Superjuriul #8

Înscrierile la ediția #8 s-au încheiat. Nominalizații vor fi anunțați în luna februarie.

Sănătatea oricărei competiţii stă, în final, în mâinile juriului ei. Noi, cei de la Superscrieri, suntem norocoși: de șapte ediţii avem alături de noi o echipă în care se adună noi profesioniști într-ale scrisului și poveștilor bune, care investesc anual timp, energie și discernământ pentru evaluarea lucrările înscrise.

Dintre noii membri care ne-au confirmat până în acest moment participarea, le urăm bun-venit și le primim onorați în juriu pe Paula Herlo (PRO TV, „România, te iubesc!”) și Georgiana Ilie (Școala9 și Decât o Revistă).

SUPER-MULȚUMIRI membrilor juriului 2018:

Emilia Șercan – președintele juriului 2018

Pe Emilia am cunoscut-o la Masterclass-ul Superscrieri susținut de Liviu Avram, seară în care am aflat de la unul dintre tinerii jurnaliști participanți că i-a fost profesoară la Jurnalism. Și chiar „cea mai tare”, pentru că a fost singura care i-a arătat cu ce se mănâncă jurnalismul, pentru că nu preda doar teorie, ci îi provoca pe studenți și îi trimitea pe teren. De atunci am știut c-o să ne placă de ea.

Adunate în CV: Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, iar la „Evenimentul zilei” şi în grupul de Presă Realitatea-Caţavencu a condus departamentele de investigaţii.

În 2016, a primit premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism şi premiul Active Watch „Erou pe frontul interesului public” pentru seria de anchete despre teza de doctorat plagiată a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze de doctorat plagiate.

A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Cătălin Tolontan

Despre Cătălin credem că n-a știut exact în ce se bagă atunci când a zis în 2014 că da, intră în juriu. A făcut-o, după cum zice și el, „de dragul acestei meserii”. Cătălin a fost și invitat special, împreună cu colega lui, Mirela Neag, la una dintre întâlnirile Masterclass Superscrieri, la care a povestit despre culisele investigației despre dezinfectanți și sistemul național de sănătate.

Adunate în CV: Are o experiență de peste 15 ani de gazetărie – în prezent, este redactor-șef la Libertatea și scrie pe tolo.ro.

„Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.

Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului.”

Dan Duca

Ne e alături de la a doua ediție. De la Dan tot învățăm ce înseamnă să fii de cuvânt și prompt, pe deasupra. Nu știm cum reușește să ne dea reply aproape instant, să termine primul de jurizat și să nu aibă aproape nicio absență la toate întâlnirile noastre de lucru. Am ținut un mail printat pe peretele biroului, în care ne spunea cât crede în Superscrieri și că ne va susține necondiționat în toate demersurile.

Adunate în CV: „Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

E idealist și caută locuri unde poate schimba ceva, iar în prezent încearcă asta conducând echipa de online a site-ului postului de știri antena3.ro.

Florin Negruțiu

Florin ni s-a alăturat la începutul lui 2016, ca membru al juriului în programele de burse. Ne bucurăm că înțelege inițiativa noastră din perspectiva vizionarului, asta înseamnă că avem de „petrecut”  împreună multe idei de acum încolo. Nu ne rămâne decât să îi urăm bun venit în juriu și ședere super-plăcută!

Adunate în CV: De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. A fost redactor-șef la Gândul timp de 3 ani. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator al publicației online Republica.ro.

Georgiana Ilie

Ne bucurăm să o avem din acest an și pe Jo (cum îi spun prietenii) mai aproape de Superscrieri și avem încredere că vom cutremura munți împreună, în descoperirea celor mai bune materiale jurnalistice la această ediție.

Adunate în CV: Georgiana Ilie este senior editor la DoR și redactor-șef la Școala9. Lucrează în presă și în sectorul civil de aproape 20 de ani și face parte din echipa DoR de la început, din 2009. De-a lungul timpului a scris despre diferite subiecte, de la demografie și îmbătrânirea populației la cultură, sănătate și servicii de urgență. Cel mai recent a arătat într-un articol care a făcut înconjurul lumii ce se va întâmpla în București la următorul cutremur semnificativ și cât va dura până viața va reintra în normal. Orașul vulnerabil a primul premiul juriului la competiția Superscrieri din 2017 și a coagulat o mișcare activistă de pregătire și reziliență la cutremur. În timpul liber citește, gătește (pe taietel.com), călătorește prin orașe și consumă prea mult YouTube.

