Superjuriul

UPDATE 06. 10. 2017
Super-diviziunea juriului dedicată premiului special Fotojurnalism: Petruț Călinescu, Bogdan Dincă și Stoyan Nenov.

Sănătatea oricărei competiţii stă, în final, în mâinile juriului ei. Noi, cei de la Superscrieri, suntem norocoși: de șapte ediţii avem alături de noi o echipă în care se adună noi profesioniști într-ale scrisului și poveștilor bune, care investesc anual timp, energie și discernământ pentru evaluarea lucrările înscrise.

Le urăm bun-venit și îi primim onorați în juriu pe Marius Comper (editor asociat la NewsNow, Londra) Robert Schwartz (redactor-șef Deutsche Welle în limba română, Berlin) și Vintilă Mihăilescu (antropolog și autor Dilema Veche).

SUPER-MULȚUMIRI membrilor juriului 2017:

Teodor Tiţă – președintele juriului 2016 și 2017

Teo e și vizionar, și combativ. Dar știe și când și cum să fie de acord cu majoritatea. Pune mereu pe masă câte o idee cu care și dacă nu vrei să fii de acord, nu prea ai cum.

Biografie: Jurnalist, redactor-șef la Europa FM. A lucrat la BBC World Service, Digi24 și altele. A colaborat cu mai multe publicații tipărite și online. În prezent este autorul rubricii „Contraintuiția” din Dilema Veche. Îl găsiți zilnic pe blogul incentru.ro sau pe Twitter.

Cătălin Tolontan

Despre Cătălin credem că n-a știut exact în ce se bagă atunci când a zis în 2014 că da, intră în juriu. A făcut-o, după cum zice și el, „de dragul acestei meserii”. E deja cea de-a treia ediție la rând la care spune „da”. Cătălin a fost și invitat special, împreună cu colega lui, Mirela Neag, la una dintre întâlnirile Masterclass Superscrieri, la care a povestit despre culisele investigației despre dezinfectanți și sistemul național de sănătate.

Adunate în CV: Are o experiență de peste 15 ani de gazetărie – în prezent, este redactor-șef la Gazeta Sporturilor și scrie pe tolo.ro.

„Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.

Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului.”

Dan Duca

Ne e alături de la a doua ediție. De la Dan tot învățăm ce înseamnă să fii de cuvânt și prompt, pe deasupra. Nu știm cum reușește să ne dea reply aproape instant, să termine primul de jurizat și să nu aibă aproape nicio absență la toate întâlnirile noastre de lucru. Am ținut un mail printat pe peretele biroului, în care ne spunea cât crede în Superscrieri și că ne va susține necondiționat în toate demersurile.

Adunate în CV: „Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

E idealist și caută locuri unde poate schimba ceva, iar în prezent încearcă asta conducând echipa de online a site-ului postului de știri antena3.ro.

Emilia Șercan

Îi urăm bun venit în juriu! Pe Emilia am cunoscut-o la Masterclass-ul Superscrieri susținut de Liviu Avram, seară în care am aflat de la unul dintre tinerii jurnaliști participanți că i-a fost profesoară la Jurnalism. Și chiar „cea mai tare”, pentru că a fost singura care i-a arătat cu ce se mănâncă jurnalismul, pentru că nu preda doar teorie, ci îi provoca pe studenți și îi trimitea pe teren. De atunci am știut c-o să ne placă de ea.

Adunate în CV: Emilia Şercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, iar la „Evenimentul zilei” şi în grupul de Presă Realitatea-Caţavencu a condus departamentele de investigaţii.

În 2016, a primit premiul „Ion Raţiu” pentru Jurnalism şi premiul Active Watch „Erou pe frontul interesului public” pentru seria de anchete despre teza de doctorat plagiată a vicepremierului Gabriel Oprea şi coordonarea de către acesta a altor şase teze de doctorat plagiate.

A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Florin Negruțiu

Florin ni s-a alăturat la începutul lui 2016, ca membru al juriului în programele de burse. Ne bucurăm că înțelege inițiativa noastră din perspectiva vizionarului, asta înseamnă că avem de „petrecut”  împreună multe idei de acum încolo. Nu ne rămâne decât să îi urăm bun venit în juriu și ședere super-plăcută!

