Superjuriul

Super-mulțumim juriului de anul acesta, care va evalua lucrările dedicându-și pro bono timp și pasiune pentru a-i descoperi pe acei autori de non-ficțiune care merită recunoaștere.

Juriul confirmat:

mona

Mona Dîrțu – președintele juriului 

S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă – în fosta rețea de ziare Monitorul -, în cea de business, ca redactor șef la “Business Magazin” și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

Este co-autor al cărții “Cei care schimbă jocul”, lansată în 2014 și tot anul acesta s-a implicat ca mentor și ambasador în proiectul Bursele Superscrieri/Avon.

 

andrei

Andrei Pungovschi

Andrei Pungovschi este fotojurnalist, lucrează ca fotograf și editor foto la publicația Decât O Revistă. Din 2007 este fotograf colaborator (stringer) la Agence France Presse. După ce a terminat facultatea de jurnalism, o bursă Fulbright i-a permis să studieze fotojurnalism la University of Missouri din Statele Unite. Din 2005 până în 2010 a fost angajat al agenției Mediafax. În paralel, a colaborat cu diverse publicații, printre care The Associated Press, The Guardian, The International Herald Tribune, The Christian Science Monitor, Al Jazeera, Esquire România.

 


ani sanduAni Sandu

Jurnalist de radio şi presă scrisă – editor asociat la DoR și jurnalist la Radio România Actualități, a publicat în Esquire şi Tabu. A primit în 2011 premiul „Tânărul jurnalist al anului” la secţiunea cultură, distincţie oferită de Freedom House jurnaliştilor a căror muncă este considerată a contribuţie importantă pentru „o presă mai bună într-o societate mai bună”. Scrie despre „lucrurile care nu-mi dau pace, despre obsesii şi descoperiri”.

 

 

catalin_tolontan_230

Cătălin Tolontan

Are o experiență de peste 15 ani de gazetărie – în prezent, jurnalist GSP și scrie pe www.tolo.ro.

“Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.
Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului.”


c movilaCristian Movilă

Cristian Movilă a colaborat ca fotoreporter cu unele dintre cele mai prestigioase publicaţii, precum The New York Times, News Week, National Geographic şi Paris Match. Înarmat doar cu aparatul de fotografiat, a documentat momente de cumpănă din viaţa locuitorilor Fâşiei Gaza şi a Osetiei de Sud şi a explorat prin obiectivul său o varietate de aspecte socio-politice din Europa de Est. Ca sprijin pentru Fundaţia Scheherazade a demarat proiectul fotografic Unfinished Dreams, unic în România prin abordare şi anvergură, dedicat copiilor din secţia de oncopediatrie a spitalului Marie Curie. Pentru că îi plac poveștile inspirate din realiate, plănuiește împreună cu Cristian Mungiu proiectul de lung-metraj bazat pe povestea furtului celor 7 tablouri din muzeul olandez.

 

dan duca fdDan Duca

“Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

 

daniel mihailescuDaniel Mihăilescu

Fotojurnalist român în cadrul agenţiei de presă Agence France-Presse – AFP. Şi-a început cariera în anul 1994 la ziarul “Cotidianul”, condus la acea vreme de Ion Raţiu, un loc pe care îl consideră ca fiind cel mai frumos proiect jurnalistic la care a luat parte. Au urmat România Libera şi Evenimentul Zilei, iar din anul 2003 fotojurnalist în cadrul Agence France-Presse.

 

 


Gabriel DobreGabriel Dobre

„Aproape inginer nuclearist, actual senior editor” aşa se descrie în șase cuvinte Gabriel Dobre. E unul dintre fondatorii trimestrialului Decât o Revistă (DoR), unde scrie, editează și, din când în când, cară reviste.

