât o Revistă (DoR), unde scrie, editează și, din când în când, cară reviste.

 

 

 

 

liviu ioluLiviu Iolu

Jurnalist la Adevărul din 2012. A scris pentru Evenimentul Zilei şi a colaborat cu Dilema Veche, primind mai multe premii pentru reportaj şi expresivitate jurnalistică acordate de Clubul Român de Presă, Freedom House şi World Vision. În 2008 a primit Marele Premiu pentru Presa Scrisă al Clubului Român de Presă pentru seria de articole „Arestaţi de aliaţi” ce a contribuit la demiterea Ministrului de Externe de atunci. Este creierul limpede al echipei, calitate exersată de-a lungul carierei sale fotbalistice din adolescenţă când a activat ca stoper şi coordonator de joc, talent pe care nu ezită să îl pună la lucru şi în articolele sale sportive pentru care a primit premiul Ioan Chirilă. A colaborat la realizarea unor reportaje pentru Al Jazeera English şi ITV News şi a fost producătorul emisiunii „Generaţia cu cheia de gât”.

 

 

MOISE-GURAN-ORA-DE-BUSINESS

Moise Guran

Este un jurnalist român pe teme economice, prezentatorul și realizatorul emisiunilor Biziday și Ora de Business de la postul TVR 1. Mai e și vocea care intră cu România în Direct, de luni până vineri, la Europa FM.

În plus, când nu poate fi văzut sau ascultat, pe Moise îl puteți citi pe blogul Biziday.

 

 

Marta_8209

Marta Ușurelu

Marta este absolvent al Facultății de Filosofie. Are o experință de17 ani în presă scrisa de business (CronicaRomană, Ziarul Financiar, etc) și o experință de cinci ani ca antreprenor la Biz, o revistă de afaceri avangardistă care oferă conținut viu și abordări unice asupra mediului de business local și internațional.
În 2009 avut puterea să preia o revistă închisă și să pornească de la zero, reușind să facă din Biz  în doar 2 ani, conform BRAT, cea mai citită revistă de afaceri pe nișa sa, mizând pe inovație și competență. Cu încăpățânare și curaj, alături de echipa sa, Marta a reușit să facă din Biz mai mult decât o revistă, un brand care a strâns în jurul sau o comunitate de oameni de afaceri.

 

 

Melania-Medeleanu

Melania Medeleanu 

Si-a început cariera în TV ca prezentatoare a unei emisiuni de rebus de pe televiziunea publică, pentru a trece la Realitatea TV, din 2002. Este absolventă a BBC Radio School și licențiată în Psihologie și Sociologie la Universitatea București. Are la activ un premiu APTR pentru cel mai bun jurnal de știri, împreună cu echipa Realitatea TV (2005). A urmat și stagii de pregătire la televiziuni locale din Statele Unite. Are un Master în Terapia Logopedică, în cadrul Facultății de Psihologie, Universitatea București.

 

 


mihnea-marutaMihnea Măruţă

Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro.

 

 

 

 

paul radu Paul Radu

Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al data journalism, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în jurnalismul de date cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. Ultima iniţiativă la care a luat parte este vis.occrp.org adica VIS-Visual Investigative Scenarios.

 

 

IMG_1121Simona Tache

A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima și singura femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de “cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul și a mai semnat texte în DilemaPlayboy și Maxim. Și-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla, iar actualmente ține rubrici în Cațavencii și Unica, scrie scenarii pentru televiziune și postează zilnic pe unul dintre cele mai cunoscute și mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro.

 

 

tania radu site
Tania Radu

Tania Radu este în presă de o veșnicie, adică din 1982.  În prezent, este corespondent pentru Radio Europa Liberă și cronicar literar pentru revista ”22”  (rubrica Chenzina literară). A lucrat de-a lungul timpului la ”Flacăra” (până în 1988), a participat la înființarea efemerei reviste ”Litere” (1990), apoi a suplimentului „Litere, Arte & Idei” al ziarului Cotidianul, unde a fost redactor și co-editor (1991-2004, cu pauze). Din 2005 până în 2012, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (fără pauze). Între  1989-2000, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. A publicat mai multe traduceri în limba franceză şi numeroase articole în presa culturală.

Nu are blog, nici facebook sau twitter. Și încă nu le duce lipsa.

 

 


teodor tita
Teodor Tiţă

Jurnalist. A semnat pentru prima oară în Dilema. Apoi Curierul Naţional, Europa FM, BBC Romanian, Realitatea Media, Hotnews etc.  A colaborat de-a lungul vremii cu periodice  ca 22, Corso, Decât o Revistă. Îl puteţi urmări pe Twitter.

 

 

vlad-petreanu-

Vlad Petreanu

“Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.“

 

 

 

vasile_ernuVasile Ernu  

Născut în URSS, potrivit titlului unuia dintre romanele sale distinse cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Vasile Ernu este scriitor, eseist, comentator politic şi editor, fiind unul dintre fondatorii platformei Critic Atac. A ţinut rubrici de opinie în România Liberă şi pe HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele culturale Noua Literatură, Observator Cultural şi Suplimentul de Cultură. Printre cărţile publicate se numără: Ultimii eretici ai imperiului (2009), Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (2010, în colaborare cu Bogdan Alexandru-Stănescu), Intelighenţia rusă de azi (2012, volum de interviuri). Pe un ton degajat, dar nu lipsit de gravitate, Vasile Ernu documentează ceea ce ne desparte, dar mai ales ceea ce ne apropie de normalitate pentru că „arta crează sensuri cu ajutorul metaforelor”, iar unde există sens, există salvare.