Adunate în CV: De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. A fost redactor-șef la Gândul timp de 3 ani. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator al publicației online Republica.ro.

Irina Păcurariu

E a doua ediție a ei alături de noi, dar parcă e aici dintotdeauna. E determinată să ajute, să nu-i scape nimic. Ne sună, ne pune întrebări, ne dă feedback, se asigură mereu că e totul în regulă. Iar asta înseamnă că îi pasă. Are o doză specială de entuziasm față de Superscrieri, mereu pornită să descopere autori și materiale tari, care pe noi ne încarcă.

Adunate în CV: Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul „Marţi, Joi, Sâmbătă”, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul „EU – marginea Europei”– si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul „Codrina”. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: „Poveşti în halate albe”, „România deşteaptă”, „Zona Zero”, „Culoarele Puterii”, „Poveste fără sfârşit”, „Mari români”, „Un european ca mine”, „Cealaltă Românie”, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

Luiza Vasiliu

Credem că Luiza e printre acei autori din noua generație pe care îi credem capabili să refacă din jurnalism o meserie nobilă, care au atins o maturitate demnă de juriu. După nominalizări cărora le-am pierdut șirul și trei premii primite la Superscrieri – dintre care un premiu mare, Superscrierea Anului – ne bucurăm să o avem de cealaltă parte a aplicațiilor din competiție, pentru a doua oară.

Adunate în CV: Timp de șase ani a semnat texte în Dilema Veche. Îi mai găsim semnătura în publicații autentice precum Casa Jurnalistului, Decât o Revistă sau Suplimentul de Cultură, dar și pe multele cărți pe care le-a tradus.

Anul acesta a devenit și editor coordonator al proiectului Scena9, platformă care radiografiază viața culturală din România (și nu numai).

Marius Comper

Bun-venit în juriu! Pentru mulți dintre noi, profilul de Facebook al lui Marius Comper funcționează ca o agenție de știri 24/7. Un follow și ești abonat la breaking news de politică internațională, cultură, economie, ce mai mișcă în știință și curiozități din toată lumea – un platou de articole care să facă din tine un om mai la curent cu ce se-ntâmplă în jurul lui. Asta pentru că este Editorial Associate la NewsNow.co.uk, unde combină cunoștințele editoriale și cele tehnice pentru a struni algoritmii ce adună știri și articole din toate colțurile lumii. Înainte de experiența londoneză a fost redactor șef la Descoperă.ro.

Mona Dîrțu

A fost președintele juriului în 2014 și 2015. Monei ar trebui deja să-i facem cărți de vizită cu FFFF, pentru că împreună cu ea am construit felul în care se desfășoară cele două programe de Burse Superscrieri – în cadrul cărora susține Seminariile Superscrieri și este și mentor pentru echipele bursiere. Mai mult, din 2015, Mona susține în cadrul Fundației atelierul Creative Writing Studio.

Adunate în CV: S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul” (2014) împreună cu Andreea Roșca și tot împreună cu Andreea a creat newsletter-ul Moday Memo.

Mihnea Măruţă

Mihnea a luat un premiu I la prima ediție Superscrieri, apoi ne-am prins câte știe și l-am luat cu noi în juriu la a doua ediție. De atunci, ne super-susține de la distanță, nici nu simțim că de fapt e mereu în Cluj. E un om și un jurnalist de un rar bun simț și o rară bună simțire a lucrurilor. E analitic și scrupulos, uneori ni se pare că pentru el activitatea de membru al juriului e o meserie în sine. Dacă ne scapă nouă ceva, sigur nu îi scapă lui Mihnea.

Adunate în CV: Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, este cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro. În septembrie 2015, împreună cu alți jurnaliști de seamă, a pus bazele publicației online PressOne.ro, pe care găsim subiecte de interes național și un newsletter la care vă sfătuim să v-abonați.

