Superjuriul

Super-mulțumim juriului de anul acesta, care va evalua lucrările dedicându-și pro bono timp și pasiune pentru a-i descoperi pe acei autori de non-ficțiune care merită recunoaștere.

președintele juriului

Mona Dîrțu

S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro..

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul”, lansată în 2014, iar în 2014 și 2015 s-a implicat ca mentor și ambasador în proiectele Bursele Superscrieri/Avon și Bursele Superscrieri/BRD.

Andrei Pungovschi

Andrei Pungovschi este fotojurnalist, lucrează ca fotograf și editor foto la publicația Decât O Revistă. Din 2007 este fotograf colaborator (stringer) la Agence France Presse. După ce a terminat facultatea de jurnalism, o bursă Fulbright i-a permis să studieze fotojurnalism la University of Missouri din Statele Unite. Din 2005 până în 2010 a fost angajat al agenției Mediafax. În paralel, a colaborat cu diverse publicații, printre care The Associated Press, The Guardian, The International Herald Tribune, The Christian Science Monitor, Al Jazeera, Esquire România.

Cătălin Tolontan

Are o experiență de peste 15 ani de gazetărie – în prezent, este jurnalist la Gazeta Sporturilor și scrie pe www.tolo.ro.

„Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.
Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului.”

Cristian Lupșa

Cristian Lupşa a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2003 şi în 2005 a terminat un master la Missouri School of Journalism. A lucrat în Washington, D.C., unde a coordonat un program de training pentru Committee of Concerned Journalists.

În România a fost senior editor şi apoi colaborator la Esquire, pentru care mai scrie ocazional. Din ianuarie şi până în octombrie 2009 a fost senior editor la revista Tabu. A mai publicat printre altele în Dilema Veche, The New Republic Online, Poynter, FHM România, Vivid, Playboy România şi Columbia Missourian. În prezent este editorul Decât o Revistă și organizează conferințele The Power Of Storytelling.

Dan Duca

„Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

Daniel Mihăilescu

Fotojurnalist român în cadrul agenţiei de presă Agence France-Presse – AFP. Şi-a început cariera în anul 1994 la ziarul Cotidianul, condus la acea vreme de Ion Raţiu, un loc pe care îl consideră ca fiind cel mai frumos proiect jurnalistic la care a luat parte. Au urmat România Liberă şi Evenimentul Zilei, iar din anul 2003 este fotojurnalist în cadrul Agence France-Presse.

Irina Păcurariu

Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU – marginea Europei – si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: Poveşti în halate albe, România deşteaptă, Zona Zero, Culoarele Puterii, Poveste fără sfârşit, Mari români, Un european ca mine, Cealaltă Românie, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

Liviu Iolu

Jurnalist la Adevărul din 2012. A scris pentru Evenimentul Zilei şi a colaborat cu Dilema Veche, primind mai multe premii pentru reportaj şi expresivitate jurnalistică acordate de Clubul Român de Presă, Freedom House şi World Vision. În 2008 a primit Marele Premiu pentru Presa Scrisă al Clubului Român de Presă pentru seria de articole „Arestaţi de aliaţi” ce a contribuit la demiterea Ministrului de Externe de atunci. Este creierul limpede al echipei, calitate exersată de-a lungul carierei sale fotbalistice din adolescenţă când a activat ca stoper şi coordonator de joc, talent pe care nu ezită să îl pună la lucru şi în articolele sale sportive pentru care a primit premiul Ioan Chirilă. A colaborat la realizarea unor reportaje pentru Al Jazeera English şi ITV News şi a fost producătorul emisiunii „Generaţia cu cheia de gât”.

Marius Chivu

Scriitor, traducător și cronicar literar.

În perioada 2005-2007 a realizat rubrici de carte la mai multe posturi de televiziune. Din 2005 este redactor-editor la Dilema veche, unde ține cronica literară, și editorialist al revistei ELLE. Eseurile lui Marius despre proza și poezia românească contemporană au fost traduse în limbile engleză, suedeză, spaniolă, italiană, cehă și franceză.

A debutat editorial cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (2012 – Wikipedia), Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural, nominalizat la Premiul „Cartea Anului 2012” acordat de revista România literară, nominalizat la Premiul pentru Cartea de Poezie a anului acordat de Radio România Cultural. A mai publicat jurnalul de călătorie Trei săptămîni în Himalaya (2012) și volumul de povestiri Sfîrșit de sezon la Editura Polirom (2014). A tradus din poemele lui Tim Burton, scrisorile Lewis Carroll, povestirile Oscar Wilde și romanele lui Paul Bailey.

Mihnea Măruţă

Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, este cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro.

Paul Radu

Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al data journalism, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în jurnalismul de date cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. Ultima iniţiativă la care a luat parte este vis.occrp.org adică VIS-Visual Investigative Scenarios.

Simona Tache

A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima și singura femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de „cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul, a semnat texte în Dilema, Unica, Playboy și Maxim și a scris scenarii pentru televiziune și de lungmetraj. Împreună cu Mihai Radu semnează best-sellerul umoristic “Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut”, care a ajuns, în doar 2 ani de la apariție, la un tiraj uriaș pentru piața de carte din România: aproape 20.000 de exemplare”.” Și-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla, iar actualmente scrie în Cațavencii și postează zilnic pe unul dintre cele mai cunoscute și mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro.

Teodor Tiţă

Jurnalist. A semnat pentru prima oară în Dilema. Au urmat Curierul Naţional, Europa FM, BBC Romanian, Realitatea Media, Hotnews etc. A colaborat de-a lungul vremii cu periodice ca 22, Corso, Decât o Revistă. Îl puteţi urmări pe Twitter.

Vlad Mixich

(ex-președinte al juriului Superscrieri la edițiile a doua și a treia)

Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul „Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas „Premiul Milan Kundera.” A fost bursier al German Marshall Fund şi al Carter Center din SUA şi în 2014 este Eisenhower Fellow for Innovation. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie. „Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. „Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

Vlad Petreanu

(ex-președinte al juriului Superscrieri la prima ediție)

“Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.“

Petruț Călinescu

Petruț Călinescu este fotograf independent, reprezentat din 2006 de agenția Panos Pictures. Prin anii 2000 lucrat de fotoreporter pentru principalele cotidiene din țară, iar acum încearcă să își realizeze propriile proiecte de durată. Fotografiile lui au fost publicate în The Times, New York Times, Paris Match, Der Spiegel. Bussines Week,etc.
„Mândrie și Beton”, povestea schimbărilor petrecute în satele din Țara Oașului și din Maramureș, s-a finalizat printr-o carte – proiect care a fost premiat și la Premiile Superscrieri, la secțiunea Reportaj, în 2014. În prezent lucrează la proiectul “Black Sea”, analizând marea ca liant între diversele culturi din jurul ei.