Irina Păcurariu

E a treia ediție a ei alături de noi, dar parcă e aici dintotdeauna. E determinată să ajute, să nu-i scape nimic. Ne sună, ne pune întrebări, ne dă feedback, se asigură mereu că e totul în regulă. Iar asta înseamnă că îi pasă. Are o doză specială de entuziasm față de Superscrieri, mereu pornită să descopere autori și materiale tari, care pe noi ne încarcă.

Adunate în CV: Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul „Marţi, Joi, Sâmbătă”, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul „EU – marginea Europei”– si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul „Codrina”. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: „Poveşti în halate albe”, „România deşteaptă”, „Zona Zero”, „Culoarele Puterii”, „Poveste fără sfârşit”, „Mari români”, „Un european ca mine”, „Cealaltă Românie”, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

Marius Comper

Pentru mulți dintre noi, profilul de Facebook al lui Marius Comper funcționează ca o agenție de știri 24/7. Un follow și ești abonat la breaking news de politică internațională, cultură, economie, ce mai mișcă în știință și curiozități din toată lumea – un platou de articole care să facă din tine un om mai la curent cu ce se-ntâmplă în jurul lui. Asta pentru că este Editorial Associate la NewsNow.co.uk, unde combină cunoștințele editoriale și cele tehnice pentru a struni algoritmii ce adună știri și articole din toate colțurile lumii. Înainte de experiența londoneză a fost redactor șef la Descoperă.ro.

Mona Dîrțu

A fost președintele juriului în 2014 și 2015. Monei ar trebui deja să-i facem cărți de vizită cu FFFF, pentru că împreună cu ea am construit felul în care se desfășoară cele două programe de Burse Superscrieri – în cadrul cărora susține Seminariile Superscrieri și este și mentor pentru echipele bursiere. Mai mult, din 2015, Mona susține în cadrul Fundației atelierul Creative Writing Studio.

Adunate în CV: S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul” (2014) împreună cu Andreea Roșca și tot împreună cu Andreea a creat newsletter-ul Moday Memo.

Mihnea Măruţă

Mihnea a luat un premiu I la prima ediție Superscrieri, apoi ne-am prins câte știe și l-am luat cu noi în juriu la a doua ediție. De atunci, ne super-susține de la distanță, nici nu simțim că de fapt e mereu în Cluj. E un om și un jurnalist de un rar bun simț și o rară bună simțire a lucrurilor. E analitic și scrupulos, uneori ni se pare că pentru el activitatea de membru al juriului e o meserie în sine. Dacă ne scapă nouă ceva, sigur nu îi scapă lui Mihnea.

Adunate în CV: Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, este cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro. În septembrie 2015, împreună cu alți jurnaliști de seamă, a pus bazele publicației online PressOne.ro, pe care găsim subiecte de interes național și un newsletter la care vă sfătuim să v-abonați.

Oana Giurgiu

Unul dintre primele nume care ne-au venit în minte când am inaugurat categoria de TV & video-jurnalism a fost al Oanei Giurgiu. Asta pentru că îi respectăm foarte mult munca, atât ca producător cât și ca regizor de documentar (așteptăm cu nerăbdare alte povești care să-i poarte semnătura) și pentru că suntem și noi, ca toată lumea, îndrăgostiți de TIFF. Când ne-a zis simplu „mă bag”, am sărit în sus de bucurie. Oana, ne bucurăm că ai rămas alături de noi! 

Adunate în C.V.: Oana are o experienţă vastă în producţia de film și programe de televiziune. A realizat mai multe documentare de televiziune, și un film documentar de lungmetraj „Aliyah Dada”, în 2015. Din cariera sa de producător fac parte titluri precum Legături Bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Katalin Varga (r. Peter Strickland), Caravana Cinematografică (r. Titus Muntean), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) sau De ce eu (r. Tudor Giurgiu). Din 2006 este Director Executiv al Transilvania International Film Festival (TIFF). Este producătorul Galei Premiilor Gopo, încă de la prima ediţie, din anul 2007.

Paula Herlo

Suntem onorați pentru primul an de jurizare alături de Paula! Sperăm să descoperim împreună materiale și autori ai noului jurnalism care să ne ofere motive să iubim România.

Adunate în C.V: Paula Herlo, unul dintre jurnaliştii de prestigiu din redacţia Ştirilor ProTv, dezvăluie în fiecare duminică, la România, te iubesc!, prin intermediul unor anchete uluitoare, probleme grave care afectează societatea românească în prezent.