 

 

 

 

Liviu-Iolu
Liviu-Iolu

Liviu Iolu

Jurnalist la Adevărul din 2012. A scris pentru Evenimentul Zilei şi a colaborat cu Dilema Veche, primind mai multe premii pentru reportaj şi expresivitate jurnalistică acordate de Clubul Român de Presă, Freedom House şi World Vision. În 2008 a primit Marele Premiu pentru Presa Scrisă al Clubului Român de Presă pentru seria de articole „Arestaţi de aliaţi” ce a contribuit la demiterea Ministrului de Externe de atunci. Este creierul limpede al echipei, calitate exersată de-a lungul carierei sale fotbalistice din adolescenţă când a activat ca stoper şi coordonator de joc, talent pe care nu ezită să îl pună la lucru şi în articolele sale sportive pentru care a primit premiul Ioan Chirilă. A colaborat la realizarea unor reportaje pentru Al Jazeera English şi ITV News şi a fost producătorul emisiunii „Generaţia cu cheia de gât”.

 

luca-niculescu

Luca Niculescu

Redactor șef al postului de radio RFI, din anul 2000. Este absolvent al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg (1996), iar din 1992 este jurnalist la RFI. A realizat emisiuni TV la Money Channel, la Televiziunea Română, iar în prezent realizează emisiunea “Imparțial” la televiziunea de știri Digi 24.

În 2003 este ales Personalitatea Francofonă a Anului, premiu oferit de Camera de Comerț Franceză în România și Ministerul Român al Culturii, în 2007 a obținut Premiul Comisiei Europene pentru cel mai bun talk-show de radio, iar în 2008 i-a fost acordat Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show de televiziune. În 2014 a fost ales membru în juriul prestigiosului concurs internațional Emmy Awards pentru categoriile News and Current Affairs.

Marius Chivumarius_chivu

Scriitor, traducător și cronicar literar.
În perioada 2005-2007 a realizat rubrici de carte la mai multe posturi de televiziune. Din 2005 este redactor-editor  la Dilema veche, unde ține cronica literară, și editorialist al revistei ELLE. Eseurile lui Marius despre proza și poezia românească contemporană au fost traduse în limbile engleză, suedeză, spaniolă, italiană, cehă și franceză.
A debutat editorial cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (2012 – Wikipedia), Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural, nominalizat la Premiul „Cartea Anului 2012” acordat de revista România literară, nominalizat la Premiul pentru Cartea de Poezie  a anului acordat de Radio România Cultural. A mai publicat jurnalul de călătorie Trei săptămîni în Himalaya (2012), iar volumul de povestiri Sfîrșit de sezon se află în curs de apariție la Editura Polirom. A tradus din poemele lui Tim Burton, scrisorile Lewis Carroll, povestirile Oscar Wilde și romanele lui Paul Bailey.


mihnea-marutaMihnea Măruţă

Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro.

 

 

 

 

Paul Radu

Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al data journalism, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în jurnalismul de date cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. Ultima iniţiativă la care a luat parte este vis.occrp.org adica VIS-Visual Investigative Scenarios.

Foto Alex RevegaSimona Tache

A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima și singura femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de “cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul și a mai semnat texte în DilemaPlayboy și Maxim. Și-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla, iar actualmente ține rubrici în Cațavencii și Unica, scrie scenarii pentru televiziune și postează zilnic pe unul dintre cele mai cunoscute și mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro.

 


teodor titaTeodor Tiţă

Jurnalist. A semnat pentru prima oară în Dilema. Apoi Curierul Naţional, Europa FM, BBC Romanian, Realitatea Media, Hotnews etc.  A colaborat de-a lungul vremii cu periodice  ca 22, Corso, Decât o Revistă. Îl puteţi urmări pe Twitter.

 

 


vlad-mixichVlad Mixich 

(ex-președinte al juriului Superscrieri la edițiile a doua și a treia)

Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul “Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas “Premiul Milan Kundera.” A fost bursier al German Marshall Fund şi al Carter Center din SUA şi în 2014 este Eisenhower Fellow for Innovation. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie. “Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. “Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

 

vlad-petreanu-

Vlad Petreanu

(ex-președinte al juriului Superscrieri la prima ediție)

“Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.“