Oana Giurgiu

Unul dintre primele nume care ne-au venit în minte pentru noua categorie de TV & video-jurnalism a fost al Oanei Giurgiu. Asta pentru că îi respectăm foarte mult munca, atât ca producător cât și ca regizor de documentar (așteptăm cu nerăbdare alte povești care să-i poarte semnătura) și pentru că suntem și noi, ca toată lumea, îndrăgostiți de TIFF. Când ne-a zis simplu „mă bag”, am sărit în sus de bucurie. Oana, bine ai venit printre noi! 

Oana are o experienţă vastă în producţia de film și programe de televiziune. A realizat mai multe documentare de televiziune, și un film documentar de lungmetraj „Aliyah Dada”, în 2015. Din cariera sa de producător fac parte titluri precum Legături Bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Katalin Varga (r. Peter Strickland), Caravana Cinematografică (r. Titus Muntean), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) sau De ce eu (r. Tudor Giurgiu). Din 2006 este Director Executiv al Transilvania International Film Festival (TIFF). Este producătorul Galei Premiilor Gopo, încă de la prima ediţie, din anul 2007.

Paul Radu

Paul ar fi premiant la secțiunea „cele mai multe evaluări Superscrieri realizate în deplasare”. Nu e continent pe care să fi fost sau investigație pe care s-o fi făcut, fără să se întrerupă și pentru Superscrieri. Dar nicio secundă nu ne-a dat impresia că mai bine ne-ar lăsa acasă, să ne descurcăm cum putem. Și asta încă de la a treia ediție. Paul a susținut și un Masterclass Superscrieri, împreună cu partenerul lui din RISE Project, Mihai Munteanu.

Adunate în CV: Paul Radu a coordonat departamentele de investigaţii la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, iar în prezent este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al jurnalismului de date, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în data journalism cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. A luat parte la vis.occrp.org, adică VIS-Visual Investigative Scenarios, a coordonat echipa de jurnaliști din România implicați în cea mai mare investigație internațională de date, Panama Papers, și pregătește lansarea unui noi proiect de impact.

Robert Schwartz

De-abia așteptăm să descoperim superscrieri împreună. N-am stat pe gânduri să-l invităm, mai ales că a fost propus de mai mulți membri ai juriului. Așadar, pornim cu toată încrederea că este omul potrivit pentru ce ne-am propus.

Adunate în CV: Jurnalist originar din Sibiu, stabilit la Berlin. Șef al redacției Deutsche Welle în limba română, (www.dw.com@romanian). În România a fost, pe rând, învățător suplinitor, profesor și, în 1990, director la Liceul German din București. La DW (Köln, Germania) a început în 1992 ca redactor de știri, a fost promovat apoi în echipa de conducere a redacției în limba română, al cărei șef a devenit în 2002. Este membru în Consiliul de conducere al Forumul germano-român din Berlin și membru al Societății pentru studii sud-est-europene (München). În 2011 i-a fost conferit, la București, Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, pentru promovarea relațiilor bilaterale româno-germane.

Vlad Mixich

Vlad a fost președinte al juriului Superscrieri la edițiile a doua și a treia. Ne aduce mereu curaj și optimism. A mărturisit că poartă papion o singură seară pe an: la Gala Premiilor Superscrieri. Îi mulțumim că a reușit de fiecare dată, chiar și-n situații de criză, să se raporteze la scopul pe care ni l-am propus cu Superscrieri – să adunăm autori buni, să creăm o comunitate cât mai deschisă și să facem asta cât mai bine.

Adunate în CV: Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul „Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas „Premiul Milan Kundera.” A fost bursier al German Marshall Fund şi al Carter Center din SUA şi în 2014 este Eisenhower Fellow for Innovation. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie.

„Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. „Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

Vintilă Mihăilescu

Ne-am cunoscut în 2014, înainte să publicăm Cartea Superscrieri l-am rugat să ne scrie o prefață despre cum vede noua generație din jurnalismul românesc. Îl citeam în Dilema Veche de ani de zile, îi știam reputația de profesor iubit de studenți, de antropolog fără pereche și de om de cultură cu capul pe umeri. Am descoperit un om cald, generos și un povestitor care ne-a vrăjit la prima ediție de Superziceri cu ce a numit el nevoia universală de povești. Ne-am dat seama că universul nostru ar fi mult mai bogat cu el prin preajmă, așa că din 2017 este și membru al juriului Superscrieri.