Paula Herlo lucrează la ProTv din 1998, iar profesionalismul şi dedicarea de care a dat dovadă în campania Tu ştii ce mai face copilul tău? au adus pentru Ştirile ProTv în 2008 mult-râvnitul premiu Emmy, la secţiunea news. Este, de asemenea, coordonatoarea campaniilor Avem viaţă în sânge şi Vreau şi eu părinţii mei, în urma cărora a fost înfiinţat Registrul Donatorilor Neînrudiţi şi a fost modificată Legea adopţiei. A coordonat si alte campanii de succes: „Romania, sa fii sanatoasa!” sau „Tu stii ce mai fac parintii tai?”

În paralel desfășoară acțiuni de voluntariat în cadrul Asociației Dăruiește Viață. Prin campaniile derulate la Știrile PROTV a reușit să strângă trei milioane de euro care au fost investite în spitalele din România în beneficiul bolnavilor de cancer. Cu banii strânși s-a construit primul Laborator de Citogenetică Moleculară din România pentru diagnosticarea în profunzime a cancerului. A fost dotată secția de terapie intensivă a Spitalului de Onco-pediatrie Louis Turcanu unde s-a amenajat și o bancă de celule stem. De asemenea, a fost dublată capacitatea de transplant medular la Spitalul Fundeni București. Sume importante au fost investite și pentru dotarea cu aparatură modernă a secției de neonatologie a Maternității Polizu din București. Este voluntar activ al Asociației Dăruiește Viață alături de care se implică în ridicarea primului spital de onco-pediatrie din România în curtea Spitalului Marie Curie.

 

Premii câștigate până acum:

2008 – Premiul Emmy pentru campania “Tu stii ce mai face copilul tau?”
2008 – Premiul IAA pentru campania “Tu stii ce mai face copilul tau?”
2009 – Premiul NAB pentru doua dintre cele patru campanii laureate: “Exista viata dupa moarte” si “Tu stii ce mai face copilul tau?”

2010 – Premiul Scolii Europene de Oncologie pentru campania “Avem viata in sange”
2010 – Premiul TV Mania pentru campania “Avem viata in sange”
2011 – Premiul IAA alaturi de echipa emisiunii “Romania, te iubesc!”
2011 – Premiul FNOPC pentru campania “Vreau si eu parintii mei”
2012 – Premiul pentru jurnalism TV – Gala Medica
2012 – Premiul PR Award pentru campania “Vreau si eu parintii mei”
2012 – Premiul Galei Participarii Publice pentru campania “Vreau si eu parintii mei”
2013 – Premiul Galei Oameni pentru Oameni pentru sustinerea campaniei “Dar din dar se face viata” a Asociatiei Daruieste Viata

Paul Radu

Paul ar fi premiant la secțiunea „cele mai multe evaluări Superscrieri realizate în deplasare”. Nu e continent pe care să fi fost sau investigație pe care s-o fi făcut, fără să se întrerupă și pentru Superscrieri. Dar nicio secundă nu ne-a dat impresia că mai bine ne-ar lăsa acasă, să ne descurcăm cum putem. Și asta încă de la a treia ediție. Paul a susținut și un Masterclass Superscrieri, împreună cu partenerul lui din RISE Project, Mihai Munteanu.

Adunate în CV: Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al jurnalismului de date, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în data journalism cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. A luat parte la vis.occrp.org, adică VIS-Visual Investigative Scenarios, a coordonat echipa de jurnaliști din România implicați în cea mai mare investigație internațională de date, Panama Papers, și pregătește lansarea unui noi proiect de impact.

Robert Schwartz

N-am stat pe gânduri să-l invităm, mai ales că a fost propus de mai mulți membri ai juriului. Chiar dacă jurizează de la distanță, Robert rămâne aproape de Superscrieri, deja în al doilea an alături de noi.

Adunate în CV: Jurnalist originar din Sibiu, stabilit la Berlin. Șef al redacției Deutsche Welle în limba română, (www.dw.com@romanian). În România a fost, pe rând, învățător suplinitor, profesor și, în 1990, director la Liceul German din București. La DW (Köln, Germania) a început în 1992 ca redactor de știri, a fost promovat apoi în echipa de conducere a redacției în limba română, al cărei șef a devenit în 2002. Este membru în Consiliul de conducere al Forumul germano-român din Berlin și membru al Societății pentru studii sud-est-europene (München). În 2011 i-a fost conferit, la București, Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, pentru promovarea relațiilor bilaterale româno-germane.

Teodor Tiţă

Teo e și vizionar, și combativ. Dar știe și când și cum să fie de acord cu majoritatea. Pune mereu pe masă câte o idee cu care și dacă nu vrei să fii de acord, nu prea ai cum. A fost președintele juriului la edițiile 2016 și 2017.

