Testimoniale

Vlad Mixich, Preşedintele juriului Superscrieri 2012 & 2013

„Un profesor de la Facultatea de Jurnalism mi-a povestit ceva şocant: că studenţii lui care lucrează deja prin redacţii nu se consideră jurnalişti. Spun că sunt angajaţi sau muncitori la patron. Şi că pe jurnaliştii ăia adevăraţi, aşa cum erau ei pe vremuri, îi mai vedem astăzi doar prin filme.

Doar că eu am văzut mulţi jurnalişti adevăraţi la gala Superscrieri. Unii dintre ei au fost premiaţi, alţii nominalizaţi, alţii au făcut parte din juriu. Un membru al acestui juriu, dintr-o generaţie mai experimentată, mi-a spus că nu-şi imagina „că jurnalismul independent e atât de puternic în România”.

Greşeala noastră e că vorbim prea rar despre cât de mult ne place să facem ceea ce facem, deşi ne e destul de/tare greu. Avem nevoie să ne spunem unii altora asta. Doar atunci vom înţelege că începem să fim un grup. Că nu suntem actori într-un film vechi. Că suntem vii, suntem aici şi nu vor scăpa aşa uşor de noi.”

Vlad Mixich, Preşedintele juriului Superscrieri 2012 & 2013

Dan Duca, membru al juriului Superscrieri 2012 & 2013

„Câteva cuvinte despre Premiile Superscrieri 2013
De citit, se citesc textele. În fotografii, la interviurile scurte de după, apar, cel mai adesea câştigătorii. Pe ici, pe colo, pe bloguri, sunt înjuraţi, contestaţi juraţii (vechi şi noi, în acest an mai mulţi decât la ediţia precedentă).

Un om a avut o idee acum ceva vreme. A scos la început bani din propriul buzunar pentru a-i răsplăti pe cei care scriu bine, apoi, a început să adune alături de Fundatia Friends for Friends, nu-i aşa?), sponsori, astfel încât valoarea recompenselor pe care Premiile Superscrieri – pentru că acesta este numele ideii – le acordă să depăşească uşor sfera simbolică. Sorin Tranca crede în presă de calitate, în jurnalişti decenţi, care depăşesc condiţiile mizerabile în care cel mai adesea lucrează, în materiale documentate, oneste, care stârnesc emoţie, care au relevanţă, care schimbă mentalităţi, legi, oameni. Şi nu e singurul, după cum bine remarca Vlad Mixich preşedintele cu papion al juriului, suntem mai mulţi.

Ceea ce au făcut Sorin, Zenaida şi Beatrice Weber în aceste săptămâni pentru a organiza cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Superscrieri merită scris, tăguit, bolduit, hiperlinkuit, editat. Şi aplaudat. Dincolo de asta, rămân doar bucuria de a fi citit şi selectat texte de-a dreptul minunate şi promisiunea că o vom lua de la capăt, la anul.”

Dan Duca, membru al juriului Superscrieri 2012 & 2013

Simona Tache, membră a juriului Superscrieri 2013

„Cine mă cunoaște cât de cât știe despre mine trei lucruri: că nu mă înghesui în jurii, comitete și comiții, nu merg la evenimente și nu merg la televizor. Marțea trecută, pe 12 noiembrie, mi-am încălcat două dintre aceste obiceiuri, urcând pe scena Galei #Superscrieri, în calitate de jurat. De ce am făcut asta? Exact din același motiv pentru care Vlad Mixich a purtat în seara cu pricina papion. În semn de plecăciune față de tinerii care au plecat acasă cu premiile, dar și față de oamenii de la Fundatia Friends for Friends. Pentru că, deși nu au nimic de câștigat din asta (ba chiar au câte ceva de pierdut), se încăpățânează să organizeaze în fiecare an această competiție a scrisului bun și creativ, a cuvântului care are puterea de a schimba atitudini, relații, percepții, obiceiuri și norme.”

Citește întreg articolul:http://www.simonatache.ro/2013/11/14/marturia-unui-jurat-superscrieri/

Simona Tache, membră a juriului Superscrieri 2013

Oana Sandu, câștigătoare premiului Superscrierea Anului, 2013

„Mă bucur că „Echilibru”, cel mai greu și frumos reportaj la care am lucrat în cei opt ani de presă, a primit Superscrierea anului. Am primit enorm de multe reacții frumoase după publicare, de la cititori care mi-au spus că povestea i-a făcut să privească altfel viața până la apropiații Andreei Avramescu, care mi-au mulțumit că prin acest text povestea și filosofia de viață a Andreei merg mai departe. Premiul de ieri este astfel o altă reacție importantă. Mulțumesc oamenilor care au încredere în mine ca reporter – în special colegilor mei de la Decât o Revistă, unde credem cu toții că poveștile documentate bine și scrise cu grijă pot schimba mici părți din lumea mare în care trăim – și celor care premiază reporteri. ”

Oana Sandu, câștigătoare premiului Superscrierea Anului, 2013

ŞTEFAN MAKO, Casa Jurnalistului (locul III la categoria Portret în 2012 pentru „Bahoi vrea să existe”; locul I la categoria Portret în 2013 pentru „Strada Cristinei”)

„Ca orice competiţie care coagulează, care aduce la un loc cele mai bune poveşti dintr-o perioadă de timp, competiţia Superscrieri este foarte benefică, chiar şi doar pentru că expune poveştile unui public nou. Practic, poveştile renasc, mai sunt citite încă o dată, mai sunt distribuite o dată, ceea ce e benefic şi pentru public, şi pentru autori.”

ŞTEFAN MAKO, Casa Jurnalistului (locul III la categoria Portret în 2012 pentru „Bahoi vrea să existe”; locul I la categoria Portret în 2013 pentru „Strada Cristinei”)