 

Divizunea specială pentru premiul special Fotojurnalism

Stoyan Nenov

Stoyan vine din Bulgaria, cu un premiu Pulitzer pentru Breaking News Photography, primit în 2016 alături de echipa Thompson Reuters.

Explorează subiecte precum inegalitatea socială, drepturile omului, problemele minorităților și rasismul.

 

 

Petruț Călinescu

Petruț Călinescu este fotograf independent, reprezentat din 2006 de agenția Panos Pictures. Prin anii 2000 lucrat de fotoreporter pentru principalele cotidiene din țară, iar acum încearcă să își realizeze propriile proiecte de durată. Fotografiile lui au fost publicate în The Times, New York Times, Paris Match, Der Spiegel. Bussines Week,etc.
„Mândrie și Beton”, povestea schimbărilor petrecute în satele din Țara Oașului și din Maramureș, s-a finalizat printr-o carte – proiect care a fost premiat și la Premiile Superscrieri, la secțiunea Reportaj, în 2014. În prezent lucrează la proiectul “Black Sea”, analizând marea ca liant între diversele culturi din jurul ei.

Bogdan Dincă este fotograf, fondator al platformei Documentaria.ro. În 2008 a început să colaboreze cu agenția de presă Mediafax, iar în 2015 a absolvit masterul “Studii Vizuale și Societate” din cadrul SNSPA, cu tema “Fotografia documentară în România”. În perioada 2008-2016 a urmat diverse cursuri și workshop-uri de fotojurnalism, precum Foundry Photojournalism Workshop în Istanbul în 2010 și NOOR-Nikon Masterclass in Documentary Photography în București în 2011.
În 2015 a obținut o bursă de jurnalism civic din partea asociației Ovidiu Ro si a documentat timp de 3 săptămâni importanța educației timpurii în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor din comunitățile în risc de sărăcie și excluziune socială. În 2016, a coordonat realizarea siteului http://antisaracie.mmuncii.ro/, în colaborare cu Banca Mondială și Ministerul Muncii.
Împreună cu o echipă de peste 30 de fotojurnaliști a lucrat la publicarea albumului PROTEST. Scurtă istorie vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani.

Jurizare Premiul Special „Acti-vloggerul anului”

Laura Ionescu va participa ca membră a juriului care va evalua propunerile și va alege câștigătorul pentru acest premiu special, alături de noi (FFFF) și Bitdefender (susținătorul premiului).

Luluts – cum i se spune – este una dintre vocile greu de ratat din Social Media. Își folosește super-puterea de povestitoare cu ștaif pentru a susține cauze de interes pentru societate și inițiative care vorbesc despre schimbare. De 9 ani gândește campanii, concepte și idei pentru branduri mari și mici, businessuri care de-abia fac ochi și companii globale, ONG-uri și mișcări grassroots. Este co-owner Dume de mestecat, își scoate gândurile la aer pe Facebook (#delirmatinal), scrie pe www.luluts.ro și face urât când oamenii atentează la cartofii ei prăjiți. În prezent este head of copy la Tribal Worldwide Romania.

Le mulţumim și celorlalți care, în perioada 2011-2015, au vegheat la sănătatea Superscrieri:

Ani Sandu, Alexandra Bădicioiu Matei, Andrei Pungovschi, Cristian Lupșa, Cristian Movilă, Daniel Mihăilescu, Gabi Dobre, Julius Constantinescu, Larisa Ghiţulescu, Lidia Bodea, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Moise Guran, Marta Uşurelu, Melania Medeleanu, Mona Nicoară, Petrişor Obae, Petruț Călinescu, Simona Tache, Tania Radu, Viorel Ilişoi, Vlad Petreanu, Vasile Ernu.