Biografie: Jurnalist, redactor-șef la Europa FM. A lucrat la BBC World Service, Digi24 și altele. A colaborat cu mai multe publicații tipărite și online. În prezent este autorul rubricii „Contraintuiția” din Dilema Veche. Îl găsiți zilnic pe blogul incentru.ro sau pe Twitter.

Juriul confirmat pentru categoria Fotojurnalism

Mary Vignoles

Mary Vignoles (www.maryvignoles.com), editor de fotografie din Oregon, SUA, îi ajută pe fotografi în generarea de idei și storytelling, prin reglarea fină a focusului și a direcției. Se ocupă de editarea muncii propriu-zise, a portofoliilor și a website-urilor fotojurnaliștilor și a fotografilor de artă comercială sau artă artă plastică, de la studenți la profesioniști experimentați.
În cei 14 ani în calitate de profesionist premiat ca editor de fotografie, a asistat numeroși fotografi în perfecționarea calității muncii lor, mulți dintre aceștia fiind câștigători de premii Pulitzer, RFK și POYi.

În timp ce a lucrat la Los Angeles Times, a coordonat proiecte majore și secțiunea de weekend și a lucrat pe subiecte naționale și internaționale, atât despre situații sociale de impact major, cât și povești locale.

Totodată, este interesată și de domeniul video, așa că încearcă să-și aducă contribuția și în acest sens în munca alături de alți fotografi.

Petruț Călinescu

Petruț Călinescu este fotograf independent, reprezentat din 2006 de agenția Panos Pictures. Prin anii 2000 lucrat de fotoreporter pentru principalele cotidiene din țară, iar acum încearcă să își realizeze propriile proiecte de durată. Fotografiile lui au fost publicate în The Times, New York Times, Paris Match, Der Spiegel. Bussines Week,etc.
„Mândrie și Beton”, povestea schimbărilor petrecute în satele din Țara Oașului și din Maramureș, s-a finalizat printr-o carte – proiect care a fost premiat și la Premiile Superscrieri, la secțiunea Reportaj, în 2014. În prezent lucrează la proiectul “Black Sea”, analizând marea ca liant între diversele culturi din jurul ei și se ocupă de Centrul de Fotografie Documentară.

Bogdan Dincă

Bogdan Dincă este fotograf, fondator al platformei Documentaria.ro. În 2008 a început să colaboreze cu agenția de presă Mediafax, iar în 2015 a absolvit masterul “Studii Vizuale și Societate” din cadrul SNSPA, cu tema “Fotografia documentară în România”. În perioada 2008-2016 a urmat diverse cursuri și workshop-uri de fotojurnalism, precum Foundry Photojournalism Workshop în Istanbul în 2010 și NOOR-Nikon Masterclass in Documentary Photography în București în 2011.
În 2015 a obținut o bursă de jurnalism civic din partea asociației Ovidiu Ro si a documentat timp de 3 săptămâni importanța educației timpurii în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor din comunitățile în risc de sărăcie și excluziune socială. În 2016, a coordonat realizarea siteului http://antisaracie.mmuncii.ro/, în colaborare cu Banca Mondială și Ministerul Muncii.
Împreună cu o echipă de peste 30 de fotojurnaliști a lucrat la publicarea albumului PROTEST. Scurtă istorie vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani.

Jurizare premiul special „Acti-vlogger-ul anului”

Tudor Chirilă

Tudor se alătură Superscrierilor în diviziunea specială a juriului pentru desemnarea premiului special „Acti-vloggerul anului”. Suntem recunoscători că ne putem baza pe multiplele lui calități de artist, storyteller, blogger de top și conector de lumi ca să găsim una dintre vocile tinere care inspiră comunități la schimbare în bine.

http://tudorchirila.blogspot.com/

Le mulţumim și celorlalți care, în perioada 2011-2017, au vegheat la sănătatea Superscrieri:

Ani Sandu, Alexandra Bădicioiu Matei, Andrei Pungovschi, Cătălin Tolontan, Cristian Lupșa, Cristian Movilă, Daniel Mihăilescu, Gabriel Dobre, Julius Constantinescu, Luiza Vasiliu, Larisa Ghiţulescu, Lidia Bodea, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Moise Guran, Marta Uşurelu, Melania Medeleanu, Mona Nicoară, Petrişor Obae, Petruț Călinescu, Simona Tache, Stoyan Nenov, Tania Radu, Viorel Ilişoi, Vlad Mixich, Vlad Petreanu, Vasile Ernu, Vintilă Mihăilescu.